Ο λόγος για τον οποίο οι γάτες έχουν "αγκάθια" στη γλώσσα τους - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ο λόγος για τον οποίο οι γάτες έχουν "αγκάθια" στη γλώσσα τουςΤο National Geographic εξηγεί ότι αυτές οι θηλές αποτελούνται από μικροσκοπικές ακίδες πρωτεϊνών κερατίνης, παρόμοιες με το υλικό που βρίσκεται στα νύχια μιας γάτας και στα ανθρώπινα νύχια.

Ο κτηνίατρος της Φλόριντα Peter Carlos μοιράστηκε πρόσφατα ένα συναρπαστικό βίντεο που αφορά την ανατομία των αιλουροειδών που άφησε έκπληκτους τους θεατές. Σε ένα σύντομο βίντεο διάρκειας 12 δευτερολέπτων που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό του Carlos στο Instagram, προσφέρει μια κοντινή ματιά στη γλώσσα μιας γάτας, εστιάζοντας στις μοναδικές αγκάθια της.

Το βίντεο, το οποίο έχει συγκεντρώσει πάνω από 35.000 προβολές, παρουσιάζει μια φαινομενικά ναρκωμένη γάτα, επιτρέποντας την προσεκτική εξέταση της γλώσσας της. Το εξέχον χαρακτηριστικό που τραβάει το βλέμμα είναι η παρουσία θηλών, οι οποίες μοιάζουν με τρίχες.

Το National Geographic εξηγεί ότι αυτές οι θηλές αποτελούνται από μικροσκοπικές ακίδες πρωτεϊνών κερατίνης, παρόμοιες με το υλικό που βρίσκεται στα νύχια μιας γάτας και στα ανθρώπινα νύχια.

Μία από τις πρωταρχικές λειτουργίες αυτών των αγκαθιών είναι η διευκόλυνση της περιποίησης. Οι γάτες χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους για να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες σάλιου στο τρίχωμά τους, το οποίο όχι μόνο βοηθάει στη διατήρηση του τριχώματός τους καθαρού, αλλά συμβάλλει και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Επιπλέον, αυτές οι εξειδικευμένες θηλές επιτρέπουν στις γάτες να μαζεύουν αποτελεσματικά το νερό.

Ο βρετανικός ιστότοπος Cat Protection επισημαίνει ότι η διάταξη των θηλών στη γλώσσα μιας γάτας βοηθά στην αφαίρεση του κρέατος από τα οστά και εξασφαλίζει ότι μπορούν να αποσπάσουν τη μέγιστη δυνατή θρέψη με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. 

Αυτό το χαρακτηριστικό αναδεικνύει την αυτάρκεια της γάτας, καθιστώντας την πιο ανεξάρτητη σε σύγκριση με άλλα κατοικίδια ζώα του σπιτιού, όπως οι σκύλοι.