Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Ρεκόρ πτήσεων αλλά και διεθνών επιβατών τον φετινό Ιανουάριο σε σύγκριση με του 2023. - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Ρεκόρ πτήσεων αλλά και διεθνών επιβατών τον φετινό Ιανουάριο σε σύγκριση με του 2023.



Με το δεξί μπήκε η νέα χρονιά για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης και την επιβατική κίνηση του αεροδρομίου «Μακεδονία», καταγράφοντας ρεκόρ τόσο των πτήσεων όσο και των διεθνών επιβατών τον φετινό Ιανουάριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.


Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Fraport Greece, το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε τον περασμένο μήνα 406.355 επιβάτες και «προσγειώθηκαν» 3.365 πτήσεις. 

Ειδικότερα, οι εγχώριοι επισκέπτες ανήλθαν σε 164.350, άνοδος κατά 7,2% σε σχέση με το 2023 ενώ διακινήθηκαν κατά 10,4% περισσότεροι διεθνείς επιβάτες των οποίων ο συνολικός αριθμός έφτασε τις 242.005, με την κίνηση εξωτερικού να κινείται σε εντυπωσιακά επίπεδα.

Η συνολική μάλιστα άνοδος της διακίνησης επιβατών στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport ανήλθε σε ποσοστό της τάξεως του 9,1%. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στην επιβατική κίνηση (+15,2%) σε σχέση με τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια.

Η θετική άνοδος του «Μακεδονία» αποτυπώθηκε και στις πτήσεις, καθώς κατέγραψε συνολική αύξηση 11,1%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ο πρώτος μήνας της χρονιάς έκλεισε με 1.644 εσωτερικές πτήσεις (+11,6% με βάση το 2023) και 1.721 περισσότερες διεθνείς (+10,6%), γεγονός που εντάσσει τη Θεσσαλονίκη στους προορισμούς 12μηνου τουρισμού.


Οι κορυφαίες αγορές

Κατά τον πρώτο μήνα του έτους, η Γερμανία και η Κύπρος βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις στη λίστα με τις χώρες που επισκέφθηκαν τη χώρα μας και αντίστοιχα τα αεροδρόμια της Fraport ενώ στη συνέχεια, ακολούθησαν με διαφορά η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με την κατάταξη των επισκεπτών να διαφοροποιείται αρκετά από τους προηγούμενους μήνες του 2023. 

Σημειώνεται ακόμη ότι την πρώτη πεντάδα των τουριστών που ταξίδεψαν προς τη χώρα μας συμπλήρωσε η Αυστρία. Η Τουρκία και η Ολλανδία βρέθηκαν τέλος στην 6η και 7η θέση αντίστοιχα.


Οι προβλέψεις για το 2024

Από τα μέχρι στιγμής μηνύματα, θετικές διαφαίνονται οι εξελίξεις στον τουρισμό και ταυτοχρόνως στην κίνηση των αεροδρομίων για το 2024. Αντιστοίχως, και για το πρώτο τρίμηνο του έτους που για τους περισσότερους τομείς παρουσιάζεται πτώση, ο κλάδος των αερομεταφορών βλέπει δυναμική στην επιβατική κίνηση, με τα θετικά δείγματα να φάνηκαν ήδη από τις αρχές του 2024. 

Αναφορικά με τις προσφερόμενες θέσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2023, ενώ και οι προβλέψεις εγχώριων και διεθνών αερομεταφορέων κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.

Υπενθυμίζεται ότι το «Μακεδονία» σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ κίνησης για το 2023 με την επιβατική κίνηση στο 12μηνο να ήταν αυξημένη κατά 18,7% σε σχέση με το 2022, αλλά και κατά 5,9% σε σχέση με το 2019, που ήταν και η τελευταία προ πανδημίας «χρυσή» χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. 

Το περσινό έτος δηλαδή το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ανέκαμψε πλήρως, καθώς διακινήθηκαν πάνω από 7 εκατ. επιβάτες, έναντι 5,9 εκατ. το 2022, εκ των οποίων τα 4,75 εκατ. αφορούσαν τους επισκέπτες από το εξωτερικό ενώ οι πτήσεις ανήλθαν σε 54.658.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ
thesstoday.gr