Επίδομα παιδιού: Σήμερα η πλατφόρμα Α21 για τις αιτήσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Επίδομα παιδιού: Σήμερα η πλατφόρμα Α21 για τις αιτήσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετεΑπό σήμερα, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, μέχρι και τις 11 Μαρτίου, στις 6μμ ,μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα του Α21 για το επίδομα παιδιού, όπως ανακοίνωσαν από κοινού το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο ΟΠΕΚΑ.

Μάλιστα οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr, με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet.

Στην αίτηση Α21 θα πρέπει να καταχωρηθούν απαραιτήτως στα σχετικά πεδία:

► τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας,
► η Τάξη και ο Αριθμός Μητρώου του τέκνου που φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν εμφανίζεται σχετική επισήμανση και ο αιτών καλείται να επισυνάψει στην ηλεκτρονική αίτηση Α21 το απαραίτητο δικαιολογητικό. Για να ολοκληρωθεί η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Ωστόσο η πλατφόρμα θα κλείσει προσωρινά στις 29 Μαρτίου 2024 στις 8 π.μ. προκειμένου να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του πρώτου διμήνου, του έτους 2024.


Πώς υπολογίζεται το ποσό του επιδόματος παιδιού

Όσον αφορά στον τρόπο που θα υπολογιστεί το δικαιούμενο ποσό του επιδόματος παιδιού επισημαίνεται πως αυτό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022.

Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.
Επισημαίνεται ότι, μεταξύ των προϋποθέσεων που θα ελέγχονται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού είναι:

► η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση – από το προ νήπιο έως και το Γυμνάσιο –

► καθώς και η επάρκεια φοίτησης

Σημειώνεται δε πως η πρώτη δόση του επιδόματος παιδιού για το 2024 αναμένεται να καταβληθεί στις 29 Μαρτίου, στους δικαιούχους που θα έχουν υποβάλλει νέα αίτηση.

 Ενώ στις 28 Μαρτίου 2024 το απόγευμα θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα του επιδόματος από τα ΑΤΜ των τραπεζών.