Ο Δήμος Θέρμης στο «Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων» - Συμμετέχουν 91 δήμοι της χώρας για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ο Δήμος Θέρμης στο «Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων» - Συμμετέχουν 91 δήμοι της χώρας για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία


Το πρώτο δίκτυο πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία είναι πλέον γεγονός. 


Μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου, ο οποίος και το οραματίστηκε όταν ανέλαβε τα ηνία του Συνδέσμου, 91 δήμοι της χώρας υπέγραψαν σήμερα την ιδρυτική πράξη στο κατάμεστο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη, κατά τη διάρκεια του Forum που οργάνωσε ο ΣΠΑΥ, με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθεκτικές Πόλεις».

Ανάμεσά τους και οι τρεις μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας, Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά. Μάλιστα, αρχικά είχαν ανακοινωθεί 83 Δήμοι, ωστόσο κατά τη διάρκεια του Forum εξέφρασαν κι άλλοι την πρόθεση να ενταχθούν στο Δίκτυο κι έγιναν κι αυτοί ιδρυτικά μέλη.

Ο κ. Κωνσταντάτος κατά την τοποθέτησή του επισήμανε ότι στο πλευρό των δήμων θα βρίσκονται η επιστημονική ομάδα και οι μελετητές του ΣΠΑΥ, συνδράμοντας τις προσπάθειες καταγραφής των κατά τόπους προβλημάτων και αναγκών στην Πολιτική Προστασία. 
Αυτή είναι και η πρώτη απτή μετρήσιμη προσφορά του Δικτύου στα μέλη του. Το Δίκτυο θα εκπονεί τις μελέτες, οι οποίες θα εγκρίνονται από τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων-μελών και στη συνέχεια αυτές θα κοινοποιούνται στην Πολιτεία όχι μόνο για χρηματοδότηση, αλλά για να είναι γνώστες όλοι, από το υπουργείο, την περιφέρεια μέχρι και τους εισαγγελείς, γιατί εφεξής δεν θα είναι κανείς δήμαρχος κατηγορούμενος ότι δεν έπραξε τα δέοντα και τα απαραίτητα για να προστατεύσει τον τόπο του
ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και προσέθεσε: 
Το Δίκτυο είναι ένα εργαλείο παρέμβασης με συγκεκριμένη πρόταση. Εργαλεία, χρηματοδοτήσεις, υλοποίηση, είναι το τρίπτυχο για να σωθεί η Ελλάδα μας. Όλοι όσοι υπέγραψαν σήμερα, μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι δήμοι, όλοι ίδιοι, όλοι ίσοι απέναντι στις κοινές προκλήσεις. Με τη συμμετοχή δεκάδων δήμων, πλέον, όλοι μαζί, διευρύνουμε την οικογένεια του ΣΠΑΥ, δημιουργώντας έναν μεγάλο αυτοδιοικητικό βραχίονα για την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο και κυρίως για την ανθεκτικότητα των πόλεών μας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την εκάστοτε κυβέρνηση

Η πρωτοβουλία δημιουργίας του Δικτύου εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών και εθνικών στρατηγικών για τη μείωση των καταστροφών και αποσκοπεί στη δημιουργία κοινοτήτων ικανών να αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική κρίση, αλλά και να προωθούν τη σημασία της μείωσης του κινδύνου των καταστροφών ως συστατικό στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης. 

Στόχος είναι η στήριξη και η ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο έργο της για κοινωνίες ασφαλείς και ανθεκτικές.

Ουσιαστικά το Δίκτυο δημιουργεί έναν ανοιχτό χώρο για την ανταλλαγή πληροφόρησης και τεχνογνωσίας και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για έναν Φορέα Τεχνικής Βοήθειας, που θα έχει στη διάθεσή του και μια εργαλειοθήκη με δεδομένα, μοντέλα και προγράμματα και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Το Δίκτυο αποσκοπεί τόσο στην ανάπτυξη κοινών ικανοτήτων και δυνατοτήτων των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και στη διασφάλιση ενός ισχυρού συστήματος Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο, το οποίο θα βρίσκεται σε σταθερή λειτουργία και θα έχει τη δυνατότητα επικαιροποίησης των σχεδίων και των διαδικασιών για την ομαλή εξέλιξη των δραστηριοτήτων του.


Οι 91 Δήμοι που εντάχθηκαν στο Δίκτυο είναι:

Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αθηναίων, Ηλιούπολης, Παπάγου-Χολαργού, Παιανίας, Αγίας Παρασκευής, Βύρωνα, Κρωπίας, Δάφνης-Υμηττού, Παλαιού Φαλήρου, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Αλεξανδρούπολης, Ιωαννιτών, Λαρισαίων, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Νεάπολης-Συκεών, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Βέροιας, Ανατολικής Σάμου, Χανίων, Σάμης, Αργοστολίου, Ιθάκης, Ληξουρίου, Ασπροπύργου, Μεγαλόπολης, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Κω, Ιητών, Ραφήνας-Πικερμίου, Λίμνης-Αγίας ‘Αννας-Μαντουδίου, Λοκρών, Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Δωδώνης, Αγίου Ευστρατίου, Βελβεντού, Κασσάνδρας, Μήλου, Σιντικής, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Μετεώρων, Ερυμάνθου, Παλλήνης, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Φυλής, Γαλατσίου, Βιάννου, Αλμωπίας, Επιδαύρου, Ρόδου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ωραιοκάστρου, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Πεντέλης, Τροιζηνίας-Μεθάνων, Σοφάδων, Αγίου Δημητρίου, Σκοπέλου, Δελφών, Άνδρου, Πρέβεζας, Νέας Ιωνίας, Αχαρνών, Πλατανιά, Νισύρου, Σουλίου, Λίμνης Πλαστήρα, Μεγαρέων, Σαρωνικού, Δομοκού, Σιθωνίας, Γορτυνίας, Μεγανησίου, Χίου, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Καμένων Βούρλων, Κορινθίων, Αργιθέας, Βόρειας Κέρκυρας, Αγρινίου, Αγίου Νικολάου, Λουτρακίου-Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων, Τεμπών, Λαμιέων, Καλαβρύτων, Μοσχάτου-Ταύρου, Θέρμης, Φούρνων Κορσέων, Αρχαίας Ολυμπίας, Ξηρομέρου.