Αναβιώνουν και φέτος το “γρουνάδκου” στα Βασιλικά και τα “Τσιγαρίδια” στην Περιστερά την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023 - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αναβιώνουν και φέτος το “γρουνάδκου” στα Βασιλικά και τα “Τσιγαρίδια” στην Περιστερά την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023Ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Βασιλικών για μια ακόμη χρονιά αναβιώνει το έθιμο του ΓΡΟΥΝΑΔΚΟΥ. Πρόκειται για ένα έθιμο των Χριστουγέννων, όπου στα Βασιλικά οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των χρόνων. 

Πέρα από τον ουσιαστικό χαρακτήρα που είχε το έθιμο αυτό, δηλαδή της εξασφάλισης κρέατος για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι την ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ, είχε και θρησκευτικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα αφού η σφαγή των χοίρων γινότανε την 3η μέρα των Χριστουγέννων στις 27 Δεκεμβρίου όπου εορτάζεται η γιορτή του Αγίου Στεφάνου του πρωτομάρτυρα συμβολίζοντας έτσι το αίμα του Αγίου που χύθηκε στο όνομα του Ιησού Χριστού.Επικράτησε δε να λέγεται “γρουνάδκου” γιατί ήταν κάτι που όλοι περιμένανε με μεγάλη χαρά αφού εκτός από το κρέας και το λίπος που λάμβανε η οικογένεια για το υπόλοιπο της χρονιάς, εξασφάλιζε το παιχνίδι για τα παιδιά [κάνανε το στομάχι μπάλα] καθώς και τσαρούχια για όλους από το δέρμα του γουρουνιού. Μιλάμε για οικιακή οικονομία σε όλο της το μεγαλείο αφού τίποτα δεν πάει χαμένο.

Το φετινό λοιπόν “γρουνάδκου” θα αναβιώσει και πάλι την Τρίτη 26/12/2023, στον αύλειο χώρο του Συλλόγου -Κινηματοθέατρο άλσος Φώφης Πατίκα και ώρα 12:00 , όπου ο επισκέπτης θα γευτεί άφθονες τσιγαρίδες, κρασί και φυσικά πολύ κέφι, τραγούδι και χορό παρέα με τα Χάλκινα της Γουμένισσας του Στέφανου Γιάντση και θα “διώξει το κακό” συντροφιά με τα μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου Βασιλικών και διοργανωτές της γιορτής, ώστε να υποδεχτεί στη συνέχεια, κατά το έθιμο, τη νέα χρονιά με ευχές χορό και τραγούδια. (τηλέφωνο κρατήσεων: 6977285558)

“Τα Τσιγαρίδια” έρχονται στην αυλή της Κοινότητα Περιστεράς την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, στις 12:00, με ψησταριές και σχάρες… Τσιγαρίδες και δωρεάν κρασί για όλους και ζωντανή μουσική, στο τραγούδι η Ευτυχία Κωστίκα. “Όλο το χωριό μια γιορτή – Χριστούγεννα όλοι μαζί”!