Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν σταματάμε να κάνουμε σεξ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν σταματάμε να κάνουμε σεξ


Το σεξ είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος και του μυαλού μας. Αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στην ενήλικη ζωή μας αλλά και κινητήριο δύναμη.


«Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να μην κάνετε σεξ», επιβεβαιώνει η Healthline. «Τίποτα δεν θα “σπάσει” ή “γεράσει” μόνο και μόνο επειδή δεν κάνετε σεξ». Επομένως, εάν βρίσκεσαι σε σεξουαλική διακοπή, προσπάθησε να μην αγχώνεσαι. 

Ο χρόνος χωρίς σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να σου επιτρέψει να εστιάσεις στην αυτοφροντίδα και στην αγάπη για τον εαυτό σου, να δημιουργήσεις συναισθηματική οικειότητα χωρίς σωματική σύνδεση ή και να σου δώσει χρόνο για να ενισχύσεις το επίπεδο φυσικής κατάστασης, τη σωματική δύναμη και την αντοχή σου.


Τι συμβαίνει στο σώμα μας χωρίς σεξ

1. Οι κράμπες της περιόδου μπορεί να επιδεινωθούν όταν σταματήσεις να κάνεις σεξ


Περισσότερες από τις μισές γυναίκες βιώνουν επώδυνες περιόδους. Θα πρέπει να ξέρεις, ωστόσο, ότι υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνεις για να μειώσεις τη σοβαρότητα των κραμπών της περιόδου κι ένας τέτοιος τρόπος είναι το σεξ. 

Γιατί αυτό? Ένα από τα οφέλη του οργασμού είναι ότι είναι γνωστό ότι βοηθούν με τις κράμπες. Σύμφωνα με τον Self, οι οργασμοί μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και την ένταση. Και η Dr. Kecia Gaither, OB-GYN και διευθύντρια περιγεννητικών υπηρεσιών στο NYC Health + Hospitals/Lincoln, είπε στο Health Digest: «Εάν είστε γυναίκα που βιώνει κράμπες με την έμμηνο ρύση, οι τακτικές σεξουαλικές συναντήσεις έχουν σημειωθεί ότι μειώνουν τις κράμπες. Οι οργασμοί απελευθερώνουν ενδορφίνες που χαλαρώνουν το σώμα. Με την έλλειψη σεξ, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν αύξηση στις κράμπες». 

Ωστόσο, το σεξ δεν είναι ο μόνος τρόπος για να ανακουφιστείς από αυτές τις επώδυνες κράμπες. Αύξησε τις ενδορφίνες με άλλους τρόπους — όπως άσκηση, κατανάλωση σοκολάτας ή κατανάλωση κρασιού!


2. Τα κολπικά τοιχώματα μπορεί να εξασθενήσουν και να λεπτύνουν

Αν είσαι αρκετά τυχερή να βιώσεις έναν οργασμό όταν κάνεις σεξ, αποκομίζεις πολλαπλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ροής αίματος στην περιοχή του κόλπου. Αυτά είναι καλά νέα για τις ηλικιωμένες γυναίκες. Τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, γεγονός που μπορεί να κάνει τα τοιχώματα του κόλπου να γίνουν πιο λεπτά και λιγότερο λιπαινόμενα.

Η Dr. Kecia Gaither, OB-GYN και διευθύντρια περιγεννητικών υπηρεσιών στο NYC Health + Hospitals/Lincoln, είπε στο Health Digest: «Η αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή της πυέλου, όπως συμβαίνει με τη σεξουαλική διέγερση, βοηθά στη διατήρηση της λίπανσης των περιοχών του κόλπου και του αιδοίου, κάνοντας το εύπλαστο και ελαστικό, περιχύνοντας την περιοχή με πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά οξυγονωμένο αίμα». 

Αντίθετα, η έλλειψη σεξουαλικής επαφής ή η απουσία της σχετικής διέγερσης και της ροής του αίματος, μειώνει αυτό το περιστατικό. «Έτσι, όταν συμβαίνει το σεξ», είπε η Dr. Gaither, «μπορεί να είναι επώδυνο, λόγω της ξηρότητας, με αυξημένο κίνδυνο κολπικών δακρύων λόγω του αραιωμένου ιστού».


3. Το ανοσολογικό σου θα μπορούσε να εξασθενήσει όταν σταματήσεις να κάνεις σεξ

Ξεπέρασε τη βιταμίνη C, υπάρχει ένας άλλος παίκτης στο ανοσοποιητικό σύστημα υποστήριξης που βρίσκεται στο επίκεντρο. Σύμφωνα με το WebMD, το εβδομαδιαίο σεξ ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα αυξάνοντας τα επίπεδα μιας ουσίας που καταπολεμά τα μικρόβια που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Α ή IgA. 

«Η IgA είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά του κρυολογήματος και της γρίπης», δήλωσε στο New Scientist ο Dr. Carl Charnetski, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Wilkes στο Wilkes-Barre της Πενσλβάνια. Δυστυχώς, εάν βρίσκεσαι σε σεξουαλικό διάλειμμα, μπορεί απλώς να είσαι πιο επιρρεπής σε κρυολόγημα ή γρίπη. 

Σύμφωνα με το Men’s Health, τα άτομα στην προαναφερθείσα μελέτη που έκαναν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα απολάμβαναν αύξηση της IgA κατά 30% σε σύγκριση με εκείνους που σπάνια ή ποτέ δεν έκαναν σεξ.


4. Οι πόνοι μπορεί να είναι πιο διαδεδομένοι όταν σταματήσεις να κάνεις σεξ


Έχεις ποτέ μια από εκείνες τις μέρες που η πλάτη σου άρχισε να πονάει τη στιγμή που ξύπνησες; Είναι δύσκολο να σκεφτείς οτιδήποτε άλλο όταν οι μύες σου συμπεριφέρονται άσχημα και σου προκαλούν θλίψη. Και αν βρίσκεσαι στη μέση μιας σεξουαλικής αποχής, μπορεί να διαπιστώσεις ότι αυτοί οι τυπικοί πόνοι είναι χειρότεροι από το συνηθισμένο. 

«Το σεξ είναι ένα φυσικό παυσίπονο», είπε στο Health Digest η Melissa Gentry, διευθύνουσα σύμβουλος του Healing the Love. «Το σεξ αυξάνει τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη μας (νευροδιαβιβαστές της καλής αίσθησης που ευθύνονται για τα συναισθήματα ευχαρίστησης και ικανοποίησης). Οι ενδορφίνες μπορούν επίσης να αναφέρονται ως “η φυσική μορφίνη του σώματος”, λόγω των φυσικών τους αναλγητικών αποτελεσμάτων».


5. Όταν σταματήσεις να κάνεις σεξ, το άγχος σου μπορεί να αυξηθεί

«Αν το σεξ είναι αυτό που θέλεις και το να μην το κάνεις νιώθεις ότι κάτι λείπει, και αν ορίζεις το σεξ με τη συντροφική ερωτική δραστηριότητα, τότε η διακοπή μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο αίσθημα σύνδεσης και οικειότητας για όσους έχουν σχέσεις, κάτι που μπορεί με τη σειρά του να προκαλέσει συναισθήματα άγχους», εξήγησε στο Health Digest η Dr. McDevitt, σεξολόγος κι εκπαιδευτικός σεξουαλικότητας. 

Επιπλέον, η Dr. McDevitt αποκάλυψε: «Για τους ανύπαντρους που ακούσια δεν κάνουν σεξ, μπορεί να υπάρχουν συναισθήματα στεναχώριας, απόρριψης, θυμού και ούτω καθεξής». Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος.

theissue.gr