Για ποιο λόγο ο σκύλος μου κάνει εμετό - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Για ποιο λόγο ο σκύλος μου κάνει εμετό


Κάτι που μπορεί να σας ανησυχήσει είναι όταν ο σκύλος σας κάνει εμετό και βέβαια υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να κάνει εμετό. 


Η πλειονότητα των περιπτώσεων υποχωρεί εντός 24 ωρών, αν όμως επιμένει για περισσότερες μέρες ή εάν υπάρχει αίμα στον εμετό του, μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο ανησυχητικό και μπορεί να απαιτεί επείγουσα εξέταση από έναν κτηνίατρο.


Οι λόγοι που κάνει εμετό;

Υπάρχουν πολλές αιτίες για τις οποίες ο σκύλος σας κάνει εμετό, με μία από τις πιο κοινές να είναι η στομαχική διαταραχή.

Τρώει το φαγητό του πολύ γρήγορα: 
Εάν ένας σκύλος καταβροχθίσει το φαγητό του πολύ γρήγορα, μπορεί να αφομοιώσει ταυτόχρονα τον αέρα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει διαστολή του στομάχου του, με αποτέλεσμα να κάνει εμετό.

Άσκηση αμέσως μετά το φαγητό:
 
Η μη παροχή επαρκούς χρόνου για την πέψη και την καθίζηση της τροφής μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και δυσφορία στους σκύλους, όπως και στους ανθρώπους.

Έχει ναυτία:
 
Η ναυτία δεν είναι ασυνήθιστη στους σκύλους και μπορεί να εμφανιστεί όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο συχνά.

Τι άλλο προκαλεί εμετό στους σκύλους:

♦ Τροφικές αλλεργίες

♦ Ιογενείς λοιμώξεις

♦ Μια ξαφνική αλλαγή στη διατροφή τους, όπως μια νέα τροφή

♦ Λιχουδιές ή ανθρώπινη τροφή που είναι τοξική για την υγεία του κατοικίδιου ζώου

♦ Φλεγμονή του στομάχου (γαστρεντερίτιδα και μπορεί να συνδεθεί με έλκος στομάχου)


Τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας κάνει εμετό

Εάν ο σκύλος σας κάνει εμετό μία φορά και κατά τα άλλα είναι καλά, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να τον φροντίσετε ενώ παρακολουθείτε στενά τη συμπεριφορά του για τυχόν ξαφνικές αλλαγές. 

Βέβαια αν δείτε ότι η κατάστασή του επιδεινώνεται ή κάνει εμετό με αίμα, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

Μην του δώσετε φαγητό:
 
Μεταξύ 12-24 ωρών, αποφύγετε να του δώσετε να φάει και εφόσον δείχνει ότι πάει καλύτερα, αρχίστε να του δίνετε μια πιο ήπια διατροφή με μικρές μερίδες βρασμένου ρυζιού και κοτόπουλου. Οτιδήποτε λιπαρό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του.

Παρέχετε άφθονο φρέσκο νερό:
 
Είναι σημαντικό αφού ο σκύλος σας κάνει εμετό να τον βοηθήσετε να αποφύγει την αφυδάτωση παρέχοντας καθαρό, φρέσκο ​​νερό. Εάν ο σκύλος σας αρχίσει να πίνει περισσότερο ή λιγότερο νερό, αυτό θα μπορούσε να είναι λόγος ανησυχίας και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

Αφήστε τον να ξεκουραστεί: 
Μην πιέζετε τον σκύλο σας να παίξει ή να περπατήσει αν δεν θέλει. Για να ανακάμψει μετά από εμετό, χρειάζεται 1-2 μέρες.Πότε πρέπει να επικοινωνήσω με κτηνίατρο;

Εάν ο σκύλος σας κάνει συχνά εμετούς ή εμφανίζει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας:

♦ Φουσκωμένη κοιλιά

♦ Διάρροια

♦ Πόνοι

♦ Αίμα στον εμετό ή στα κόπρανα

♦ Αποπροσανατολισμός ή κατάρρευση

Αν χρειαστεί να πάτε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο, θα σας ρωτήσει πόσο καιρό κάνει ο σκύλος σας εμετό, αν έχει παρουσιάσει άλλα συμπτώματα, για παράδειγμα, ο σκύλος σας έκανε εμετό με αίμα, χολή ή εμφανίζει σημάδια αφρού στο στόμα και αν έχετε αλλάξει πρόσφατα κάτι στη διατροφή του.

Κάνοντας και μια πλήρη κλινική εξέταση θα σας πει τις πιθανές αιτίες για τον εμετό του. Μπορεί επίσης να αποφασίσει να πάρει δείγμα ούρων για εξέταση, ή να εξετάσει και τα κόπρανα του σκύλου σας για τυχόν ξένα σώματα. Ενώ μπορεί να προχωρήσει και σε αιματολογικές εξετάσεις ή ακτινογραφίες.


Ο επίμονος εμετός σε σκύλους μπορεί να οφείλεται σε κάτι πιο σοβαρό

♦ Νεφρική ανεπάρκεια

♦ Κατάποση τοξικής ουσίας, όπως δηλητήριο, φυτά, ή κάποιο ξένο σώμα

♦ Νόσος του Addison

♦ Πυομήτρα

♦ Παράσιτα συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Lyme

♦ Απόφραξη ουροδόχου κύστης/εντέρου

♦ Νεοπλασία

♦ Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου