Σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου - Τι αλλάζει - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου - Τι αλλάζει


Σε λειτουργία βρίσκεται ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων. 


Η κυβέρνηση κάνει το επόμενο βήμα στη μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση, συνεχίζοντας όμως να έχει απέναντί της μερίδα συμβολαιογράφων που ζητούν από το υπουργείο να δεσμευτεί σε όσα έχει υποσχεθεί.

Με αφορμή τη λειτουργία του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτου που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου στο www.akinita.gov.gr ο υφυπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, κάλεσε τους συμβολαιογράφους να μπουν στην πλατφόρμα επισημαίνοντας ότι οι πράξεις τους θα μεταγράφονται μέσα σε μια εργάσιμη ημέρα.

Η μεταγραφή των ψηφιακών μεταβιβάσεων εφόσον είναι κτηματογραφημένο το ακίνητο και δεν υπάρχει προηγούμενη πράξη σε εκκρεμότητα, θα γίνεται στο εξής σε μέσα σε μία εργάσιμη μέρα. 

Σήμερα, οι τεράστιες καθυστερήσεις στις μεταγραφές έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην κτηματαγορά.


Τι αλλάζει με την ψηφιοποίηση

Με τη λειτουργία του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου, τα συμβόλαια θα κατατίθενται σε ψηφιακό αρχείο (σε μορφή PDF με ηλεκτρονική υπογραφή από τον συμβολαιογράφο) μαζί με την περίληψη της μεταγραφής. 

Όλα τα απαραίτητα έγγραφα των συμβαλλόμενων θα αντλούνται από το gov.gr για να αποτρέπονται λάθη. 

Στο υπουργείο τονίζουν ότι δεν επηρεάζεται με τη ρύθμιση ο τρόπος που τηρούν οι επαγγελματίες το δικό τους πρωτότυπο αρχείο στο γραφείο τους. Αλλάζει μόνο ότι η πολιτεία αντί να παραλαμβάνει έγχαρτα συμβόλαια, θα υποδέχεται μόνο ψηφιακά αντίγραφα συμβολαίων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα επενδύονται από το Ταμείο Ανάκαμψης 184 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των παλαιών συμβολαίων σε όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας. 

Επίσης με το νέο καθεστώς τα στοιχεία του ακινήτου αντλούνται από την βάση δεδομένων του κτηματολογίου και υπάρχει δικαίωμα αλλαγής στοιχείων σε περίπτωση βεβαίωσης μηχανικού.

Στόχος είναι να μην υπάρχουν χειρόγραφες παραπομπές στα συμβόλαια και να μην υποβάλλονται σαρωμένα αρχεία που δεν μπορούν να αναγνωριστούν ψηφιακά.