Panic button: Επεκτείνεται η εφαρμογή για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Panic button: Επεκτείνεται η εφαρμογή για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας


Σε όλες τις περιοχές της χώρας επεκτείνεται η εφαρμογή Panic button, που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες και όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να ειδοποιήσουν αθόρυβα την Ελληνική Αστυνομία, σε περίπτωση που διατρέξουν οποιαδήποτε απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής τους ακεραιότητας.


Με το πάτημα ενός απλού κουμπιού στο κινητό της τηλέφωνο, μία γυναίκα που διατρέχει σοβαρό κίνδυνο μπορεί να  ενημερώσει άμεσα και με ασφάλεια την Αστυνομία. Η εφαρμογή έχει ως στόχο να λειτουργεί ως σιωπηλός συναγερμός, με τον θύτη να μην δεν αντιλαμβάνεται την ειδοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας από το θύμα.

Η επέκταση της εφαρμογής ανακοινώθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους 17 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

«Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας είναι προτεραιότητα για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία. Είναι δική μας αποστολή η ασφάλεια του ανθρώπου, να νοιώθει ότι ζει σε ένα ειρηνικό περιβάλλον και να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του και τις δραστηριότητές του» επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καλωσορίζοντάς τους.

Κύριο θέμα της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν και γυναίκες αξιωματικοί από νευραλγικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., που ασχολούνται με θέματα ενδοοικογενειακής και ανήλικης βίας, ήταν μεταξύ άλλων ο εντοπισμός και η καταγραφή τυχόν λαθών, προβλημάτων και παραλείψεων, που έχουν καταγράψει οι ΜΚΟ που στηρίζουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, στην επαφή τους με τις αστυνομικές υπηρεσίες. Το κυριότερο ζήτημα στο οποίο εστίασαν οι συμμετέχοντες, είναι η έλλειψη εκπαίδευσης των αστυνομικών στα ιδιαίτερα θέματα της έμφυλης βίας, αλλά και η ανταπόκρισή τους στα ιδιαίτερα αυτά περιστατικά.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εισηγήθηκε τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΜΚΟ, αλλά και αστυνομικών που απασχολούνται σε υπηρεσίες αρμόδιες για την ενδοοικογενειακή βία, ώστε να υπάρχει άμεση βελτίωση του τρόπου ανταπόκρισης και διαχείρισης των περιστατικών στα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία επεκτείνονται σε ολόκληρη τη χώρα και δημιουργούνται επιπλέον 45, όπως επεκτείνεται και η εφαρμογή του panic button για όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποιήσαμε μια συνάντηση με περίπου 20 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μαζί με τις υπηρεσίες μας, προκειμένου να συζητήσουμε και να επεξεργαστούμε όλα τα μέτρα και όλες τις πολιτικές που ασκούμε αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ένα φαινόμενο που είναι πια κυρίαρχο στη δημόσια συζήτηση. Έχουμε κάνει 18 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία λειτουργούν ήδη και σε λίγο θα προστεθούν άλλα 45 σε ολόκληρη τη χώρα» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, με την ολοκλήρωση της συνάντησης.

«Επεκτείνεται το panic button, το κουμπί πανικού, αυτή η εφαρμογή, σε όλες τις περιοχές της χώρας, έτσι ώστε να μπορεί η κάθε γυναίκα, ο κάθε άνθρωπος να απευθυνθεί σε μια κοντινή αστυνομική αρχή για να εκθέσει το πρόβλημά του. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά, εκπαίδευση. Ζητάμε από τους αστυνομικούς να δείχνουν κατανόηση, έχουμε ενσυναίσθηση, υψηλό αίσθημα ενσυναίσθησης, ευθύνη για τη διαχείριση των περιστατικών, έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε όλες τις γυναίκες να καταγγέλλουν τα περιστατικά. Καλούμε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να μην διστάσουν να απευθύνονται στην αστυνομία για συνδρομή, η οποία μπορεί να είναι καθοριστική για να αποτρέψουμε την απώλεια μιας ζωής» τόνισε.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις εξής ΜΚΟ: Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα “Διοτίμα”, Α.Μ.Κ.Ε. “Υπέροχες Γυναίκες”, Ελληνική Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών, PRAKSIS, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), KMOP Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων “Το Μωβ”, Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, Δίκτυο “Μέλισσα”, Σύλλογος “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, ELIZA – Σωματείο Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού, W.I.N. HELLAS, Χ.Ε.Ν. Ελλάδος, Μ.Κ.Ο. Για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων “A21”, Κίνημα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας “Strong Me”, Lean in network Greece (Athens).

-Εάν είστε επιζώσα ενδο-οικογενειακής ή άλλου είδους έμφυλης βίας ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο sos15900@isotita.gr