Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος - Εντός των επόμενων ημερών η έκδοση της οικοδομικής αδείας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος - Εντός των επόμενων ημερών η έκδοση της οικοδομικής αδείαςΤο Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του και θα είναι το 1ο που θα ολοκληρωθεί από τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης. 

Μετά τις σχετικές εγκρίσεις που χορηγήθηκαν πρόσφατα, μεταξύ των οποίων και αυτή της αρχιτεκτονικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), καθώς και των υψομετρικών μελετών από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η έκδοση της Οικοδομικής Άδειας του έργου.

Οι εταιρείες «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ - Σύμβουλοι Μηχανικοί» και Hill International, που ως γνωστόν, έχουν αναλάβει τον κομβικό ρόλο του Project Manager, με αρμοδιότητα τη συνολική διαχείριση των μελετών, της αδειοδότησης και της κατασκευής του εμβληματικού έργου που υλοποιεί η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτείται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ελληνικό δημόσιο, αλλά και από δωρεές όπως του Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια εκπόνησης της οριστικής μελέτης, ο Project Manager υποστήριξε αδιάλειπτα την ομάδα μελέτης και διαχειρίστηκε όλες τις ενέργειες και διαδικασίες με τους αρμόδιους φορείς για τη χορήγηση των απαιτούμενων εγκρίσεων της Οικοδομικής Άδειας, μεταξύ των οποίων και η περιβαλλοντική αδειοδότηση που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβρη.

Η πολυετής εμπειρία της ένωσης εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ - Σύμβουλοι Μηχανικοί» και Hill International στον τομέα διαχείρισης έργων και η υψηλή τεχνογνωσία στα αδειοδοτικά ζητήματα, συνέβαλλαν στην επίσπευση της αδειοδοτικής διαδικασίας μέσω της εξεύρεσης βέλτιστων τεχνικά λύσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί», Δημήτρης Σαμαράς υπογραμμίζει σχετικά με τη σημασία του έργου: «Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος είναι ένα εμβληματικό έργο, που έχει τη δυναμική να συμβάλει στην ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης και την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, αφού σηματοδοτεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια όχι μόνο της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας, αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας. 

Η ένωση εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ - Σύμβουλοι Μηχανικοί» και Hill International ως Project Manager κατάφερε μέχρι τώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, ανυπέρβλητα προβλήματα χωροταξικών θεμάτων και πολεοδομικών ρυθμίσεων στην περιοχή».

Στα μέσα του Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε η Οριστική μελέτη του έργου και η ομάδα μελέτης έχει εκκινήσει την επόμενη φάση της μελέτης εφαρμογής, που περιλαμβάνει και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την ανάδειξη του γενικού αναδόχου. Στο πλαίσιο επιτάχυνσης της κατασκευής του έργου, δρομολογείται ήδη η δημοπράτηση των προδρόμων εργασιών ώστε οι πρώτες εκσκαφές να ξεκινήσουν άμεσα μετά την έκδοση της Οικοδομικής Άδειας στις αρχές του 2024.

Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται και η Μουσειολογική μελέτη του έργου από τη σύμπραξη του διεθνούς φήμης αμερικάνικου Μουσειογραφικού γραφείου, Gallagher & Associates και του διακεκριμένου Μουσειολόγου από το Ισραήλ, Yitzchak Mais, υπό την καθοδήγηση της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής του έργου με τη συμμετοχή διακεκριμένων ιστορικών και ακαδημαϊκών συμβούλων.

Στα τέλη του έτους, αναμένεται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Μουσειολογικής μελέτης, που περιλαμβάνει την εκπόνηση του Master plan του Μουσείου, δηλαδή την ανάπτυξη του ιστορικού και αφηγηματικού περιεχομένου. Τη σκυτάλη θα λάβει στη συνέχεια, η Μουσειογραφική μελέτη και ο αναλυτικός σχεδιασμός της μόνιμης έκθεσης.

Το Μουσείο αποτελείται από έξι υπέργειους και δύο υπόγειους ορόφους και αναπτύσσεται γύρω από ένα μικρό αστικό άλσος. Πέρα από τους χώρους της μόνιμης έκθεσης, θα περιλαμβάνει χώρους περιοδικών εκθέσεων, αρχείων, εκπαίδευσης και έρευνας, χώρους πολλαπλών χρήσεων και αναψυχής και γραφεία διοίκησης, ενώ στο διπλανό ακίνητο θα δημιουργηθεί ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης.

Το Μουσείο έχει σχεδιαστεί από την αρχιτεκτονική ομάδα, τα γραφεία Efrat Kowalsky Architects από το Ισραήλ και Heide von Beckerath από τη Γερμανία, ενώ η Μακρίδης και Συνεργάτες είναι ο τοπικός συνεργάτης τους, ως ένα περίοπτο μνημείο με έμπνευση από τα οκταγωνικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, το οποίο κατά τη διάρκεια της νύχτας θα διαχέει φως από μέσα προς τα έξω μεταμορφώνοντας το κτίριο σε έναν ζωντανό καμβά που μιμείται το φωτισμό των φάρων. Ο σχεδιασμός βασίζεται στις αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας και κοινό στόχο όλων των εμπλεκόμενων μερών αποτελεί η πιστοποίησή του έργου από το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αειφόρου ανάπτυξης LEED.

Η επικείμενη έκδοση της Οικοδομικής Άδειας του έργου αποτελεί ένα καθοριστικής σημασίας ορόσημο, καθώς θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη της κατασκευής του Μουσείου στις αρχές του 2024. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος, ένα αιώνιο σύμβολο μνήμης και ελπίδας με παγκόσμια ακτινοβολία, αναμένεται να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες του εντός του 2026, αποτελώντας το πρώτο εμβληματικό έργο διεθνούς ακτινοβολίας που θα ολοκληρωθεί στη Θεσσαλονίκη.