Τα 3 θέματα που καταθέτει η "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" για τη λογοδοσία της Διοίκησης του Δήμου Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τα 3 θέματα που καταθέτει η "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" για τη λογοδοσία της Διοίκησης του Δήμου ΘέρμηςΠροτεινόμενο θέμα για συζήτηση στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Θέρμης την Τετάρτη 28/2/2024
Για το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης σχολικής στέγης

Κύριε δήμαρχε,

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο δήμο Θέρμης είναι πολύ οξυμένο το ζήτημα της σχολικής στέγης σε όλες τις βαθμίδες. Εμείς τόσο ως Λαϊκή Συσπείρωση στο δήμο, όσο και μέσω των βουλευτών του ΚΚΕ στο κοινοβούλιο έχουμε αναδείξει εδώ και χρόνια το ζήτημα αυτό και πιέζουμε για την επίλυσή του. Βλέπουμε όμως ότι εδώ και χρόνια (με εξαίρεση τα 2 ημιτελή κτήρια του 5ου Δημοτικού Θέρμης στο Τριάδι και του 2ου Γυμνασίου Θέρμης στο Ρύσιο που μετά από χρόνια στασιμότητας ολοκληρώθηκαν) δεν προχωρά τίποτα.

Ο Δήμος Θέρμης είναι μια περιοχή που τα προηγούμενα χρόνια γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη και ο μαθητικός πληθυσμός σήμερα αγγίζει τις 8.300. Ιδιαίτερα η Δημοτική Ενότητα Θέρμης -με την ανοικοδόμηση και την έλευση νέων κατοίκων που εξελίσσεται αυτά τα χρόνια κυρίως στην επέκταση του οικισμού της Θέρμης- θα βρεθεί σε αδιέξοδο τα επόμενα χρόνια, καθώς τα σχολεία όλων των βαθμίδων είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτα.

Στον Δήμο λειτουργούν 67 σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, ενώ λείπουν 11 σχολικά κτίρια. Την ίδια ώρα μόνο για τα 4 ενοικιαζόμενα κτίρια δίνονται περίπου 350.000 ευρώ το χρόνο.

Αναλυτικότερα:

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πλαγιαρίου λειτουργεί εξαιτίας έλλειψης κτιρίου ως συστεγαζόμενο με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πλαγιαρίου και εν μέρει στο πρώην κτίριο του 3ου Νηπιαγωγείου Πλαγιαρίου (το οποίο στεγάζεται πλέον σε κοντέινερ σε κοντινή απόσταση). Σε μια αυλή προαυλίζονται συνολικά πάνω από 350 παιδιά, τα οποία δεν χωράνε στους υπάρχοντες χώρους, ακόμα και μετά από ήπιες παρεμβάσεις στο κτίριο.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ραιδεστού λειτουργεί σε ενοικιαζόμενο κτίριο πρώην βιοτεχνίας και είναι εκτός οικισμού, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται μεταφορά.

Σε ενοικιαζόμενο κτίριο (πρώην βιοτεχνία) στεγάζεται το 2ο ΓΕΛ Θέρμης.

Το 2ο ΓΕΛ Μίκρας στεγάζεται σήμερα στο κτίριο του ΙΕΚ Θέρμης στην περιοχή του Ρυσίου.

Το 7ο Νηπιαγωγείο Θέρμης λειτουργεί τα τελευταία χρόνια σε προκάτ στο Τριάδι με τους μαθητές να μεταφέρονται εκεί από τη Θέρμη.

Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης έχει ιδρυθεί και έχει και οργανικές θέσεις δασκάλων, αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης κτιρίου, παρόλο που υπάρχει ανάγκη για την αποσυμφόρηση των υπολοίπων Δημοτικών Σχολείων της Θέρμης.

Σε ακατάλληλο κτίριο, ενοικιαζόμενο διαμέρισμα στο κέντρο της Θέρμης, μικρό, με σκάλες, με χώρους στο υπόγειο και χωρίς αυλή, στεγάζεται το ΕΕΕΕΚ Θέρμης.

Το 2ο ΕΝΕΕΓΥΛ Ανατολικής Θεσσαλονίκης στεγάζεται σε ένα ακατάλληλο ενοικιαζόμενο κτίριο, που κατά διαστήματα αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Παράλληλα, άμεσες είναι οι ανάγκες για δημιουργία του 4ου Γυμνασίου Θέρμης στο Τριάδι.

Αν λάβει κανείς υπόψη και το γεγονός ότι ο δήμος προτείνει φέτος μέσω των σχολικών μεταβολών να ιδρυθούν στο δήμο Θέρμης το 8ο Νηπιαγωγείο Θέρμης, κάτι που απαιτεί βέβαια και την κατασκευή σχολικού κτιρίου, ειδικό δημοτικό σχολείο και ειδικό νηπιαγωγείο, με προτεινόμενη έδρα το κτήριο του παλιού δημοτικού σχολείου Σουρωτής που θέλει σημαντικές παρεμβάσεις καθώς και 2ου ΕΠΑΛ, με πρόταση να συστεγάζεται με το 2ο ΓΕΛ Μίκρας και το ΙΕΚ Θέρμης σε ένα κτήριο που είναι φτιαγμένο για τις ανάγκες του ΙΕΚ και όχι για σχολείο, το πρόβλημα μεγαλώνει.

