Εκδήλωση του δήμου Θέρμης για την Πολιτική Προστασία και το Περιβάλλον στο 32ο Money Show - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εκδήλωση του δήμου Θέρμης για την Πολιτική Προστασία και το Περιβάλλον στο 32ο Money Show


Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση με θέμα «Πολιτική Προστασία, Δασοπροστασία και Περιβάλλον - Το παράδειγμα του Δήμου Θέρμης», την οποία διοργάνωσε ο δήμος Θέρμης, στις 10 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του 32ου Money Show.


Παρουσιάστηκαν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει ο δήμος στον κρίσιμο Τομέα της Πολιτικής Προστασίας καθώς και στην προστασία του Περιβάλλοντος. Μιλώντας, εισαγωγικά, για τις πολιτικές που έχει υλοποιήσει ο δήμος, ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος είπε πως «ο δήμος Θέρμης πολύ έγκαιρα αντιλήφθηκε τους κινδύνους που συνεπάγεται η κλιματική κρίση και προχώρησε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων με στόχο τη συγκρότηση ενός ισχυρού Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, με ικανό στελεχιακό δυναμικό, καθώς και εξοπλισμό. 

Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας άρχισε ήδη να φαίνεται στο πεδίο, με την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση συνεπειών από έντονα καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, η δουλειά η οποία έχει γίνει στον Τομέα της Πολιτικής Προστασίας έτυχε και πανελλαδικής αναγνώρισης καθώς ο δήμος Θέρμης κατετάγη πρώτος, μεταξύ των δήμων της χώρας, όσον αφορά την προετοιμασία του μηχανισμού πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση φυσικών φαινομένων». 

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «εξίσου σημαντική βαρύτητα έχει επιδείξει ο δήμος Θέρμης και για την προστασία του Περιβάλλοντος, υλοποιώντας μία ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική, που περιλαμβάνει μελέτες, δράσεις και έργα σε όλους τους τομείς που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το περιβάλλον». Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη συμμετοχή του δήμου στο Σύμφωνο των Δημάρχων, στο ότι αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής Αποστολής για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030 από και προς τον πολίτη», στη δάσωση περίπου 3.500 στρεμμάτων που θα γίνει στην περιοχή των Βασιλικών, στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την εξοικονόμηση ενέργειας, στην παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών ρύπων κ.ο.κ. Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας τους οποίους ευχαρίστησε για την πολύτιμη συμβολή τους στο έργο του δήμου.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνος Κουγιουμτζίδης παρουσίασε την οργάνωση και τα σχέδια δράσης του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και τη στενή συνεργασία του με του Εθελοντές. Όπως εξήγησε ο κ. Κουγιουμτζίδης, ο δήμος έχει εκπονήσει σχέδια για την αντιμετώπιση πλημμυρών, πυρκαγιών, χιονιά-παγετού και σεισμού. «Έχουμε καταρτίσει σχέδιο για τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και για την ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω δράσεων και ενημέρωσης. Αυτό γίνεται δύο φορές το χρόνο, μία στην αρχή του χειμώνα, για τις πλημμύρες και τα χιόνια και μία πριν να ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος». 

Ο αντιδήμαρχος παρουσίασε επίσης τα τέσσερα στάδια που περιλαμβάνει κάθε επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση έντονων φυσικών φαινομένων και των συνεπειών τους. Αναφέρθηκε επίσης και στη ΔΥΟΠΠ, το Δίκτυο για την υποστήριξη της λειτουργίας και την εκπαίδευση των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο συμμετέχουν πέντε δήμοι (Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Πυλαίας Χορτιάτη, Νεάπολης Συκεών και Κομοτηνής) και έχει έδρα το Τριάδι του δήμου Θέρμης. Τέλος, ο κ. Κουγιουμτζίδης ευχαρίστησε με τη σειρά του τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, καθώς και τους Δημήτρη Καρακύριο και Τριαντάφυλλο Μπουχούνα οι οποίοι «μαζί με τους εθελοντές είναι το καλύτερο team που θα μπορούσαμε να έχουμε».


ΤΟ THERMIAIR

Ο Ανδρέας Καζαντζίδης, διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας. Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε το THERMIAIR, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων σε όλη την έκταση του Δήμου Θέρμης. Όπως είπε, πρόκειται για το πυκνότερο δίκτυο μετρητών παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων στην Ελλάδα, κατ’ αναλογία έκτασης και πληθυσμού, το οποίο λειτουργεί εδώ και πεντέμισι χρόνια. 

«Υπάρχουν 28 εγκατεστημένοι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλη την έκταση του δήμου, οι καταγραφές των οποίων προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο στην ιστοσελίδα thermiair.gr. Αρκετοί από τους σταθμούς είναι εγκατεστημένοι σε ιδιώτες οι οποίοι μας δώσανε τους χώρους τους και κάποιες από τις υποδομές τους για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Επίσης κάποιοι από αυτούς τους σταθμούς είναι σε σχολεία όπου οι εκπαιδευτικοί μας βοηθάνε για να λειτουργεί σωστά ο σταθμός ή να τσεκάρουν κάτι που θέλουμε.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το status που έχουμε φτιάξει. Να προχωρήσουμε στοχευμένα και σε μέτρηση του θορύβου, ήδη το ξεκινήσαμε. Και κάτι το οποίο θα γίνει του χρόνου και σίγουρα θα είναι και πάλι το πρώτο στην Ελλάδα είναι ότι θα παρέχεται πρόγνωση για συνθήκες ποιότητας αέρα.


ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο Στέργιος Διαμαντόπουλος, Δασολόγος, Σύμβουλος Περιβάλλοντος, παρουσίασε το O-fire+, ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης και διαχείρισης πυρκαγιών υπαίθρου που υλοποιεί στα δασοκτήματά του ο δήμος Θέρμης, για το οποίο μάλιστα, απέσπασε πανελλαδικό βραβείο. Λαμβάνει διαρκώς στοιχεία από δορυφορικούς και μετεωρολογικούς σταθμούς και είναι σε διαλειτουργικότητα με τα σχέδια αντιμετώπισης κινδύνου από ενδεχόμενη πυρκαγιά που έχει εκπονήσει ο δήμος. Περιλαμβάνει δηλαδή σημεία συγκέντρωσης, σημεία πρώτων βοηθειών, σημεία απ’ όπου μπορεί να ληφθεί νερό (ανοιχτές δεξαμενές – κλειστές δεξαμενές) κ.λπ. Επίσης έχει προστεθεί και ένα εργαλείο προσομοίωσης εξέλιξης φωτιάς το οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Παράλληλα σχεδιάστηκε και θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ένα πρότυπο αντιπυρικό σχέδιο για την περιοχή του Φράγματος και του τεχνολογικού πάρκου του ΦοΔΣΑ όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός επισκεπτών. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη χωροθέτηση και τοποθέτηση αισθητήρων ανίχνευσης καπνού, χρήση καθημερινών δορυφορικών δεδομένων, drone σε επιφυλακή για πιστοποίηση συμβάντος πυρκαγιάς και σύστημα άμεσης ενημέρωσης των αρμόδιων στελεχών του δήμου μέσω εφαρμογής στα κινητά. Ο στόχος είναι να υπάρξει άμεση παρέμβαση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς σε διάστημα μικρότερο των πέντε λεπτών.


Ολόκληρη η εκδήλωση :