Ο,τι χρειάζεται να ξέρουμε για το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ο,τι χρειάζεται να ξέρουμε για το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού



Η επένδυση σε ένα σύστημα συναγερμού είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή διαρρήξεων και την προστασία των ενοίκων ενός σπιτιού. Όμως, όπως τα περισσότερα τεχνολογικά προϊόντα, ακόμη και τα καλύτερα συστήματα ασφαλείας έχουν τις… ιδιορρυθμίες τους.

Οι διακοπές ρεύματος, οι πολύπλοκοι κωδικοί πρόσβασης που δεν μπορεί να θυμηθεί κάποιος, οι υπερβολικά ευαίσθητοι ανιχνευτές κίνησης, όλα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, ψευδείς συναγερμούς ή και να αφήσουν το σπίτι απροστάτευτο. Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να θυμόμαστε εφτά πιθανές… ιδιοτροπίες των συστημάτων ασφαλείας, για να ξέρουμε πώς να τις αντιμετωπίσουμε.

► Όταν χτυπήσει ο συναγερμός, έχετε περίπου 30 δευτερόλεπτα για να εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης που επιλέξατε κατά την εγκατάσταση του συστήματος. Από τη στιγμή που το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού είναι συνδεδεμένο με κέντρο παρακολούθησης, η υπηρεσία θα αρχίσει να λειτουργεί και να ζητά τον κωδικό πρόσβασης. 
Είναι πολύ πιθανό υπό τους ήχους συναγερμού των 100 ντεσιμπέλ, κάποιος να δυσκολευτεί να θυμηθεί την περίπλοκη ακολουθία στοιχείων που έχει βάλει για κωδικό. Το επόμενο που είναι πιθανό να συμβεί είναι να δείτε την αστυνομία ή τους άνδρες της εταιρείας security στην πόρτα σας. Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα δεν είναι να βάλετε εύκολο κωδικό – κάθε άλλο, επιβάλλεται ένας «δύσκολος» κωδικός – αλλά αφενός να έχετε γραμμένο τον κωδικό (λ.χ. στο κινητό σας τηλέφωνο), αφετέρου να διατηρήσετε την… ψυχραιμία σας και να πληκτρολογήσετε αργά και σταθερά.

► Τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας είναι εξοπλισμένα με εφεδρική μπαταρία, η οποία διατηρεί το σύστημα σε λειτουργία κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος. Αλλά αυτή η μπαταρία δεν διαρκεί για πάντα. 
Είναι απαραίτητο, λοιπόν, για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος, να ελέγχετε την εφεδρική μπαταρία και να την αντικαθιστάτε. Βοηθά ασφαλώς το γεγονός ότι τα περισσότερα συστήματα ενημερώνουν όταν η εφεδρική μπαταρία εξαντλείται.

► Αν το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού είναι συνδεδεμένο με… παραδοσιακή τηλεφωνική γραμμή, είναι ασφαλές σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν, όμως, χρησιμοποιεί το Internet, θα τεθεί εκτός σύνδεσης έως ότου αποκατασταθεί η παροχή ρεύματος. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη του όταν επιλέγει σύστημα ασφαλείας για το σπίτι.

► Η χρήση βιντεοκαμερών για την παρακολούθηση των εξωτερικών χώρων του σπιτιού είναι γενικά νόμιμη, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου ενδέχεται να παραβιαστούν κατά λάθος οι νόμοι περί απορρήτου και προσωπικών δεδομένων. Όταν, λοιπόν, κάποιος ρυθμίζει τις εξωτερικές κάμερες, πρέπει να είναι βέβαιος ότι δεν καταγράφεται λ.χ. το εσωτερικό του γειτονικού σπιτιού. 
Στο σημείο αυτό υπάρχει μια λεπτή διαφορά: είναι άλλο πράγμα να καταγράφεται κάτι που μπορεί να δει οποιοσδήποτε περαστικός και άλλο να καταγράφεται κάτι το οποίο μόνο η κάμερα μπορεί να δει λόγω της θέσης στην οποία έχει τοποθετηθεί.

► Πολλά σύγχρονα συστήματα χρησιμοποιούν αισθητήρες κίνησης για να ενεργοποιούν κάμερες, να ανάβουν προβολείς κ.ά. Και ενώ οι αισθητήρες κίνησης μπορούν να είναι υπεραπαραίτητοι για την παρακολούθηση δραστηριότητας στο σπίτι σας (εντός και εκτός), μπορεί να αποδειχθούν και υπερευαίσθητοι: υπάρχει η πιθανότητα ακόμα και μικρές κινήσεις να τους ενεργοποιήσουν και να βλέπετε ατέλειωτες ώρες βίντεο με κλαδιά δέντρων που κουνιούνται από τον αέρα ή τη γάτα του γείτονα να περπατά στη μάντρα. 
Για τον λόγο αυτό τα περισσότερα συστήματα συναγερμού δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμιστεί η ευαισθησία των αισθητήρων – εκμεταλλευθείτε τη για να αποφύγετε ψευδείς συναγερμούς για ασήμαντους λόγους.

► Είναι φυσιολογικό οι ένοικοι ενός σπιτιού να ξέρουν τις ρυθμίσεις και τη λειτουργία του οικιακού συστήματος ασφαλείας. Τι γίνεται, όμως, αν υπάρχουν επισκέπτες; Μάλλον δεν θέλετε να ξεσπάσει… πανδαιμόνιο αν κάποιος φιλοξενούμενος ξάδελφος αποφασίσει να βγει νωρίς το πρωί για το καθημερινό του τρέξιμο! 
Για τον λόγο αυτό, τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας επιτρέπουν να προγραμματίζετε προσωρινούς κωδικούς πρόσβασης για τους καλεσμένους σας. Απλώς ενημερώστε τους για το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού, εξηγήστε τους πότε είναι οπλισμένο και δείξτε τους πώς να χρησιμοποιούν τον προσωρινό κωδικό πρόσβασής τους για να οπλίζουν και να αφοπλίζουν το σύστημα.

► Μπορεί να έχετε επενδύσει σε ένα κορυφαίο σύστημα ασφαλείας, αλλά αν δεν μπήκατε ποτέ στον κόπο να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του Wi-Fi, το σύστημά σας είναι ευάλωτο. 
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για τους επίδοξους χάκερ να παρακάμψουν ένα σύστημα ασφαλείας, είναι να εισβάλουν μέσω ενός μη ασφαλούς δικτύου. 
Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, μετονομάστε τον δρομολογητή σας, αλλάξτε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασής του (με μήκος τουλάχιστον 12 διαφορετικών χαρακτήρων) και ενεργοποιήστε όλα τα αναγκαία firewalls.