Είναι ή όχι τα πορτοκάλια τόσο υγιεινά για τους σκύλους όσο για τους ανθρώπους - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Είναι ή όχι τα πορτοκάλια τόσο υγιεινά για τους σκύλους όσο για τους ανθρώπους



Το πορτοκάλι είναι ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων. Πολλοί από εμάς προτιμούμε να πιούμε ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι ή να φάμε μερικές φέτες από αυτό το γλυκόξινο φρούτο την ημέρα.

Και ενώ για εμάς τους ανθρώπους τα πορτοκάλια, και γενικά τα φρούτα, έχουν αμέτρητα οφέλη για την υγεία μας, δεν ισχύει πάντα το ίδιο και για τους σκύλους. Υπάρχουν μερικές τροφές που οι τετράποδοι φίλοι μας δεν πρέπει να φάνε ούτε μια μπουκίτσα και άλλες που η κατανάλωσή τους μπορεί να τους ωφελήσει αρκετά. Τι ισχύει όμως για τα πορτοκάλια; Μπορεί το κουτάβι μας να φάει λίγο πορτοκάλι; Μήπως μπορεί να πιει και λίγο χυμό; Ή τελικά αυτό το κατά τα άλλα θρεπτικό φρούτο είναι επιβλαβές για τους σκύλους;


Είναι ασφαλές να φάει ένας σκύλος πορτοκάλι;

Ναι, τα σκυλιά μπορούν να φάνε πορτοκάλια όπως και άλλα φρούτα όπως είναι τα μήλα και οι μπανάνες. Ωστόσο, αν θέλουμε να μοιραστούμε με τον καλύτερο μας φίλο ένα πορτοκάλι, θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα.

Μπορούμε να προσφέρουμε ένα μικρό κομμάτι πορτοκαλιού στον σκύλο μας, αλλά μόνο ένα μικρό κομμάτι. Οι μεγάλες ποσότητες από το συγκεκριμένο φρούτο μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία του κατοικιδίου μας. Καλό είναι να προτιμήσουμε τα ομφαλόμορφα πορτοκάλια (ποικιλία ποροτκαλιών) χωρίς κουκούτσια. Δεν είναι όλες οι ποικιλίες ασφαλείς στην κατανάλωση, όπως για παράδειγμα οι αιματόχρωμες ποικιλίες (σαγκουίνια).


Ποια είναι τα οφέλη του πορτοκαλιού για έναν σκύλο;

Το σαρκώδες μέρος των πορτοκαλιών περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως:

Κάλιο: Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των νεφρών. Το κάλιο ενισχύει, επίσης, την καλή υγεία της καρδιάς, των μυών και του πεπτικού συστήματος των σκύλων.

Φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικές για τη διαδικασία της πέψης του σκύλου. Επιπλέον, υποστηρίζουν την υγεία του παχέος εντέρου και βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών.

Βιταμίνη C: Οι σκύλοι συνθέτουν τη βιταμίνη C στο συκώτι τους και συνήθως δεν είναι τόσο απαραίτητο να την εντάξουμε στη διατροφή τους. Ωστόσο, οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C μπορεί να αποδειχτούν καλές για τους σκύλους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχoουν, βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καλή υγεία.

Βέβαια, όλα τα θρεπτικά συστατικά για να ωφελήσουν έναν σκύλο θα πρέπει να τα λαμβάνει στις σωστές ποσότητες. Και επειδή τα πορτοκάλια θεωρούνται λιχουδιές, θα πρέπει να δίνονται με μέτρο και να αποτελούν μόνο το 10% της διατροφής του σκύλου, και αυτό όχι σε καθημερινή βάση.



Υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωση πορτοκαλιών;

Τα πορτοκάλια περιέχουν φυσικά σάκχαρα και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικές διαταραχές και πιθανά προβλήματα, όπως διάρροια. Οι διαβητικοί σκύλοι δεν θα πρέπει να τρώνε πορτοκάλια καθώς μπορεί να προκληθεί αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης.

Πριν δώσουμε στον σκύλο μας αυτό το υγιεινό φρούτο θα πρέπει να αφαιρέσουμε τη φλούδα καθώς είναι δύσκολο να χωνευτεί, αλλά και τα κουκούτσια για να αποφύγουμε τον κίνδυνο πνιγμού. Επίσης, αν θέλουμε να δώσουμε στο σκυλάκι μας πορτοκάλι, καλό είναι να το κάνουμε σταδιακά και να παρατηρήσουμε αν θα έχει παρενέργειες όπως στομαχικές διαταραχές ή αλλεργίες. Τέλος, δεν πρέπει να δώσουμε στο κατοικίδιό μας χυμό πορτοκαλιού, είτε φυσικό είτε συμπυκνωμένο, επειδή περιέχει σάκχαρα και κιτρικό οξύ που μπορεί να αποδειχτούν τοξικά.

Συνοψίζοντας

Τα πορτοκάλια είναι υγιεινά αλλά πρέπει να προσφέρονται με μέτρο για να μην αποτελέσουν κίνδυνο για το σκυλάκι μας. Δεν είναι όλες οι ποικιλίες ασφαλείς και ούτε όλα τα μέρη του πορτοκαλιού μπορούν να καταναλωθούν χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα. Πολύτιμη είναι και η συμβουλή του/της κτηνιάτρου μας γιατί κάθε σκυλί είναι ξεχωριστό και έχει τις δικές του μοναδικές ανάγκες.

topetmou.gr