Το νέο Champions League αξίζει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ - Πόσα θα πάρουν οι σύλλογοι - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το νέο Champions League αξίζει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ - Πόσα θα πάρουν οι σύλλογοιΤο νέο Champions League θα έχει αξία σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ για τους συλλόγους που θα συμμετάσχουν.

Αυτό αναφέρει η εξειδικευμένη ιστοσελίδα «calcio e finanza», επικαλούμενη στοιχεία «Football and Finance», τα οποία αποκαλύπτουν τα χρήματα που θα συλλέξει η UEFA ξεκινώντας από τον νέο κύκλο των διοργανώσεων συλλόγων, και πώς αυτά θα κατανεμηθούν στα τρία ευρωπαϊκά κύπελλα: Champions League, Europa League και Conference League.

Από τα 4,4 δισ. ευρώ που θα συγκεντρώνει η UEFA κάθε σεζόν για τον νέο κύκλο των ευρωπαϊκών κυπέλλων, περίπου τα 3,3 δισ. θα αναδιανεμηθούν στους συλλόγους που θα συμμετέχουν.

Από αυτά, κάτι λιγότερο από 2,5 δισ. θα καταλήξουν στα ταμεία των 36 συλλόγων (γύρω στα 2 δισ. το 2023/24) που θα λάβουν μέρος στη νέα διοργάνωση του Champions League, με αναθεωρημένο σχήμα.

Ειδικότερα, -όπως είναι ήδη γνωστό- θα αλλάξει το σύστημα διανομής. 
Το νέο μοντέλο κατανομής πόρων για τους συμμετέχοντες συλλόγους θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη συμμετοχή (25% έως 27,5% θα κατανεμηθεί ισόποσα) και στα αποτελέσματα (30% έως 37,5%), ενώ οι δύο υφιστάμενοι πυλώνες, δηλαδή το market pool και οι συντελεστές θα συγχωνευθούν και μειωμένο (από 45% σε 35%).

Αυτά, συγκεκριμένα, είναι τα νέα στοιχεία για καθεμία από τις τρεις ενότητες:
Μπόνους συμμετοχής
- 678,5 εκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν (500,5 εκατομμύρια το 2023/24)
Μπόνους αποτελεσμάτων - 925,3 εκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν (600,6 εκατομμύρια το 2023/24)
Market pool-συντελεστές - 863,6 εκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν (900,9 εκατομμύρια το 2023/24)

Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι τα χρήματα για όσους συμμετέχουν στο τουρνουά θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω. Το μπόνους μόνο για τη συμμετοχή θα είναι υψηλότερο (πάνω από 18 εκατομμύρια, σε σύγκριση με τα σημερινά 15 εκατομμύρια), ενώ η ιστορική κατάταξη και το market pool θα μειωθούν σίγουρα.

Έτσι η διαδρομή στη διοργάνωση θα μετρήσει πολύ περισσότερο, και θα έχει συνολική οικονομική αξία 50% υψηλότερη από τα μεγέθη που έχουν διανεμηθεί μέχρι τώρα.