Μέτρα στα γήπεδα: Κανένα γήπεδο χωρίς κάμερες από 7 Μαρτίου – Ταυτοπροσωπία από 9 Μαρτίου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μέτρα στα γήπεδα: Κανένα γήπεδο χωρίς κάμερες από 7 Μαρτίου – Ταυτοπροσωπία από 9 Μαρτίου



«Λουκέτο» αν πέσει κροτίδα ή καπνογόνο στον αγωνιστικό χώρο. Έλεγχος τρεις ημέρες πριν από κάθε αγώνα για τις κάμερες. Η ΔΕΑΒ θα βγάζει απόφαση μέσα σε 48 ώρες. Πώς θα γίνεται η έκδοση και καταχώρηση του εισιτηρίου -τι ισχύει για τα παιδιά κάτω των 15 ετών


Σήμερα Τετάρτη ανακοινώθηκαν τα μέτρα για την επαναλειτουργία των γηπέδω
ν της χώρας, την είσοδος των φιλάθλων σε αυτά αλλά και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων.


Tα μέτρα επιγραμματικά 

➛Από τις 13/2 το γήπεδο θα κλείνει αν πέσει πυρσός ή κροτίδα εντός αγωνιστικού χώρου 

Από τις 6/3 κανένα γήπεδο Super League/Basket League δεν θα ανοίγει στον κόσμο χωρίς κάμερες 

Από τις 9/4 οι φίλαθλοι θα έχουν πρόσβαση στα γήπεδα μέσω της εφαρμογής gov.gr wallet 

Στις 13 Φεβρουαρίου ανοίγουν τα γήπεδα σε ένα νέο περιβάλλον. Εάν πέσει στον αγωνιστικό χώρο επικίνδυνο αντικείμενο, χωρίς δεύτερη σκέψη κλείνει το γήπεδο, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός αναφορικά με την αυστηροποίηση του σχετικού πλασίου, τονίζοντας προς τυχόν διαφωνούντες, πως είναι δικαίωμα της πολιτείας είναι να προασπίζει την ασφάλεια του πολίτη. 


Ο ρόλος της ΔΕΑΒ 

«Το πρώτο και βασικό είναι ότι Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, ανοίγουν σε νέο περιβάλλον, στο οποίο υπάρχει μια νέα Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπιση Βίας (ΔΕΑΒ), η οποία επιβάλλει δρακόντειες κυρώσεις με κατεξοχήν κύρωση το κλείσιμο του γηπέδου από φιλάθλους. 

Εάν πέσει κροτίδα στο γήπεδο, εάν πέσει πυρσός, εάν πέσει στον αγωνιστικό χώρο επικίνδυνο αντικείμενο, χωρίς δεύτερη σκέψη κλείνει το γήπεδο από φιλάθλους στον επόμενο εντός έδρας αγώνα της ομάδας. 

Στόχος μας είναι να μην επηρεάσουμε το πρωτάθλημα και δεν το επηρεάζουμε. Δεν παρεμβαίνουμε ούτε στη βαθμολογία, ούτε στην εξέλιξη του πρωταθλήματος. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του κάθε αθλήματος. Σεβόμαστε τους κανονισμούς και της UEFA και της FIFA. 

Δικαίωμα όμως της πολιτείας είναι να προασπίζει αυτό που είναι το πιο σημαντικό από όλα, την ασφάλεια του πολίτη, που μέσα στο γήπεδο είναι η ασφάλεια του φιλάθλου. Για αυτό ακριβώς όταν κρίνουμε ότι είναι ανασφαλείς η διαδικασία αυτή, θα κλείνουμε τα γήπεδα με βάση συγκεκριμένη, διαμέσου της ΔΕΑΒ», εξήγησε ο κ. Βρούτσης και συνέχισε λέγοντας: «Δεν υπάρχει υποκειμενική σκέψη υπό την έννοια εάν θα κλείσουν ή δεν θα κλείσουν τα γήπεδα. Η νομοθέτηση προβλέπει δέσμια αρμοδιότητα. Δηλαδή η ποινή είναι συγκεκριμένη. Έρχεται στη ΔΕΑΒ η πληροφορία, η έκθεση της αστυνομίας, το φύλλο ελέγχου του διαιτητή ή του παρατηρητή και τότε αμέσως αποφασίζεται το κλείσιμο ή όχι του γηπέδου. »

Έχω ευχηθεί πάρα πολλές φορές να μην κλείσουν τα γήπεδα. Εμείς θέλουμε να είναι ανοιχτά τα γήπεδα στους φιλάθλους, να είναι η ομορφιά του γηπέδου και του ποδοσφαίρου, ένα άθλημα που το αγαπάει όλος ο κόσμος και του μπάσκετ φυσικά, να είναι ανοιχτές οι διαδικασίες. 

