Ανοίγει την άνοιξη το Σπήλαιο των Πετραλώνων – Γιατί καθυστέρησε το έργο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ανοίγει την άνοιξη το Σπήλαιο των Πετραλώνων – Γιατί καθυστέρησε το έργο




Ριζικά ανανεωμένο θα ανοίξει για το κοινό την άνοιξη το Σπήλαιο των Πετραλώνων, το οποίο ήταν κλειστό από την 1η Ιανουαρίου του 2019, λόγω των εργασιών που έπρεπε να πραγματοποιηθούν στο εσωτερικό του.



Ανοιχτό για το κοινό θα είναι από τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου το περίφημο Σπήλαιο των Πετραλώνων που βρίσκεται στη Χαλκιδική, όπως τόνισε στο grtimes.gr ο Προϊστάμενος Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Αθηνών και υπεύθυνος για τις εργασίες στο Σπήλαιο των Πετραλώνων, Ανδρέας Ντάρλας. «Το σπήλαιο είναι σχεδόν τελειωμένο. Τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου το σπηλαίο θα είναι προσβάσιμο και πολίτες από όλη την Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να το επισκεφτούν ξανά και να ζήσουν μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Αυτή την περίοδο γίνονται κάποιες διαμορφώσεις και στο εξωτερικό του, ώστε να διορθωθεί και η πρόσβαση».

 Παράλληλα, ο κ. Ντάρλας πρόσθεσε ότι το σπήλαιο έχει «άλλη αίσθηση πια» και ήταν γεγονός ότι χρειαζόταν μία ανανέωση, διότι υπήρχαν αρκετά προβλήματα, λόγω των μεγάλων φθορών από τα χρόνια και των εκατομμυρίων επισκεπτών που το εξερεύνησαν. 

Συγκεκριμένα, έχει αντικατασταθεί ολοκληρωτικά ο διάδρομος, ενώ τα υλικά που τοποθετήθηκαν είναι ελαφρύτερα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον, ώστε να μην «μολύνουν» το σπήλαιο. 

Επιπλέον, τοποθετήθηκαν νέα φώτα που βασίζονται σε νέα υλικά με LED φωτισμό και με τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στη δημιουργία χλωρίδας, διότι τα προηγούμενα ήταν παλαιάς τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να θαμπώνουν και να δημιουργούν μία πράσινη μούχλα ή αλλιώς την «πράσινη αρρώστια». 

Επίσης, με το πέρας όλων των εργασιών θα γίνει ένας ειδικός καθαρισμός μικροβιοκτονίας και απόσμησης, ενώ θα απολυμανθεί ο αέριος χώρος του σπηλαίου(π.χ. σταλαχτίτες) για να φύγουν τα κατάλοιπα της πράσινης χλωρίδας. Στόχος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας είναι να δώσει μία σύγχρονη νότα και ταυτόχρονα μία αίσθηση ημίφωτος σύμφωνα με τον υπεύθυνο του έργου.



Γιατί καθυστέρησε το έργο

«Τα έργα καθυστέρησαν για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν εξαιτίας της πανδημίας, ωστόσο ο σημαντικός λόγος ήταν ο δεύτερος. Είχαμε να τελειώσουμε ένα πακέτο εργασιών, αλλά ο εργολάβος δεν μπόρεσε να της πραγματοποιήσει για τους δικούς του λόγους και τον ανακηρύξαμε έκπτωτο, με αποτέλεσμα να πάμε στα δικαστήρια. Η απόφαση βγήκε μετά από 14 μήνες, οπότε όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούσαν να γίνουν εργασίες στο Σπήλαιο μέχρι την απόφαση. Μόλις μας δικαίωσε το δικαστήριο άμεσα κάναμε νέο διαγωνισμό, τοποθετήθηκε άλλος εργολάβος και αυτή την περίοδο είμαστε στις τελευταίες λεπτομέρειες. 
Ουσιαστικά «φάγαμε» 14 μήνες γι’ αυτό τον λόγο, αλλιώς θα είμασταν ήδη έτοιμοι, για να παραδώσουμε το έργο» σημείωσε ο Ανδρέας Ντάρλας. 

Όσον αφορά το σύστημα εικονικής πραγματικότητας με αντικείμενο το Σπήλαιο των Πετραλώνων και τα ευρήματα των πολύχρονων ερευνών σε αυτό, εγκαταστάθηκε από τις 21 Απριλίου του 2023 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ, στη Θέρμη, ωστόσο μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίας στο σπήλαιο θα μεταφερθεί μονίμως στο Μουσείο Πετραλώνων Χαλκιδικής. Να σημειωθεί, ότι το σύστημα απευθύνεται σε μαθητές και περιλαμβάνει διαδραστική εφαρμογή εργαστηρίου συντήρησης απολιθωμάτων και ηλεκτρονικό παιχνίδι ανακάλυψης και ταυτοποίησης αρχαιολογικών και παλαιοντολογικών ευρημάτων.


Στην ίδια τιμή το εισιτήριο μέχρι νεoτέρας

Όσον αφορά τη τιμή του εισιτηρίου ο κ. Ντάρλας τόνισε ότι προσωρινά θα είναι ακριβώς η ίδια τιμή με αυτή που υπήρχε όταν έκλεισε και όταν ισχύσει η νέα τιμολογιακή πολιτική που ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού οι τιμές θ’ αλλάξουν.

 Επιπροσθέτως, στο Σπήλαιο των Πετραλώνων εργάζονται αυτή την περίοδο πέντε άτομα ως μόνιμο προσωπικό, από τους οποίους ο ένας είναι ο επόπτης αρχαιολόγος, ενώ την καλοκαιρινή σεζόν επειδή υπάρχει ραγδαία αύξηση της επισκεψιμότητας πραγματοποιούνται εποχικές προσλήψεις ορισμένου χρόνου.


Με ανυπομονησία περιμένουν την επαναλειτουργία Δήμος και κάτοικοι

Για οικονομική «ανάσα« και για ένα έργο που το περίμεναν χρόνια κάνουν λόγο οι κάτοικοι των Πετραλώνων και ο Δήμος Νέας Προποντίδας. «Περιμένουμε με ανυπομονησία την επαναλειτουργία του Σπηλαίου Πετραλώνων. Είναι από τα πιο επισκέψιμα μέρη της Χαλκιδικής, καθώς το επισκεπτόταν χιλιάδες κόσμος όλο τον χρόνο. 

Είναι σπουδαίο γεγονός για τον Δήμο και το περιμένουμε με χαρά, διότι θα δώσει και οικονομική «ανάσα» στου κατοίκους των Πετραλώνων, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι όλα αυτά τα χρόνια που το σπήλαιο παρέμενε κλειστό, λόγων των εργασιών» πρόσθεσε o δήμαρχος Ν. Προποντίδας, Μανώλης Καρράς. 

*Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» από τη συγχρηματοδοτούμενη από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία πράξης «Ανάδειξη Σπηλαίου Πετραλώνων και αναβάθμιση των υποδομών του»
GRTimes.gr