Δωρεάν και χωρίς προμήθειες οι συναλλαγές μέσω IRIS έως 500 ευρώ - Πώς λειτουργεί το σύστημα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Δωρεάν και χωρίς προμήθειες οι συναλλαγές μέσω IRIS έως 500 ευρώ - Πώς λειτουργεί το σύστημα
Απάντηση σε ανάρτηση του Παύλου Γερουλάνου για τη χρήση του συστήματος τραπεζικών συναλλαγών IRIS, έδωσαν πηγές του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, παρέχοντας ταυτόχρονα διευκρινίσεις για τη χρήση του από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Από το περιβάλλον Χατζηδάκη, ταυτόχρονα με την απάντηση στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή περί επιβολής χρεώσεων στις συναλλαγές με IRIS, τονίζουν πως «η Κυβέρνηση, θέλοντας να ενισχύσει την χρήση της υπηρεσίας αυτής από τους πολίτες θέσπισε την υποχρεωτική αποδοχή της από τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Έτσι, κάθε φορά που ένας πολίτης επιθυμεί να αγοράσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία από έναν ελεύθερο επαγγελματία έως του ποσού των 500 ευρώ, μπορεί να το κάνει χωρίς να επιβαρύνεται με προμήθειες. Κατά συνέπεια, οι πολίτες μπορούν να έχουν έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις».


Τι ανέφερε ο Παύλος ΓερουλάνοςΣε ανάρτησή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, αφού παρέθεσε ομιλίες των Κυριάκου Μητσοτάκη και Κωστή Χατζηδάκη για το IRIS και τη λειτουργία του χωρίς προμήθεια για συναλλαγές μέχρι 500 ευρώ, στη συνέχεια επικαλέστηκε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο «πλέον η επιβάρυνση για τον ελεύθερο επαγγελματία μέσω τής υπηρεσίας IRIS, όπως προκύπτει από τα νέα τιμολόγια που ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, είναι μεταξύ 0,5% έως και 1% επί του τζίρου τής συναλλαγής».

Αναλυτικά η ανάρτηση
:


Και η απάντηση από τις πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας: «Ο κ. Γερουλάνος έχει μπερδευτεί σε σχέση με το σύστημα IRIS παρά το γεγονός πως έκανε την σχετική έρευνα. Η υπηρεσία IRIS είναι μια ευέλικτη υπηρεσία, με μεγάλη διείσδυση στους νέους, που επιτρέπει την μεταφορά μετρητών έως 500 ευρώ ΧΩΡΙΣ προμήθεια. 

Η Κυβέρνηση θέλοντας να ενισχύσει την χρήση της υπηρεσίας αυτής από τους πολίτες θέσπισε την υποχρεωτική αποδοχή της υπηρεσίας IRIS από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Έτσι, κάθε φορά που ένας πολίτης επιθυμεί να αγοράσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία από έναν ελεύθερο επαγγελματία έως του ποσού των 500 ευρώ, μπορεί να το κάνει χωρίς να επιβαρύνεται με προμήθειες! Έτσι οι πολίτες μπορούν να έχουν έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις. Αυτά σημείωσε τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αυτή είναι και η πραγματικότητα, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μπερδέψουν τους πολίτες και τους εαυτούς τους…».

Τι είναι το IRIS

Το IRIS προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να μεταφέρουν χρήματα με διαισθητικό τρόπο, άμεσα και εύκολα. Ένα δημοφιλές παράδειγμα είναι η μεταφορά χρημάτων ανάμεσα σε φίλους που θέλουν να μοιραστούν τον λογαριασμό σε ένα εστιατόριο ή η αγορά εισιτηρίων στο γκισέ μιας συναυλίας. Άλλο παράδειγμα είναι η πληρωμή ενός επαγγελματία (π.χ. υδραυλικού) ή μιας μικρής επιχείρησης (π.χ. περίπτερο) με μεταφορά των χρημάτων απευθείας και εντός δευτερολέπτων στον λογαριασμό του μέσω κινητού και χωρίς τη χρήση IBAN.

Η λύση IRIS «κουμπώνει» με τους πελάτες όλων των τραπεζών και δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ιδιαίτερη ενέργεια για να τη χρησιμοποιήσουν. Αρκεί να το ενεργοποιήσουν στο mobile banking app που χρησιμοποιούν. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα προϊόν που έρχεται να αντικαταστήσει τα μετρητά ή ακόμη και τη χρήση των καρτών.

Το IRIS δίνει τη δυνατότητα σε καταναλωτές και ελεύθερους επαγγελματίες να πραγματοποιούν συναλλαγές έως 500 ευρώ χωρίς χρεώσεις. H αύξηση των συναλλαγών προσεγγίζει ακόμα και το 300% το 2023 σε σχέση με το 2022.

Οι καταναλωτές, εφόσον έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking, μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους μέσα σε δευτερόλεπτα πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία, στοιχεία τα οποία μπορούν για λόγους διευκόλυνσης να παρέχονται υπό μορφή QR Code προς σάρωση.

Οι χρήστες του IRIS ανέρχονταν στις 31/12/2023 σε 2,2 εκατομμύρια (μηνιαίο ρεκόρ με 102 χιλιάδες νέες εγγραφές το Δεκέμβριο του 2023), μέγεθος υπερ-τετραπλάσιο έναντι του 2020, με το 70% των χρηστών (περίπου 1,5 εκατομμύρια) να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών. Για να καλυφθεί, βεβαίως, στο σύνολό της η αγορά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, αλλά φαίνεται πως έχει γίνει ένα δυναμικό ξεκίνημα.

Από την πλευρά της αγοράς, οι εγγεγραμμένοι επαγγελματίες ανέρχονται σε 155.000, μέγεθος αυξημένο κατά 292,8% σε σύγκριση με το 2022 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβριο του 2023 κατεγράφη ο υψηλότερος αριθμός νέων εγγραφών ανά μήνα φτάνοντας τις 30.000. Όσον αφορά τους εγγεγραμμένους εμπόρους/e-shops ανήλθε σε 3.500 το 2023.