Καλά και ακριβά smartphones προτιμούν οι Έλληνες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Καλά και ακριβά smartphones προτιμούν οι ΈλληνεςΤα πιο ακριβά smartphones προτιμούν οι Έλληνες – τα οποία ανήκουν και στις κορυφαίες σειρές των κατασκευαστών – με την ελληνική αγορά να κλείνει συνολικά το 2023 με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 17%.

Οι τρεις πιο “επώνυμοι” κατασκευαστές, Samsung, Apple και Xiaomi, είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι της εγχώριας αγοράς, καθώς το συνολικό μερίδιο τους πλησιάζει το 95% όσον αφορά στην αξία και κινείται σε επίπεδα που πλησιάζουν το 90% όσον αφορά τον αριθμό των συσκευών που πούλησαν στην Ελλάδα πέρυσι.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων αγοράς των ψηφιακών τεχνολογιών, το 2023 έκλεισε με την αξία των πωληθέντων smartphones στην Ελλάδα να φθάνει περίπου στα 826 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μία αύξηση κατά 17% σε σχέση με το 2022, όταν είχε διαμορφωθεί στα 706 εκατ. ευρώ.

Όμως, δεν πωλήθηκαν τόσες περισσότερες συσκευές ώστε να εξηγείται αυτή η άνοδος στον τζίρο- η αγορά κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2022 – αλλά από την αξία, ήτοι τα πιο ακριβά μοντέλα: εκτιμάται ότι πέρυσι διατέθηκαν περίπου 1,98 εκατ. smartphones από λίγο πάνω από 1,9 εκατ. συσκευές το 2022 (+4%).

Η στροφή στα πιο ακριβά smartphones ενισχύθηκε και από τις νέες επιλογές πληρωμών που έχουν οι καταναλωτές, όπως οι δόσεις χωρίς πιστωτική κάρτα, με το BNPL (Buy Now, Pay Later) να δίνει αποκτά το κοινό του, καθώς προσφέρει περισσότερες εναλλακτικές στους καταναλωτές.


Οι απόλυτοι πρωταγωνιστές

Τον ρυθμό στην αγορά δίνουν οι τρεις κυρίαρχοι κατασκευαστές, η Samsung, η Apple και η Xiaomi, οι οποίοι συγκεντρώνουν εξαιρετικά υψηλά μερίδια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η Samsung διατήρησε την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά στον αριθμό των τεμαχίων που πωλήθηκαν πέρυσι με ένα μερίδιο που κινήθηκε στα επίπεδα του 41%, παρουσιάζοντας μία ελαφρά μείωση σε σχέση με το 43% που σημείωσε το 2022. Στη δεύτερη θέση παρέμεινε η Xiaomi που αύξησε το μερίδιο της κατά μία ποσοστιαία μονάδα και «ανέβηκε» στο 29% από 28% το 2022. Η Xiaomi έχει και δεύτερο brand στην ελληνική αγορά, την Poco, η οποία παρέμεινε σταθερή στα επίπεδα του 2,5%.

Η Apple κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση και “έπιασε” μερίδιο αγοράς της τάξης του 16% το 2023, όταν το 2022 ήταν στα επίπεδα του 13%. Στελέχη της αγοράς εξηγούσαν ότι στα αποτελέσματα αυτά βοήθησε και το γεγονός ότι τις πρώτες εβδομάδες του 2023 υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός συσκευών της σειράς iPhone 14 που είχαν προπαραγγελθεί στο τέλος του 2022, αλλά δεν είχαν παραδοθεί εγκαίρως λόγω καθυστέρησης, ενώ παράλληλα έγινε σημαντική μείωση των τιμών σε παλαιότερα μοντέλα της Apple.

Η απόσταση των υπόλοιπων κατασκευαστών από την τριάδα είναι τεράστια, καθώς στην τέταρτη θέση βρέθηκε η realme με ένα μερίδιο της τάξεως του 3,5% και ελαφρά αύξηση 0,2 ποσοστιαίων μονάδων. Ακολουθεί η TCL με 3,2% και είχε παρουσιάσει και αυτή μία αύξηση σχεδόν 1% σε αριθμό συσκευών. Αξιοσημείωτη η παρουσία της Motorola που διπλασίασε το μερίδιο της το 2023 φθάνοντας σχεδόν στο 2%. Οι υπόλοιποι κατασκευαστές κινούνται σε αρκετά πιο χαμηλά επίπεδα.


Τα… ακριβά μερίδια

Με βάση την αξία των πωληθέντων συσκευών, η κατάσταση στην ελληνική αγορά των smartphones είναι λίγο διαφορετική με Samsung και Apple να κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση.

Για το 2023, στην κορυφή βρέθηκε η Apple με 40% μερίδιο αγοράς επί της αξίας των smartphone (από 36% το 2022) με τη Samsung να υποχωρεί στη δεύτερη με 38% (από 40% το 2022). Αρκετά μακριά βρίσκεται η Xiaomi, η οποία «έχασε» δύο ποσοστιαίες μονάδες και έπεσε στο 14,5%, ενώ σε αυτό το μερίδιο πρέπει να προστεθεί και το 2% της Poco, η οποία παρέμεινε σταθερή.

Από τους πιο «μικρούς», οι μόνοι κατασκευαστές με μερίδια κοντά ή λίγο πάνω από το 1% σε αξία είναι η realme (με 1,4%), η TCL και η Motorola. Οι τρεις τελευταίοι πάντως, είναι από τους κατασκευαστές που αναμένεται να επιδιώξουν το 2024 να κινηθούν πιο δυναμικά στην Ελλάδα, κάτι που διαφαίνεται και από τα σχέδια της Oppo, η οποία εκτιμάται ότι θα επιδιώξει να ενισχύσει την παρουσία της στη χώρα μας τους επόμενους μήνες.

moved.gr