Ακόμη, το 3ο Γυμνάσιο Μίκρας στην Καρδία λειτουργεί εδώ και χρόνια σε προκάτ, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να είναι εκτεθειμένοι σε κρύο, ζέστη, άνεμο και βροχή, χωρίς καμιά αίθουσα για εκδηλώσεις, εργαστήρια. Συνθήκες δηλαδή απαράδεκτες για ένα σχολείο το 2024.

Τέλος, το μοναδικό ΕΠΑΛ που λειτουργεί στον Δήμο Θέρμης, το ΕΠΑΛ Βασιλικών, έχει ξεπεράσει τα όρια χωρητικότητας σε μαθητές και απαιτούνται νέες αίθουσες και εργαστήρια.

Αποδεικνύεται και από τα παραπάνω ότι με την ασκούμενη πολιτική για την Παιδεία από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και τα ελάχιστα κονδύλια για ανέγερση σχολείων η Παιδεία υποβαθμίζεται και δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών. Την ώρα που δίνονται απλόχερα δισ. ευρώ στους μεγάλους ομίλους και σε εξοπλιστικές δαπάνες , δεν δίνεται ούτε ευρώ για την κατασκευή σχολείων. Εξάλλου με τα χρήματα που δίνονται για τα ενοίκια για σχολεία στη Θέρμη εδώ και χρόνια, θα χτίζονταν σχολεία.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η διοίκηση του δήμου πέρα από το να περιμένει πότε θα ανοίξει κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, έχει τη διάθεση και την αποφασιστικότητα μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα και το λαό της Θέρμης να διεκδικήσει δυναμικά τη λύση αυτού του προβλήματος;

Η δημοτική σύμβουλος
Ιωάννα Τριανταφυλλίδου
Θέρμη 23/2/2024


Προτεινόμενο θέμα για συζήτηση στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Θέρμης την Τετάρτη 28/2/2024

Ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία της λεκάνης απορροής Ανθεμούντα

Εκ των προτέρων σας αναφέρουμε ότι γνωρίζουμε ότι το θέμα αυτό ανήκει στην ευθύνη της Περιφέρειας. Για το λόγο αυτό εξάλλου το θέμα αυτό με μορφή ερώτησης τέθηκε από τους περιφερειακούς συμβούλους και συζητιέται τη Δευτέρα 26/2 στο Περιφερειακό συμβούλιο. Ωστόσο τόσο το θέμα της συνολικής διαχείρισης της αντιπλημμυρικής προστασίας, όσο και επί μέρους παρεμβάσεις, όπως η αντιπλημμυρική περιμετρική τάφρος του οικισμού των Βασιλικών κ.α πρέπει να απασχολούν και να είναι μόνιμο μέλημα του δήμου.

Η ευρύτερη περιοχή της λεκάνης του Ανθεμούντα αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα αντιπλημμυρικής θωράκισης και ειδικότερα το τμήμα της στο Δήμο Θέρμης, που είναι και το μεγαλύτερο και το πιο ευάλωτο σε περίπτωση πλημμύρας, εξαιτίας των χαμηλών κλίσεων του εδάφους, ασυνεχειών κλάδων του – χειμάρρων που εκβάλουν σε αυτόν, εξαιτίας ακόμα και διακοπής τους από το οδικό δίκτυο χωρίς εξασφάλιση της διοχέτευσής τους με κατάλληλα τεχνικά έργα.

Για παράδειγμα, στις περιοχές που διαπερνά η κοίτη του, πριν από την αρχή και μετά το πέρας του πολύπαθου έργου “Διευθέτηση χειμάρρου Ανθεμούντα”, (όπως στις περιοχές των οικισμών των Βασιλικών, της Σουρωτής, της Αγ. Παρασκευής, της Λακκιάς, της Νέας Ραιδεστού και των Ταγαράδων), εκβάλουν δεκάδες ρέματα, εκατέρωθεν του κεντρικού χειμάρρου, όχι στην κοίτη του αλλά σε παρακείμενες εκτάσεις (χωράφια, αυλές σπιτιών και εγκαταστάσεων) που πλημμυρίζουν, με κάθε δυνατή βροχή.

Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια έχουμε επανειλημμένα γίνει μάρτυρες πλημμυρικών φαινομένων, (Οκτώβριος 2010, Σεπτέμβριος και Δεκέμβριος του 2014, Σεπτέμβριος του 2015, Οκτώβριος του 2020, αλλά και πιο πρόσφατα ), που προκάλεσαν ζημίες στην περιουσία και την επαγγελματική ζωή των εργαζομένων κατοίκων, των αγροτών και των μικροεπαγγελματιών, ακόμα και τραγική απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Υπενθυμίζουμε, πως το εν λόγω έργο αφορά μόνο τα 2,7 χλμ από από τα 15χλμ της κοίτης του χειμάρρου μετά τα Βασιλικά, εντάχθηκε το 2017 στο τότε ΕΣΠΑ και αργότερα απεντάχθηκε, επειδή μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2023 δεν είχαν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις. Ταυτόχρονα, απουσιάζει η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος σε επίπεδο όλης της λεκάνης του Ανθεμούντα, από την αρχή του στα ορεινά μέχρι τις εκβολές του, ώστε οι όποιες παρεμβάσεις και έργα επιχειρηθούν να λειτουργούν αποτελεσματικά και συνεργικά με στόχο την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος. Εξαιτίας της αποσπασματικής αντιμετώπισης, διαφαίνονται και επιπλέον κίνδυνοι σε περιοχές υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων υποδομών εντός της λεκάνης απορροής Ανθεμούντα, όπως το αεροδρόμιο, όπου συρρέουν χιλιάδες εργαζόμενοι και επιβάτες ή το Τεχνολογικό Πάρκο ThessIntec, όπου επίσης σχεδιάζεται να συγκεντρώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι.

Οι μέχρι τα τώρα ελάχιστες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικών έργων στην λεκάνη απορροής του χειμάρρου, υπολείπονται κατά πολύ των στοιχειωδών αναγκών, αφήνοντας την περιοχή ουσιαστικά στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Είναι γνωστό επίσης ότι πολλά από τα ρέματα, που είναι αποτυπωμένα στους χάρτες διανομής του 1938 του Υπουργείου, έχουν καλυφτεί παρανόμως και σήμερα δεν υφίστανται ως τέτοια, ενώ πολλά από τα σημερινά ρέματα δεν αποτυπώνονται στους τότε χάρτες.

Με βάση τα παραπάνω ρωτάμε:

Ολοκληρώθηκε και πότε ακριβώς η διαδικασία των απαλλοτριώσεων για το έργο “Διευθέτηση χειμάρρου Ανθεμούντα”;

Έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και από που; Πότε αναμένεται να ξεκινήσει το έργο και με ποιό χρονοδιάγραμμα;

Ποιες ενέργειες έχει κάνει ως τώρα η Περιφέρεια και ποιες προγραμματίζει στο αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να εκπονηθεί η αναγκαία συνολική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων σε όλη της λεκάνη απορροής του Ανθεμούντα;

Το 2017 η διοίκηση της ΠΚΜ εκτιμούσε, με βάση δηλώσεις της, ότι οι συνολικές ανάγκες για την αντιπλημμυρική θωράκιση μόνο της λεκάνης Ανθεμούντα είναι της τάξεως των 100εκ. €, με τις τότε τιμές. Επιπλέον, πριν τις Περιφερειακές Εκλογές του Οκτώβρη του 2023, ο Περιφερειάρχης κ. Α. Τζιτζικώστας σε άρθρο του διακήρυσσε ως “...τρίτη βασική προτεραιότητα...” νέα αντιπλημμυρικά έργα ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για όλη την ΠΚΜ.

Ο δημοτικός σύμβουλος
Φάνης Καρκατζούνης
Θέρμη 23/2/2024


Προτεινόμενο θέμα για συζήτηση στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Θέρμης την Τετάρτη 28/2/2024


Για την ύδρευση (δίκτυα και τιμολογιακή πολιτική)

Κύριε δήμαρχε,

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο δήμο Θέρμης είναι πολύ οξυμένο το ζήτημα των βλαβών του δικτύου ύδρευσης. Αυτό συμβαίνει γιατί σε μεγάλο του μέρος το δίκτυο είναι παλιό, κάτι που οδηγεί σε καθημερινές βλάβες. Επίσης μεγάλο κομμάτι του δικτύου αυτού είναι από αμίαντο, κάτι που γεννά σοβαρούς κινδύνους ιδιαίτερα κατά τη διόρθωση βλαβών, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους καταναλωτές. Χαρακτηριστικό (αλλά όχι μοναδικό) παράδειγμα αποτελούν τα Βασιλικά.

Την ίδια ώρα και σε μια συγκυρία που οι μισθοί, οι συντάξεις, τα εισοδήματα των αγροτών και των επαγγελματιών δεν φτάνουν για να βγεί ο μήνας λόγω του τεράστιου κύματος ακρίβειας η διοίκησή σας αποφάσισε να αυξήσει κατά 20% τα τέλη ύδρευσης και κατά 60% τα πάγια της ύδρευσης.

Η στάση σας αυτή δείχνει την πλήρη αποδοχή μια πολιτικής που μετατρέπει το νερό, το πιο πολύτιμο κοινωνικό αγαθό, σε εμπόρευμα και μάλιστα ακριβοπληρωμένο.

Τι απαντάτε για την πολύ μεγάλη καθυστέρησή σας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός προγράμματος αλλαγής όλου του παλαιού δικτύου, που γεννά μεγάλη ταλαιπωρία, αλλά και κινδύνους για την υγεία;

Τι απαντάτε στη γενική δυσαρέσκεια και αντίδραση των κατοίκων της Θέρμης για την μεγάλη επιβάρυνσή τους με την αύξηση της τιμής του νερού;

Ο δημοτικός σύμβουλος
Αριστείδης Θάνος