Εργαστήριο έφτιαξε ύφασμα που αλλάζει χρώμα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εργαστήριο έφτιαξε ύφασμα που αλλάζει χρώμα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνηςΈχετε ευχηθεί ποτέ να μπορούσατε να αλλάξετε χρώμα σε κάποιο ρούχο σας, πατώντας απλώς ένα κουμπί ή κάνοντας ένα νεύμα; Αν ναι, τότε η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα πραγματοποιεί την ευχή σας, καθώς έφτιαξε ένα ύφασμα με ενσωματωμένη μικροσκοπική κάμερα, το οποίο αλλάζει χρώματα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Μια απλή κίνηση μπορεί να είναι το μόνο που θα χρειάζεστε στο μέλλον για να αλλάξετε το χρώμα του ρούχου που φοράτε. Μάλιστα, η τεχνολογία αυτή μπορεί να συμβάλει στο να μειωθούν οι ποσότητες ρούχων που καταλήγουν στους κάδους, καθώς θα προσφέρει στον κόσμο περισσότερες χρωματικές επιλογές για το ίδιο ρούχο, σημειώνει το Laboratory for Artificial Intelligence in Design (AiDLab).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το ύφασμα, που είναι πλεγμένο με πολυμερικές οπτικές ίνες (POFs) και νήματα που έχουν ως βάση υφαντικές ύλες, μπορεί να φωτιστεί σε μια σειρά από διαφορετικές αποχρώσεις. Γίνεται βαθύ μπλε αν κανείς σηκώσει μπροστά του τον αντίχειρα σε ένδειξη έγκρισης. Αλλάζει σε ροζ αν σχηματίσει κανείς μια καρδιά ή γίνεται πράσινο αν κάνει τη χειρονομία που δείχνει «ΟΚ».


Αλγόριθμοι της Τεχνητής Νοημοσύνης βοηθούν την κάμερα να διακρίνει τις διαφορές στις χειρονομίες του κάθε χρήστη. Το ύφασμα μπορεί, επίσης, να αλλάξει χρώμα μέσω εφαρμογής στο τηλέφωνο.

Η καθηγήτρια Τζιν Ταν, η οποία εργάζεται στη Σχολή Μόδας και Υφασμάτων του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ και ηγείται της ερευνητικής ομάδας, επισήμανε ότι οι POFs είναι φτιαγμένες από μεθακρυλικό πολυμεθύλιο, το οποίο είναι ανακυκλώσιμο και ότι η δομή του υφάσματος αυτού επιτρέπει τον εύκολο διαχωρισμό των πολυμερικών οπτικών ινών από τα νήματα για ανακύκλωση. Το ύφασμα αυτό είναι επίσης μαλακό. «Η αίσθηση στο χέρι είναι όπως σε κάθε συνηθισμένο πλεκτό ύφασμα», σημείωσε.

Η AiDLab ελπίζει ότι η τεχνολογία αυτή θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή στην αγορά. Προς το παρόν εκτίθεται σε εγκαταστάσεις σε εμπορικά κέντρα και άλλα μέρη στο Χονγκ Κονγκ.