Ο καθηγητής Κ.Γουργουλιάνης εξηγεί γιατί δεν λιώνουν τα σώματα των νεκρών από κορωνοϊό - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ο καθηγητής Κ.Γουργουλιάνης εξηγεί γιατί δεν λιώνουν τα σώματα των νεκρών από κορωνοϊόΜυστήριο επικρατεί με τα σώματα των νεκρών από το κορωνοϊό, καθώς μετά από τρία χρόνια δεν έχουν λιώσει μέσα στη Γη. Την απάντηση γι αυτό την έδωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.


Μιλώντας στο ethnos.gr, ο καθηγητής εξήγησε ότι η βασικότερη αιτία είναι ότι οι σοροί μπήκαν στα φέρετρα καλυμμένοι από πλαστικές ή νάιλον σακούλες, οι οποίες καθυστερούν την αποσύνθεσή τους.

«Το θέαμα αυτό είναι τρομερό αλλά απολύτως λογικό και αυτονόητο και αποτελεί συνέπεια των ακροτήτων που κάναμε, ιδίως στο πρώτο διάστημα της πανδημίας, όταν δεν ξέραμε ακριβώς, τι είναι ο κορωνοϊός. Φτάσαμε στο σημείο να θάβουμε τους νεκρούς από την πανδημία μέσα σε τέσσερις ή και πέντε πλαστικές σακούλες, επειδή πιστεύαμε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από τους νεκρούς. Όμως, ο νεκρός δεν αναπνέει και άρα δεν μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό», εξήγησε ο κ. Γουργουλιάνης.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι αυτό το μακάβριο φαινόμενο θα το συναντούμε κατά την εκταφή της συντριπτικής πλειοψηφίας των νεκρών που έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, γεγονός που αναγκαστικά θα φέρει παράταση στην παραμονή τους στη γη και άρα πίεση στα νεκροταφεία των μεγάλων πόλεων, στα οποία ο χώρος είναι περιορισμένος. 

«Δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση, μετά τα τρία χρόνια που γίνεται η εκταφή, της σορού μέσα στον τάφο. 
Είναι δεδομένο ότι αυτό θα φέρει πίεση στα νεκροταφεία των μεγάλων πόλεων αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Αν θυμάμαι καλά, θάβαμε μέσα σε σακούλες τους νεκρούς από κορωνοϊό περίπου μέχρι το τέλος του 2021. 
Τώρα είναι η εποχή που αρχίζουμε να ξεθάβουμε τους νεκρούς από covid-19 και διαπιστώνουμε ότι δεν προχώρησε η αποσύνθεση των σωμάτων. 
Εκτιμώ ότι θα συναντούμε το φαινόμενο αυτό στη συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών από κορωνοϊό, τα σώματα των οποίων θάφτηκαν σε πλαστικές σακούλες», αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Κατά τον κ. Γουργουλιάνη, το γεγονός ότι δεν αποσυντίθενται τα πτώματα, επειδή θάφτηκαν μέσα σε πλαστικές σακούλες, αποτελεί μία από τις αρνητικές συνέπειες, ίσως η λιγότερο αρνητική, των λαθών ακόμα και ακροτήτων που προχώρησε η κοινωνία, εξαιτίας της άγνοιας αλλά και του πανικού που βίωνε κυρίως στο πρώτο διάστημα της πανδημίας. 
«Είναι γεγονός ότι ιδίως στο πρώτο διάστημα του κορωνοϊού πήραμε κάποια ακραία μέτρα και ξεχάσαμε τις άλλες ασθένειες, με αποτέλεσμα να αφήσουμε πίσω πολύ σημαντικές εξετάσεις πρόληψης. 
Να αναφέρω ως παράδειγμα την εποχική γρίπη. Τα αυστηρά μέτρα που πήραμε για τον κορωνοϊό, μας προφύλαξαν και από τη γρίπη, όμως, είδαμε ότι αυτή φέτος εμφανίστηκε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο και μάλιστα ήταν πολύ πιο ισχυρό το κύμα της. Ενώ κάθε χρόνο περιμένουμε τη γρίπη μετά τις γιορτές, γύρω στο τέλος του Ιανουαρίου, φέτος ήρθε στις αρχές Δεκεμβρίου και είχε πολλά κρούσματα. 
Επίσης, με τον κορωνοϊό αφήσαμε τις προληπτικές εξετάσεις για μία σειρά πολύ σοβαρών ασθενειών, όπως τον καρκίνο ή άλλα λοιμώδη νοσήματα. Δυστυχώς, από εδώ και πέρα θα βρούμε μπροστά μας πολλά εξαιτίας των ακροτήτων που υιοθετήσαμε. Η μη αποσύνθεση των σωμάτων είναι το λιγότερο κακό», πρόσθεσε ο κ. Γουργουλιάνης.