Πώς να κάνετε το σπίτι σας να φαίνεται μεγαλύτερο: Συμβουλές από κορυφαίους σχεδιαστές εσωτερικών χώρων - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πώς να κάνετε το σπίτι σας να φαίνεται μεγαλύτερο: Συμβουλές από κορυφαίους σχεδιαστές εσωτερικών χώρων



Μερικές μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν το χώρο σας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο άνετος. Αν τα δωμάτια στο σπίτι σας έχουν περιορισμένο χώρο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα φτιάξετε με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνουν την αίσθηση άνεσης. Άλλωστε, όπως λένε, «ο περιορισμός γεννά την καινοτομία».


Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές δοκιμασμένες μέθοδοι για να κάνετε το σπίτι σας να φαίνεται πιο ευρύχωρο και πιο άνετο, ακόμη και αν ο χώρος είναι περιορισμένος.

Οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων Tim Hobby της HA Modern και η Candace Griffin της Candace Mary Interiors δίνουν εύκολες λύσεις για να κάνετε το σπίτι σας να φαίνεται μεγαλύτερο.

Χρήσιμες συμβουλές από κορυφαίους σχεδιαστές εσωτερικών χώρων για να κάνετε το σπίτι σας να φαίνεται μεγαλύτερο

► Χρησιμοποιείστε τα χρώματα στο δωμάτιο προς όφελος σας

► Δώστε έμφαση στην κλίμακα

► Προσέξτε πώς κρεμάτε τις κουρτίνες

► Διατηρήστε μια ισορροπία στη διακόσμηση

► Προσθέστε παράθυρα στους χώρους ή αυξήστε το μέγεθός τους

► Ρυθμίστε ξανά τη διάταξη των χώρων

► Ολοκληρώστε το υπόγειο ή τη σοφίτα


Μικρές αναβαθμίσεις για να κάνετε το σπίτι σας να φαίνεται μεγαλύτερο

Χρησιμοποιείστε τα χρώματα στο δωμάτιο προς όφελος σας

«Το βάψιμο είναι ένα από τα πιο εύκολα και οικονομικά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να μεταμορφώσει ένα δωμάτιο και να το κάνει να φαίνεται μεγαλύτερο», λέει ο σχεδιαστής Tim Hobby από την Ατλάντα. 
«Μου αρέσει να χρησιμοποιώ τις αποχρώσεις του λευκού με συγκεκριμένο τρόπο: Αντί να επιλέγω μόνο μία απόχρωση, συνδυάζω δύο ή τρεις αποχρώσεις μαζί, χρησιμοποιώντας διαφορετική απόχρωση για τους τοίχους και την οροφή», λέει ο ειδικός. Επιλέξτε την πιο ανοιχτή απόχρωση για την οροφή και παίξτε με τους άλλους τόνους στους τοίχους.


Δώστε έμφαση στην κλίμακα

Η κλίμακα αφορά στο πόσο καλά ταιριάζει το μέγεθος των επίπλων και των αντικειμένων στον συγκεκριμένο χώρο. Τα μεγέθη των επίπλων είναι πρωταρχικής σημασίας όταν πρόκειται για ένα μικρό δωμάτιο ή ένα μικρό σπίτι. 
«Θέλετε τα δωμάτια να δίνουν την αίσθηση της άνεσης και της ισορροπίας χωρίς να κατακλύζονται από έπιπλα», λέει ο Hobby. «Αυτό δεν σημαίνει ότι τα έπιπλα δεν χρειάζεται να είναι μικρά ή άβολα, απλώς να έχουν το κατάλληλο μέγεθος που να ταιριάζει στο χώρο».

Όταν επιλέγετε μικρότερα έπιπλα, είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη το ύψος του καθίσματος. Τα έπιπλα που βρίσκονται χαμηλότερα στο έδαφος θα αφήσουν περισσότερο χώρο ανοιχτό κάθετα από πάνω τους και θα κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο. Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το βάθος του καθίσματος, καθώς τα καθίσματα που είναι πολύ βαθιά μπορούν να καταλάβουν επιπλέον χώρο στο δάπεδο και να γεμίσουν το δωμάτιο.

Η σχεδιάστρια Candace Griffin με έδρα το Σικάγο τείνει να συμφωνήσει με τα παραπάνω, αλλά προσθέτει μια προειδοποίηση. «Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της υπερφόρτωσης ενός δωματίου και της μη επαρκούς πλήρωσης του χώρου», λέει. «Για παράδειγμα, εάν έχετε χώρο για έναν καναπέ, μην επιλέξετε ένα loveseat, καθώς αυτό θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και το δωμάτιο θα συρρικνωθεί (οπτικά)».

