Πώς να επιλέξουμε το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο; Αληθινό ή τεχνητό; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πώς να επιλέξουμε το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο; Αληθινό ή τεχνητό;



Ο Δεκέμβριος είναι εδώ και ήρθε η ώρα να αγοράσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας. Αλλά με τόσες πολλές επιλογές, πώς μπορείτε να επιλέξετε το τέλειο; 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μέγεθος δεν είναι πάντα το πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το καλύτερο έλατο και να δημιουργήστε εορταστική ατμόσφαιρα στο σπίτι σας.

Όταν πρόκειται να αγοράσετε χριστουγεννιάτικο δέντρο για το σπίτι σας, συνήθως το να επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος, τα στολίδια και τα φωτάκια είναι κριτήρια που προκαλούν άγχος. Επίσης, ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους περισσότερους είναι αν θα αγοράσουν φυσικό ή ψεύτικο έλατο. Τα φυσικά έλατα έχουν χαρακτηριστικό άρωμα και πιο φυσική εμφάνιση. Ωστόσο, τα ψεύτικα δέντρα είναι πιο ανθεκτικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά για πολλά χρόνια.


Αληθινό ή τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο: Ποιο είναι καλύτερο για το περιβάλλον;

Το εάν θα επιλέξετε ένα φυσικό ή ένα ψεύτικο έλατο είναι συνήθως το πρώτο βήμα όταν πρόκειται να αγοράσετε χριστουγεννιάτικο δέντρο για το σπίτι σας. Σύμφωνα με έναν οικολόγο, τα φυσικά έλατα είναι γενικά καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον σε σύγκριση με τα τεχνητά.

Τα τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν είναι ανακυκλώσιμα, καθώς είναι φτιαγμένα από συνδυασμό υλικών που δεν μπορούν να διασπαστούν και καταλήγουν στη χωματερή. Επιπλέον, αποτελούνται κυρίως από πλαστικό και εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου κατά την κατασκευή και τη μεταφορά τους σε σύγκριση με τα πραγματικά, τα οποία στην πραγματικότητα απορροφούν άνθρακα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ian Rotherham, οικολόγο στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam, τα τεχνητά δέντρα μπορούν να έχουν ιδιαίτερα μεγάλα ίχνη άνθρακα εάν εισάγονται από το εξωτερικό και χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά. «Εάν (το δέντρο) κατασκευαστεί στο εξωτερικό, ας πούμε στην Κίνα για παράδειγμα, και μεταφερθεί στη Βρετανία, τότε το άμεσο αποτύπωμα άνθρακα είναι σημαντικό».

Ο καθηγητής Rotherham είπε ότι το αποτύπωμα άνθρακα ενός πραγματικού δέντρου εξαρτάται από το τι θα κάνετε με αυτό μετά τα Χριστούγεννα. Εάν το επιστρέψετε στον προμηθευτή ή το φυτέψετε στον κήπο σας, θα έχετε ένα μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα απ’ ότι εάν το πετάξετε στα σκουπίδια. «Αγοράστε ένα πραγματικό δέντρο, σε μια γλάστρα και χρησιμοποιήστε το για αρκετά χρόνια ή φυτέψτε το έξω στην κήπο. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσετε το αποτύπωμα άνθρακα», είπε ο ειδικός.


Έλατο Χριστουγέννων: Πώς να επιλέξετε το καλύτερο για το σπίτι σας



Στην αγορά μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία δέντρων, αλλά ποιο είναι το καλύτερο;

Η Veronika Kusak, διευθύντρια των δεντροκαλλιεργητών Pines and Needles με έδρα το Λονδίνο, είπε ότι το έλατο Nordmann (Abies nordmanniana) είναι η πιο δημοφιλής επιλογή. Αυτό το έλατο είναι εγγενές στις ορεινές περιοχές νότια και ανατολικά της Μαύρης Θάλασσας σε χώρες όπως η Γεωργία και η Τουρκία, αλλά καλλιεργείται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγάλης διάρκειας.

«Έχει μαλακές βελόνες που δεν πέφτουν και είναι εξαιρετική επιλογή για σπίτια με παιδιά ή κατοικίδια», είπε η κ. Kusak. «Με τη σωστή φροντίδα του δέντρου, δεν θα χρειαστεί να καθαρίζετε τις πεσμένες βελόνες καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου», τονίζει, επίσης, η ειδικός.

Άλλες καλές επιλογές είναι το έλατο Noble, γνωστό για το μπλε-γκρι χρώμα του φυλλώματος του και το έλατο Fraser, το οποίο έχει, επίσης, δεν μαδάει εύκολα.

Παρόλο που στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει να αγοράζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους μόλις μπει ο Δεκέμβριος ή σε πολλές περιπτώσεις και νωρίτερα, η δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου είναι η πιο κατάλληλη στιγμή. «Εάν επιλέξετε ένα γνήσιο προϊόν, θα συνιστούσαμε να μην τοποθετήσετε το δέντρο σας πολύ νωρίς», είπε η κ. Kusak. «Η δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου είναι η καταλληλότερη περίοδος για να βεβαιωθείτε ότι το δέντρο σας θα φαίνεται όμορφο καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων».


Το μεγαλύτερο σε μέγεθος έλατο δεν είναι πάντα το καλύτερο

Όταν επιλέγετε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, το μέγεθος είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Το σχήμα του δωματίου όπου θα τοποθετήσετε το δέντρο, η ποσότητα χώρου που έχετε και η προσωπική σας προτίμηση είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες.

Τα ψηλά δέντρα είναι δημοφιλή, αλλά είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χώρο για να τα τοποθετήσετε. Τα κλαδιά των ψηλών δέντρων μπορεί να προεξέχουν, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Όταν επιλέγετε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το μέγεθος και το σχήμα του δωματίου όπου θα το τοποθετήσετε. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε ένα δέντρο που είναι φρέσκο ​​και έχει πυκνό φύλλωμα.

Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται από το πώς έχει αναπτυχθεί το δέντρο. «Τα δέντρα υποβάλλονται σε επεξεργασία για να μειωθεί η απώλεια υγρασίας και η πτώση της βελόνας – έτσι αυτό παρατείνει τη ζωή τους και μειώνει τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων ειδών», είπε ο καθηγητής Rotherham.

Ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το σωστό χριστουγεννιάτικο δέντρο για το σπίτι σας:


Μέτρηση του χώρου σας: Πριν πάτε για ψώνια, μετρήστε το χώρο όπου θα τοποθετήσετε το δέντρο σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το μέγεθος του δέντρου που χρειάζεστε.

Σκεφτείτε το στυλ σας: Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα διατίθενται σε διάφορα στυλ, από κλασικά έλατα μέχρι μοντέρνα τεχνητά. Επιλέξτε έναν τύπο που να ταιριάζει με το στυλ του σπιτιού σας.

Η ευκολία συντήρησης: Εάν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα τεχνητό δέντρο. Τα φυσικά έλατα μπορεί να είναι δύσκολο να συντηρηθούν.
Πώς να διατηρήσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας φρέσκο για περισσότερο καιρό

Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει τη μακροζωία του δέντρου είναι η θέση που το τοποθετείτε στο σπίτι. Σε εσωτερικούς χώρους, καλό είναι να το βάζετε σε ένα σημείο που να είναι μακριά από τα σημεία που αναπτύσσονται ακραίες θερμοκρασίες, όπως δίπλα στο καλοριφέρ, το κλιματιστικό ή το τζάκι. «Τα δέντρα προτιμούν τις σταθερές συνθήκες, επομένως είναι καλύτερο να αποφύγετε τυχόν απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία», είπε η Kusak.

«Η θερμότητα, ο κλιματισμός και οι αφυγραντήρες στεγνώνουν το δέντρο σας πιο γρήγορα, επομένως όσο πιο μακριά είναι τοποθετημένο το δέντρο από δυνητικά επιβλαβείς πηγές θερμότητας πιο φρέσκο ​​θα διατηρηθεί».

Μπροστά από ένα παράθυρο μπορεί να είναι η ιδανική θέση αν θέλετε να φαίνεται το δέντρο σας και έξω από το σπίτι, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο, καθώς τα έλατα δεν χρειάζονται το φως του ήλιου. «Το φως δεν αποτελεί γενικά πρόβλημα, αλλά η υπερβολική ζέστη μπορεί να το βλάψει», είπε ο καθηγητής Rotherham.


Πώς να διακοσμήσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και η διακόσμησή τους είναι ένα αγαπημένο έθιμο των Χριστουγέννων. Ωστόσο, τα πλαστικά στολίδια και τα λαμπτήρες πυρακτώσεως μπορούν να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διακοσμήσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας με πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο:

► Χρησιμοποιήστε διακοσμητικά από χαρτί ή ξύλο. Τα πλαστικά διακοσμητικά χρειάζονται χρόνια για να διασπαστούν και μπορούν να μολύνουν το περιβάλλον.

► Επιλέξτε φωτάκια LED. Τα φώτα LED καταναλώνουν έως και 80% λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως και διαρκούν επίσης περισσότερο.

► Ανακυκλώστε τα στολίδια και το δέντρο σας μετά τα Χριστούγεννα. Μην κάψετε το δέντρο σας, καθώς αυτό θα απελευθερώσει διοξείδιο του άνθρακα και άλλους ρύπους στην ατμόσφαιρα.

Πώς να ανακυκλώσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας μετά τις γιορτές

Μετά τις γιορτές, είναι σημαντικό να ανακυκλώσετε ή να χρησιμοποιήστε ξανά το δέντρο σας με τρόπο που να είναι φιλικός προς το περιβάλλον. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

► Χρησιμοποιήστε ξανά τα στολίδια σας. Τα στολίδια μπορούν να διαρκέσουν για πολλά χρόνια, επομένως είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιήσετε ξανά για τα επόμενα Χριστούγεννα.

► Ανακυκλώστε το δέντρο σας. Αναζητήστε προγράμματα ανακύκλωσης χριστουγεννιάτικου δέντρου.

► Μην το κάψετε. Η καύση χριστουγεννιάτικου δέντρου απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα και άλλους ρύπους στην ατμόσφαιρα.

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και η διακόσμησή τους είναι ένα αγαπημένο έθιμο των Χριστουγέννων. Επιλέξτε και εσείς αυτό που ταιριάζει στο χώρο και τις προτιμήσεις σας ακολουθώντας τις παραπάνω χρήσιμες συμβουλές και προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.