Οριστικό: 10 χρόνια έως και ισόβια για ταχύτητα, ΛΕΑ και επικίνδυνη οδήγηση! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Οριστικό: 10 χρόνια έως και ισόβια για ταχύτητα, ΛΕΑ και επικίνδυνη οδήγηση!

Nέα δεδομένα φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας για Κ.Ο.Κ. και για τις ποινές στους οδηγούς…


Ο νέος Ποινικός Κώδικας τίθεται αυτές τις ημέρες σε διαβούλευση, προβλέποντας πολύ αυστηρές ποινές, για βαριά αδικήματα.

Από τους προηγούμενες μήνες έχουν αυστηροποιηθεί και οι ποινικές ευθύνες, όλων όσοι προβαίνουν σε επικίνδυνες τροχαίες παραβάσεις, οπότε αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το τελικό πλαίσιο του νέου Ποινικού Κώδικα και ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο δεύτερο κεφάλαιο του πολυνομοσχεδίου 5039/2023, το οποίο επιγράφεται «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών», περιλαμβάνεται το άρθρο 66.

Σε αυτό, που αφορά τις ποινές για την επικίνδυνη οδήγηση και την υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας, τροποποιείται το άρθρο 290Α του Ποινικού Κώδικα, μέσω της προσθήκης στην πρώτη του παράγραφο μερικών ακόμη στοιχείων που μπορούν να προκαλέσουν ένα πολύ σοβαρό ατύχημα.

Συγκεκριμένα, για τις κάτωθι επικίνδυνες τροχαίες παραβάσεις, προβλέπονται οι εξής ποινές, για τον οδηγό, ο οποίος: 

 1) Να οδηγεί όχημα, μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης

Ποινή: Φυλάκιση μέχρι 3 χρόνια, αν από την πράξη αυτή μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα.

2) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες

Ποινή: Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.

3) Να οδηγεί όχημα σε αυτοκινητόδρομο ή σε οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον εξήντα 60 χλμ. ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον 30 χλμ. ανά ώρα, εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο οδικό δίκτυο με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 40 χλμ. ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον 20 χλμ. ανά ώρα ή οδηγεί όχημα στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.) εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:

Ποινή: Κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις. Κάθειρξη τουλάχιστον δέκα 10 ετών, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο κάποιου. Αν όμως προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι όποιος, στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου, οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή κίνδυνος για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή με επιβολή χρηματικής ποινής.

newsauto.gr

Δείτε ακόμη: Προσοχή: Πότε σταματάμε στη ΛΕΑ και πότε όχι;