Σήμερα παρουσιάζεται το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σήμερα παρουσιάζεται το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙΤη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση στο χώρο της Παιδείας με τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, παρουσιάζει σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. 


Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, όπως έχει ανακοινωθεί αρχικά και οι βασικοί άξονές του είναι: 
  • η δημιουργία μη κερδοσκοπικά – μη κρατικά πανεπιστήμια 
  • η θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων 
  • η ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης 
  • η πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου

Αμέσως μετά την παρουσίαση θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει μια εβδομάδα με στόχο την κατάθεσή του στη Βουλή έως τις 20 Φεβρουαρίου 

Χθες, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ επισήμανε ότι το 70% του νομοσχεδίου αναφέρεται στην ενδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου και παραπάνω χρηματοδότηση περίπου 1 δισεκατομμύριο για τα δημόσια πανεπιστήμια», ενώ, όπως πρόσθεσε, μόλις «το 30% περίπου στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων». 

«Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας κοιτάξουν στα μάτια τους φοιτητές οι οποίοι θέλουν να μη χάσουν μερικά χρόνια από τη ζωή τους (…) Για μένα κοινωνική πολιτική είναι να μπορεί ένα νέο παιδί – άμα θέλει – να μην πρέπει να πάει στην Κύπρο ή οπουδήποτε αλλού, αλλά να μπορεί να σπουδάσει και σε μη κρατικό πανεπιστήμιο στη χώρα του», σημείωσε. 


Με αφορμή το ότι οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια συνεχίζονται για πέμπτη εβδομάδα, λόγω των αντιδράσεων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αναφορικά με το πώς σκοπεύει να το διαχειριστεί η κυβέρνηση, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: 

Έχει γίνει αναλυτική παρουσίαση από πολλούς εξ ημών, από την κυβέρνηση, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο που ενεκρίθη το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αυτό είναι το ένα δεδομένο. 

Δεύτερο δεδομένο είναι το ότι σε λίγες ημέρες θα έρθει σε δημόσια διαβούλευση και σε λίγες εβδομάδες θα αποτελεί νόμο του κράτους (…) 

Επίκειται μια ιστορική μεταρρύθμιση. Μη κρατικά πανεπιστήμια – παραρτήματα ξένων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. 

Εδώ δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, δεδομένου του γεγονότος -και θα το δουν αυτό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι πολίτες- ότι θα έχουμε τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη για την ίδρυση αυτών των ιδρυμάτων. 

Εδώ δεν υπάρχουν ναι μεν αλλά και ίσες αποστάσεις. Ή είσαι επιτέλους υπέρ ή συνεχίζεις μια παράδοση του χώρου της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς που καθιστά και στο θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας μια θλιβερή ιστορία (…) 

(Ως προς τις καταλήψεις), αργήσαμε – όχι με δική μας ευθύνη, αλλά υπάρχει μια εκκρεμότητα που πρέπει να αναλάβουμε όλη την ευθύνη μας. Φτάσαμε λοιπόν σε ένα σημείο αυτό επιτέλους να αποτελεί μια ιστορική μεταρρύθμιση. Οι καταλήψεις είναι μια παράνομη πράξη. Τελεία – Παύλα – Παράγραφος. Συμφωνούμε σε αυτό (…) 

Έχουμε μια αντιπολίτευση, η οποία δεν ζητά, δεν κάνει σωστή αντιπολίτευση. Όλοι κρίνονται βέβαια. Δικαίωμά τους να κάνουν όποια αντιπολίτευση θέλουν. Κάντε κι άλλες εκκενώσεις καταλήψεων. Εφαρμόστε το νόμο. Ας σταματήσει πια αυτή η υποκρισία με πολίτες δύο ταχυτήτων (…) 

Ζούμε σε μια χώρα που διαχρονικά η αριστερά διαχρονικά επενδύει στην προβοκάτσια. Μην κοροϊδευόμαστε (…).


myportal.gr