Δωρεάν έλεγχος ακουστικής ικανότητας από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Δωρεάν έλεγχος ακουστικής ικανότητας από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Θέρμης


//Ανακοίνωση Δήμου Θέρμης


Η βαρηκοΐα δεν είναι μια πάθηση που πλήττει μόνο τους ηλικιωμένους, όπως πιστεύουν πολλοί. Αντίθετα, μπορεί να εμφανισθεί και σε μικρά παιδιά, ακόμη και σε νεογέννητα. 

Η έγκαιρη διάγνωση πιθανού προβλήματος και η άμεση δράση για την αντιμετώπιση της πάθησης είναι εξαιρετικά σημαντικές, αφού η καθυστέρηση ακόμα και λίγων μηνών μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη μετέπειτα ζωή του ανθρώπου.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο δήμος Θέρμης μέσω του ΚΕ.Π. Υγείας Θέρμης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και την Εταιρεία AKOUSTIKA MEDICA πραγματοποίησε δωρεάν προληπτικό έλεγχο ακουστικής ικανότητας (ωτοσκόπηση) των δημοτών στο ΚΑΠΗ της Θέρμης (Ιασωνίδου 19), την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου.Η ακοή θεωρείται η σημαντικότερη από τις πέντε αισθήσεις, διασφαλίζει την επικοινωνία και την επαφή μεταξύ των ανθρώπων και είναι η βασικότερη παράμετρος στην ανάπτυξη της ομιλίας, της μάθησης και της επικοινωνίας και συμβάλει στην αντίληψη του χώρου συμπληρώνοντας έτσι την αίσθηση της όρασης. 

Ένας στους δέκα αντιμετωπίζει δυσκολία με την ακοή του, η βαρηκοΐα είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη χρόνια πάθηση στην τρίτη ηλικία (μετά την υπέρταση και την αρθρίτιδα) ενώ ένα στα τρία άτομα άνω των 65 ετών – συνολικά 165 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζει με απώλεια ακοής. 

Ο προληπτικός έλεγχος ακουστικής ικανότητας ξεκινά από την ηλικία των 50 ετών και επαναλαμβάνετε ετησίως, ενώ σε περιπτώσεις με οικογενειακό ιστορικό ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να ξεκινήσει και σε νεαρότερη ηλικία.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον ιατρό Γεώργιο Xαραλαμπίδη. Εξετάστηκαν συνολικά 31 πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα από αυτούς οι οκτώ διαπιστώθηκε ότι αντιμετώπιζαν πρόβλημα.

Στο μήνυμά του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος τόνισε πως «παραμένει επίκαιρο, αυτό που από την αρχαιότητα είχε πει ο Ιπποκράτης ότι “Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν” και μέσω του ΚΕΠ Υγείας Θέρμης προσφέρουμε στους δημότες μας ενημέρωση για την έγκαιρη διάγνωση πολλών παθήσεων και τη δυνατότητα για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις». 

Ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό τονίζοντας ότι «μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου.

 Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης όπως αυτή. 

Η βαρηκοΐα σε μακροχρόνια βάση μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη καθώς επίσης και σε νόσο Alzheimer αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα βάσει σχετικών ερευνών». 

Χαιρετισμό απηύθυνε και η γενική διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ Μαρία Κουρή.Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΠ

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για δώδεκα κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. 

Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. 

Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέτασή τους. 

Τα δώδεκα νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, του πνεύμονα, του προστάτη και του μαστού, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, το μελάνωμα, η κατάθλιψη, η οστεοπόρωση, η ΧΑΠ και η άνοια.

Στην εκδήλωση του ΚΕΠ Υγείας Θέρμης παραβρέθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Στέλιος Αποστόλου και Γιώργος Αγγέλου, ο υπεύθυνος του ΚΕ.Π. Υγείας, γιατρός Κωνσταντίνος Τιτέλης, ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ Θέρμης Αντρέας Βιολιτζής, η προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας Φανή Δομουχτσή και η συντονίστρια του ΚΕΠ. Υγείας Μάγδα Παπανίκου.