Εάν όμως δεν τηρηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα που περιγράφονται μέσα στον νόμο, τότε η επόμενη αγωνιστική ή οι επόμενες αγωνιστικές θα γίνονται χωρίς φιλάθλους, διασφαλίζοντας και προασπίζοντας την ασφάλεια του πολίτη και του φιλάθλου, αλλά και των αθλητών” »

Από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις των διοικητικών μέτρων και ποινών που θα επιβάλλονται από τη ΔΕΑΒ με χρονική αμεσότητα και κατά δέσμια αρμοδιότητα, όταν πρόκειται για τις συχνότερα απαντώμενες συμπεριφορές οπαδικής βίας όπως (ενδεικτικά) ρίψεις εύφλεκτων και γενικότερα επικίνδυνων αντικειμένων εντός των αγωνιστικών χώρων, είσοδο θεατών σε αυτούς, ανάρτηση πανό ή άλλων επιγραφών πολιτικού, θρησκευτικού ή ιδεολογικού χαρακτήρα, με περιεχόμενο υβριστικό, ρατσιστικό ή σεξιστικό κλπ. »


Θυμίζουμε επίσης ότι από τις 6 Μαρτίου κανένα γήπεδο δεν θα λειτουργεί χωρίς κάμερες. 

Συγκεκριμένα, τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (υπερσύγχρονες κάμερες παντού, με συνεχή έλεγχό τους από την ΕΛ.ΑΣ) και καμία ΑΑΕ, που αγωνίζεται στη Super League και στην Basket League, δεν θα αγωνίζεται με θεατές στις εγχώριες διοργανώσεις εάν δεν έχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της».


Επιπρόσθετα, από την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 τιθεται σε λειτουργία το σύστημα των ταυτοποιημένων εισιτηρίων, για την είσοδο στα γήπεδα. 

Από την Τρίτη 9 Απριλίου, ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης, τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Super League, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το ΕΜΕπ (ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου και είσοδος στο γήπεδο μέσω αυτού), σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η αγορά των εισιτηρίων παραμένει ως έχει από τις πλατφόρμες. 

Με τον αριθμό του εισιτηρίου θα γίνεται χρήση του gov.gr wallet και εγγραφή στο μητρώο επικοινωνίας, διευκρίνισε και ανακοίνωσε πως για τον σκοπό αυτό θα «ανέβει» η ειδική πλατφόρμα emep.gov.gr. 

Για τις κάμερες, υπογραμμίστηκε στην ενημέρωση από τους συναρμόδιους υπουργούς, θα υπάρχει έλεγχος τρεις ημέρες πριν από κάθε αγώνα και η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ) μέσα σε 48 ώρες θα βγάζει απόφαση, ενώ η ταυτοπροσωπία θα εφαρμόζεται μέσω του κινητού. 

Η αγορά του εισιτηρίου γίνεται με τον ίδιο τρόπο αλλά εδώ θα μπει το gov wallet που χρησιμοποιούν ήδη 4 εκατ. Ελληνες, δήλωσε ο κ . Παπαστεργίου. 

Όπως παραδέχθηκε, το ηλεκτρονικό εισιτήριο υπήρχε, ωστόσο δεν γινόταν έλεγχος ταυτοπροσωπίας και δεν μπορούσε να γίνει αυτός ο έλεγχος από την Αστυνομία. 

Τη λύση πλέον έρχεται να δώσει η τεχνολογία και το κινητό μας, τόνισε και επιτόπου έδειξε πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή και το τρόπο με τον οποίο καταχωρείται το εισιτήριο στο gov. wallet. 

Το ίδιο έκανε ο υπουργός και για την έκδοση και καταχώρηση εισιτηρίου για παιδιά κάτω των 15 ετών (άνω των 15 ετών μπορούν να εγγραφούν στο σύστημα).