Δημιουργικό εργαστήριο ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και 3D εκτύπωσης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Δημιουργικό εργαστήριο ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και 3D εκτύπωσης


//Ανακοίνωση Δήμου Θέρμης

Μία σημαντική εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε εχθές το πρωί στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θέρμης.


Η κοινή πρωτοβουλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σε συνεργασία με τους υπευθύνους εκπαιδευτικούς του 2ου ΓΕΛ Θέρμης με σκοπό την διάδοση των νέων τεχνολογιών στους μαθητές της Β' Λυκείου στο πλαίσιο του ευρύτερου φάσματος των STEM [Science, Technology, Engineering, Mathematics]



Ο συνδυασμός της διδακτέας ύλης του μαθήματος “Φυσική Γενικής Παιδείας” και της συμμετοχής των παιδιών στη δράση Zero (Food & Energy) Waste που διοργανώνεται και υλοποιείται στο 2ο ΓΕΛ Θέρμης, αποτέλεσαν τις ιδανικές συνθήκες για τη συμμετοχή των παιδιών στο εν λόγω Workshop. 

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να δώσουμε ξανά “ζωή” σε παλιά παροπλισμένα ηχεία, ώστε από δυνητικά απορρίμματα να αποκτήσουν ξανά λόγο χρήσης με βάση της τρέχουσες καθημερινές ανάγκες όλων μας. 

Συγκεκριμένα, τα παιδιά εφαρμόσανε όσα έχουν διδαχθεί τόσο θεωρητικά, όσο εργαστηριακά στη σχολική μονάδα, προκειμένου να υλοποιήσουν τις απαραίτητες συνδέσεις μέσω ολοκληρωμένων συστημάτων που χρησιμοποοιήθηκαν επί τόπου κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Στόχος ήταν τα παροπλισμένα ηχεία, να γίνουν μοντέρνες συσκευές ασύρματης λήψης και αναπαραγωγής ήχου από κινητά τύπου smartphone ή Η/Υ. Υπήρχε πληθώρα κυκλωμάτων ώστε οι μαθητές να αντιληφθούν την αρχιτεκτονική αυτών των συστημάτων σχετιζόμενοι με ποιοτικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα την ένταση και ποιότητα του ήχου, τον τρόπο και την ενίσχυση της εμβέλειας της ασύρματης σύνδεσης Bluetooth, και άλλα. 

Τέλος, εξοικειώθηκαν με τη χρήση εφαρμογών και συσκευών 3D εκτύπωσης μέσω του εξοπλισμού που διαθέτει η Δημοτική Βιβλιοθήκη, με στόχο την κατασκευή προστατευτικού πλαισίου αποθήκευσης των ολοκληρωμένων συστημάτων, καλωδίων και συνδέσεων της παραπάνω διάταξης.

Όλες οι κατασκευές που προέκυψαν από το παραπάνω WorkShop, θα παραμείνουν στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του σχολείου.

Συντονισμός Workshop: 
Βερβερίδης Δημήτριος, Δρ. Πληροφορικής, Software developer 3D Graphics

Υπεύθυνος Δημ. Βιβλιοθήκης Θέρμης:
Βαγιωνάς Χρήστος,  Α. Προϊστάμενος  Διεύθυνσης Πολιτισμού-Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Θέρμης

Υπεύθυνοι Καθηγητές:
Γκαρμπούνης Δημήτριος, Post.Doc., Ph.D., M.Sc., Χημικός
Λεώνη Ελένη, M.Sc. Βιολόγος

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Θέρμης, για τη χρηματοδότηση των αναλώσιμων υλικών και εξαρτημάτων που χρειάζονται για την διεξαγωγή του Workshop, καθώς και τον κο. Δημήτριο Βερβεριδη για τον εθελοντικό συντονισμό της δράσης.