Η Griffin συμβουλεύει, επίσης, να απαλλαγείτε από την ακαταστασία και τα περιττά αντικείμενα, ώστε να υπάρχει η αίσθηση του ελεύθερου χώρου στο δωμάτιο. Επίσης, δίνει μια ακόμη συμβουλή: «Αυξήστε το μέγεθος του χαλιού σας. Το μέγεθος του χαλιού παίζει σημαντικό ρόλο στην κλίμακα του δωματίου σας. Εάν το χαλί σας είναι πολύ μικρό, θα συρρικνωθεί ολόκληρος ο χώρος».


Προσέξτε πώς κρεμάτε τις κουρτίνες


Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι να κρεμούν τις κουρτίνες από την κορυφή του παραθύρου και όχι από ακριβώς κάτω από την οροφή. «Όταν οι κουρτίνες είναι κρεμασμένες από το ύψος της οροφής και φτάνουν ως το πάτωμα δημιουργούν την ψευδαίσθηση υψηλότερων ταβανιών και τοίχων, επιμηκύνοντας έτσι ολόκληρο τον χώρο», λέει η Griffin.


Διατηρήστε μια ισορροπία στη διακόσμηση

Σε ένα μικρό σπίτι, η ισορροπία είναι το «κλειδί» για αίσθηση άνεσης στο χώρο. Διαφορετικά μοτίβα διακόσμησης μπορούν να κάνουν τους χώρους να φαίνονται μικρότεροι. «Προτείνω να επιλέξετε μια χρωματική παλέτα που να έχει μια συνέχεια από δωμάτιο σε δωμάτιο», λέει ο Hobby. «Η χρήση των ίδιων υλικών δαπέδου σε όλα τα δωμάτια θα σας βοηθήσει να το πετύχετε και να διατηρήσετε το ίδιο στυλ. Επίσης, το ίδιο στυλ επίπλων σε όλο το σπίτι θα βοηθήσουν στην δημιουργία ισορροπίας στο χώρο».

Μεγάλες αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να φαίνεται μεγαλύτερο το σπίτι


Παράθυρα

Η προσθήκη παραθύρων στο σπίτι σας ή η αύξηση του μεγέθους των υπαρχόντων παραθύρων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κάνετε ένα μικρό σπίτι να φαίνεται μεγαλύτερο. Σύμφωνα με τον Hobby, η είσοδος περισσότερου φυσικού φωτός στο εσωτερικό του σπιτιού και η αύξηση της θέας προς τα έξω είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αναβαθμίσετε το σπίτι σας.


Ρυθμίστε ξανά τη διάταξη των χώρων

Μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστείτε το σπίτι σας πέρα από τα προκαθορισμένα δωμάτια και την κάτοψη, αλλά ο Hobby λέει ότι δεν πρέπει να φοβάστε να διαμορφώσετε εκ νέου τη διάταξη στους χώρους. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε καλύτερα το σπίτι σας στον τρόπο ζωής σας. «Για παράδειγμα, μπορεί τα σπίτια να έχουν συχνά μεγάλες τραπεζαρίες σε ένα δωμάτιο που δεν χρησιμοποιείται συχνά στο σπίτι», λέει ο ειδικός. «Η μετατροπή αυτού του δωματίου σε σαλόνι ή η επέκταση της κουζίνας σε αυτό το δωμάτιο μπορεί να είναι μια έξυπνη κίνηση για να κάνετε ένα σπίτι να φαίνεται μεγαλύτερο».


Η Griffin είναι επίσης υπέρμαχος της αναδιάταξης στους χώρους του σπιτιού. «Αν η διάταξη του σπιτιού σας το επιτρέπει, σκεφτείτε να ανοίξετε έναν τοίχο στην κουζίνα για να επεκτείνετε το χώρο», προτείνει η ειδικός.


Ολοκληρώστε το υπόγειο ή/και τη σοφίτα

Εάν ζείτε σε ένα σπίτι με ημιτελές υπόγειο ή σοφίτα, η ολοκλήρωση αυτών των χώρων μπορεί κάνει θαύματα. «Με την ανακαίνιση της σοφίτας, βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον η μισή οροφή έχει ύψος τουλάχιστον επτά πόδια και ότι η σοφίτα συνδέεται με μια σκάλα», λέει η Griffin. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να κάνετε με μια ολοκληρωμένη σοφίτα, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής της σε υπνοδωμάτιο επισκεπτών, χώρο γραφείου ή ακόμα και σε γυμναστήριο στο σπίτι.


Συμπέρασμα

Οι καλύτερες επιλογές για να κάνετε το σπίτι σας να φαίνεται μεγαλύτερο θα εξαρτηθούν από τον χώρο και τον τρόπο ζωής σας. Αξιοποιήστε τη δημιουργικότητά σας και φανταστείτε ποιες αναβαθμίσεις θα μπορούσατε να κάνετε στο σπίτι σας για να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο άνετο.