Θεσσαλονίκη: Σήμερα η μεγάλη παρέλαση Κωδωνοφόρων στο κέντρο – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Θεσσαλονίκη: Σήμερα η μεγάλη παρέλαση Κωδωνοφόρων στο κέντρο – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν



Με τη μεγάλη παρέλαση των Κωδωνοφόρων σήμερα Κυριακή 3 Μαρτίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κορυφώνεται το 6ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας που οργανώνουν «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού».

Ο αγαπημένος και απόλυτα «θορυβώδης» θεσμός επέστρεψε φέτος, μετά την απαραίτητη παύση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του κόσμου.

Η πομπή των Κωδωνοφόρων θα ξεκινήσει την Κυριακή 3 Μαρτίου στις 11 το πρωί από το Λευκό Πύργο θα διασχίσει την Λεωφόρο Νίκης και θα καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους. Συμμετέχουν 22 ομάδες Κωδωνοφόρων από διάφορα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό. 

Το 6ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τμήμα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και διαπολιτισμικών Θεμάτων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά το αυριανό πρόγραμμα

6ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού 2024»

Κυριακή 3 Μαρτίου,11.00 – 14.00: Λευκός Πύργος- παραλιακή–Πλατεία Αριστοτέλους.

Πομπή ευρωπαϊκών ομάδων κωδωνοφόρων.

(«οι δρόμοι του κουδουνιού»)

Κυριακή 3 Μαρτίου,11.00– 17.00 Πλατεία Αριστοτέλους. Υπαίθριο βιωματικό εργαστήρι για παιδιά από 4 έως 11 ετών με τίτλο «Γίνε»

(Πολυχώρος «ΚΗΠΟΣ» και ομάδα «Κατασκηνωτικού προγράμματος Δημιουργικό καλοκαίρι».)

Αλλαγές στην κυκλοφορία την Κυριακή για την παρέλαση των κωδωνοφόρων

Αλλαγές θα σημειωθούν στην κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αύριο Κυριακή, λόγω του 6ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι την Κυριακή (03-03-2024) στα πλαίσια του 6ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας Bell Roads, το οποίο υλοποιείται από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Folknet και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να παρελάσουν τριάντα ομάδες κωδωνοφόρων (1.500 τελεστές παραδοσιακών εθίμων) που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ.

Ειδικότερα, από 11.00 ώρα έως 14.00 ώρα θα υπάρξουν σταδιακά παρεμβάσεις (διακοπές- εκτροπές) της κυκλοφορίας στις εξής οδούς:

  • Στη Λεωφόρο Νίκης, στο τμήμα της από την οδό Ίωνος Δραγούμη έως το μνημείο του Λ. Πύργου,
  • στην οδό Ναυάρχου Κουντουριώτου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σαλαμίνος και Ίωνος Δραγούμη και
  • στην οδό Καρατάσου στο τμήμα μεταξύ των οδών 26ης Οκτωβρίου (κόμβος Δικαστηρίων) και Σαλαμίνος.

Η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου, Εγνατία και τους υπόλοιπους δρόμους του κεντρικού τομέα της πόλης.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς.

Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία των πολιτών”.