Ευδοκία Σκαρλατίδου: Ποια ήταν η αρχαιολόγος που ανέσκαψε τη νεκρόπολη της Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ευδοκία Σκαρλατίδου: Ποια ήταν η αρχαιολόγος που ανέσκαψε τη νεκρόπολη της Θέρμης


H Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης αποχαιρετά την διακεκριμένη επιστήμονα και παραθέτει τα σημαντικότερα σημεία της καριέρας της


Θλίψη επικρατεί στον πολιτιστικό χώρο της χώρας με την είδηση του θανάτου της διακεκριμένης αρχαιολόγου Ευδοκίας Σκαρλατίδου. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών στις 18 Ιανουαρίου.

Με ανάρτησή της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης αποχαιρετά την αρχαιολόγο και παραθέτει τα σημαντικότερα σημεία της καριέρας της.

Η Ευδοκία Σκαρλατίδου αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ και το 2001 πήρε τον τίτλο της διδάκτορος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. 

Από το 1976 μέχρι το 1981 εργάστηκε στην ΙΘ΄ΕΠΚΑ Κομοτηνής. 

Στην ίδια Εφορεία υπηρέτησε ως μόνιμη αρχαιολόγος έως το 1989, οπότε και μετατέθηκε στην ΙΣΤ΄ΕΠΚΑ Θεσσαλονίκης. 

Κατά το διάστημα 2002 -2008 ορίστηκε αναπληρώτρια Προϊσταμένη της ΙΣΤ΄ΕΠΚΑ. Αφυπηρέτησε το Νοέμβριο του 2011.

Επιστημονικά απασχολήθηκε ως υπεύθυνη αρχαιολόγος σε σημαντικούς χώρους της Θράκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Κατά τη θητεία της στην Εφορεία Κομοτηνής ήταν υπεύθυνη για τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων και της Πλωτινόπολης. 

Η διδακτορική της διατριβή που εκδόθηκε το 2010 είχε θέμα «Το αρχαϊκό νεκροταφείο των Αβδήρων». 

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στη ΙΣΤ΄ΕΠΚΑ διενήργησε έρευνες σε διαφόρους χώρους της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. 

Ξεχωρίζει η έρευνά της στην περιοχή της τούμπας Γκόνας κοντά τον Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, αλλά κυρίως η πολυετής ενασχόλησή της με την περιοχή της Θέρμης των ιστορικών χρόνων, όπου ανέσκαψε εκτεταμένο τμήμα του νεκροταφείου και της ελληνιστικής πόλης. 

Εξέδωσε το 2007 φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο 
«Θέρμη. Το αρχαίο νεκροταφείο κάτω από τη σύγχρονη πόλη».

Παράλληλα έχει συγγράψει πλήθος άρθρων με θέματα που σχετίζονται με τις παραπάνω ανασκαφές, ενώ έχει παρουσιάσει τις επιστημονικές της απόψεις σε διαλέξεις και συνέδρια. 

Η παρουσία της ήταν ανελλιπής όλα αυτά τα χρόνια από τα αρχαιολογικά δρώμενα της Μακεδονίας και Θράκης, ενώ το μεγάλο έργο που ετοίμαζε και συντόνιζε αφορούσε την πλήρη δημοσίευση του υλικού από το νεκροταφείο της Θέρμης, σε συνεργασία με μεγάλη ομάδα αρχαιολόγων.

Όλοι οι συνάδελφοι με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον μοναδικό αυτόν άνθρωπο που με την ευθύτητα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του ήταν πάντα παρούσα στο αρχαιολογικό γίγνεσθαι της Βορείου Ελλάδος. 

Ο αδόκητος θάνατός της θα αφήσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό σε όσους τη γνώρισαν, σε αυτούς που συνεργάστηκαν μαζί της και σε όσους μαθήτευσαν δίπλα της. 

Συλλυπητήρια στους δικούς της.