Ήρθαν στα αυτοκίνητα τα... αόρατα ταμπλό. Οι δύο σημαντικές τάσεις στην τεχνολογία των οθονών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ήρθαν στα αυτοκίνητα τα... αόρατα ταμπλό. Οι δύο σημαντικές τάσεις στην τεχνολογία των οθονώνΓια όσους παραπονιούνται ότι τα αυτοκίνητα γέμισαν από οθόνες, κάποιες εταιρίες επεξεργάζονται νέες τεχνικές ώστε να παραμένουν «αόρατες» όταν δεν είναι σε χρήση.

Στη μεγάλη έκθεση CES 2024 στο Λας Βέγκας, τα φώτα της δημοσιότητας επικεντρώθηκαν σε δύο σημαντικές τάσεις στην τεχνολογία των οθονών των αυτοκινήτων: την αυξημένη ανάλυση και στην εμφάνιση των «αόρατων» οθονών, που στοχεύουν στη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη και της αισθητικής.

Η Marelli και η Continental παρουσίασαν πρωτοποριακές λύσεις “shy tech”, όπου οι οθόνες ενσωματώνονται άψογα στο ταμπλό όταν δεν χρησιμοποιούνται, μοιάζοντας με ξύλινες επιφάνειες.

Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση, που ενσωματώνει την τεχνολογία μιας οθόνης σε αντικείμενα, εξασφαλίζει ένα κομψό και καθαρό εσωτερικό, ενώ παρέχει λειτουργικότητα ανάλογα με τις επιθυμίες του χρήστη.

Η έξυπνη επιφάνεια της Marelli χρησιμοποιεί ένα εξειδικευμένο μελάνι μέσα σε πλαστικό από ψεύτικο ξύλο, επιτρέποντάς του να λειτουργεί ως οθόνη αφής όταν ενεργοποιείται.

Προσφέροντας επιλογές όπως το μαρμάρινο εφέ, η τεχνολογία της Marelli βρίσκεται κοντά στα στάδια ολοκλήρωσης, με πιθανή εμφάνιση σε οχήματα ήδη από το 2026, ενώ η ευρύτερη εξάπλωση αναμένεται το 2027 ή το 2028.Η Curved Ultrawide Display της Continental εκτείνεται σε όλο το πλάτος του κόκπιτ, ενσωματώνοντας έναν αόρατο πίνακα ελέγχου και διατηρώντας μια καθαρή εμφάνιση του περιβλήματος όταν είναι ανενεργό.

Αυτή η διακριτική ενσωμάτωση των οθονών ενισχύει την ασφάλεια και την αισθητική, μειώνοντας τις κηλίδες δακτυλικών αποτυπωμάτων και ελαχιστοποιώντας την απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

Εκτός από αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες, στην CES παρουσιάστηκαν εντυπωσιακές οθόνες υψηλής ευκρίνειας.

Η οθόνη microLED της Continental που περιβάλλεται από κρύσταλλο Swarovski και η τεχνολογία Neo QLED της Harman, που αξιοποιεί την τεχνογνωσία της Samsung, αποτελούν δείγματα της τάσης της βιομηχανίας ηλεκτρονικών παρέχει οθόνες αιχμής με εξαιρετική ευκρίνεια και μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.