Θέρμη: Η «Δημοκρατική Ενότητα» έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα το βράδυ της Τρίτης 5 Μαρτίου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Θέρμη: Η «Δημοκρατική Ενότητα» έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα το βράδυ της Τρίτης 5 Μαρτίου



//Ανακοίνωση δημοτικής παράταξης "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ"

Η «Δημοκρατική Ενότητα» έκοψε την πίτα της

Την καθιερωμένη βασιλόπιτα έκοψε το βράδυ της Τρίτης 5 Μαρτίου η δημοτική Παράταξη “Δημοκρατική Ενότητα”, σε εκδήλωση η οποία έγινε στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο δήμαρχος Θέρμης και επικεφαλής της Παράταξης Θεόδωρος Παπαδόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η χρονιά που διανύουμε είναι μία δύσκολη χρονιά για την Αυτοδιοίκηση που διαρκώς απαξιώνεται.
» 
Ωστόσο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά «έχουμε μάθει να παλεύουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τώρα διεκδικώντας κάθε τι που αναλογεί στους πολίτες που μας εξέλεξαν ως διοίκηση του δήμου».

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος ανέφερε ότι «το πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο οποίο συμμετείχα, είναι αλήθεια πως ήταν ένα από τα πιο απογοητευτικά συνέδρια που έχω ζήσει. Μας έχουν απαξιώσει ως θεσμό, είναι ενδεικτικό ότι στο συνέδριο δεν συμμετείχε ούτε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ένας υπουργός, κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Αλλά έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε και θα το ξεπεράσουμε και αυτό».


Ενημερώνοντας τα μέλη της παράταξης ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «διανύουμε δύο μήνες της νέας θητείας, κατά τους οποίους ασχοληθήκαμε με τη στελέχωση των θέσεων ευθύνης του δήμου, αλλά και τις αλλαγές που μοιραία προέκυψαν από την κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων. Παρέμεινε μόνο η ΔΕΥΑ Θέρμης ενεργή που και αυτή ίσως καταργηθεί στο τέλος του χρόνου». 

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «η χρονιά που διανύουμε είναι ίσως η πιο δύσκολη χρονιά που έχει περάσει ποτέ η Αυτοδιοίκηση, καθώς υπάρχουν μία σειρά από αρνητικές συγκυρίες. 

Ενώ η Αυτοδιοίκηση είναι νομιμοποιημένη δημοκρατικά αφού εκλεγόμαστε με καθολική ψηφοφορία, βρισκόμαστε πιο κοντά από τον καθένα στον πολίτη και τα ζητήματα που τον απασχολούν, αφουγκραζόμαστε περισσότερο από τον καθένα την κοινωνία μας, και παρά το ότι αυτή η χώρα έχει αποδεχτεί την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το 1989, που έχει υιοθετηθεί από τη χώρα μας, δυστυχώς διαπιστώνουμε ολοένα και περισσότερο ότι αντί να συγκλίνουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκλίνουμε και μάλιστα αυτό συμβαίνει εδώ και 15 χρόνια περίπου. 

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μία δικαιολογία αυτή της οικονομικής κρίσης, σήμερα όμως δεν έχουμε καμία δικαιολογία και παρόλα αυτά συνεχίζουμε να αποκλίνουμε από τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σήμερα η Αυτοδιοίκηση δυστυχώς αποτελεί το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας. Με μια σειρά από παρεμβάσεις η Αυτοδιοίκηση στραγγαλίζεται και θεσμικά και λειτουργικά αλλά και οικονομικά. Δεν εφαρμόζονται οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί από τις κυβερνήσεις, ενώ ο μόνος δημόσιος φορέας που ακόμη και σήμερα επηρεάζεται από το Μνημόνιο είναι η Αυτοδιοίκηση». 

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος «βλέπουμε να καταργούνται Δημοτικές Επιχειρήσεις, Σχολικές Επιτροπές, μας επιβαρύνουν με αρμοδιότητες χωρίς όμως να εξασφαλίζουν πόρους για αυτές, όπως για παράδειγμα ο καθαρισμός Περιφερειακών και Εθνικών δρόμων με εξασφάλιση χρηματοδότησης μόνο 50.000 ευρώ, ενώ στο δήμο Θέρμης θα χρειαστούμε 350.000 για να ανταποκριθούμε στη νέα αυτή αρμοδιότητα. 

Κατά συνέπεια τα υπολειπόμενα χρήματα θα αναγκαστούμε να τα εξασφαλίσουμε από τους πολίτες. Αυξήθηκαν οι μισθοί και ορθώς αφού υπάρχει ακρίβεια και οι πολίτες υποφέρουν, ωστόσο το κόστος για τους μισθούς των εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης δεν εξασφαλίζεται κεντρικά με αποτέλεσμα και πάλι η Αυτοδιοίκηση να είναι αναγκασμένη να επιβαρύνει τους πολίτες. 

Αν αναλογιστεί κανείς και το κόστος της ενέργειας αλλά και της γενικότερης ακρίβειας που επιβαρύνει και το δήμο, αναγκαστήκαμε δυστυχώς να αυξήσουμε τα διάφορα τέλη έπειτα από πολλά χρόνια κι αυτό μας στενοχωρεί αφού η αύξηση των τελών δεν έχει γίνει καν για τη δημιουργία έργων που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών, αλλά για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε απλά ως δημόσιος φορέας. 

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και το τέλος ταφής απορριμμάτων που μας επιβλήθηκε. Αναμφισβήτητα κοινός τόπος για το σύνολο της Αυτοδιοίκησης είναι να παλέψουμε με τα συλλογικά μας όργανα και να διεκδικήσουμε όλα όσα δικαιούται η Αυτοδιοίκηση για το καλό του τόπου και των πολιτών. 

Στην κατεύθυνση αυτή, όλοι μαζί οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης μετά από ένα συνέδριο που θα προκληθεί ώστε να τεθούν προτεραιότητες, θα προχωρήσουμε σε δυναμικές διεκδικήσεις για το καλό του τόπου μας και των πολιτών. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε ως αιρετοί και έτσι θα προχωρήσουμε. Δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί η κεντρική εξουσία συγκεντρωτικά, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να συγκλίνουμε με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Ενωμένοι θα διεκδικήσουμε αυτά που μας αναλογούν, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε για κάθε τι που δικαιούνται οι πολίτες αυτού του τόπου. 

Αυτή είναι η δέσμευση της δημοτικής αρχής!». Κλείνοντας την ομιλία του ο δήμαρχος ευχήθηκε «καλή, ευλογημένη χρονιά. Όλοι μαζί με ομόνοια θα υπηρετούμε τον τόπο μας προς όφελος του κάθε πολίτη».

Το τυχερό κομμάτι της Βασιλόπιτας έτυχε στην Κοινότητα Ταγαράδων, ενώ τα δύο φλουριά που υπήρχαν στα πιτάκια έτυχαν τα μέλη της Παράταξης Ελένη Τσιρίμπαση και Μαρία Αμανατίδου, ενώ σε όλους ο δήμαρχος προσέφερε δώρα που ο ίδιος φρόντισε να εξασφαλίσει.