Αρχίζει επιτέλους ο καθαρισμός ρεμάτων σε δήμους γύρω από την Θεσσαλονίκη – Από έναν φορέα στον άλλο οι αρμοδιότητες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αρχίζει επιτέλους ο καθαρισμός ρεμάτων σε δήμους γύρω από την Θεσσαλονίκη – Από έναν φορέα στον άλλο οι αρμοδιότητες



Εργασίες καθαρισμού ρεμάτων και χειμάρρων θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης ενώ προβλέπονται συγκεκριμένα έργα καθαρισμού από τη βλάστηση, τα μπάζα, τα σκουπίδια και τα φερτά υλικά ώστε να αποκατασταθεί και να βελτιωθεί η παροχετευτικότητα των χειμάρρων.

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε σήμερα τον τρόπο δημοπράτησης του έργου ενώ όπως ανέφερε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της υπηρεσίας τεχνικών έργων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Αγγελίδης, αυτή είναι η δεύτερη παροχή υπηρεσίας που θα εκτελεστεί και αφορά τμήματα του νομού εκτός της περιοχής που ανήκε ως το 2018 στην αρμοδιότητα της ΕΥΑΘ.

Περιλαμβάνει το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και τμήματα από τους δήμους Θερμαϊκού, Πυλαίας – Χορτιάτη, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Ωραιοκάστρου.





Πού θα γίνουν τα έργα καθαρισμού

Ειδικότερα, οι παραπάνω εργασίες θα γίνουν σε τμήματα ρεμάτων και χειμάρρων που θα επιλεγούν από την υπηρεσία, ενώ στην τεχνική έκθεση του έργου αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένα από τα ρέματα στα οποία θα γίνουν καθαρισμοί, δεδομένης της πληθώρας τους εντός των διοικητικών ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Σε αυτά περιλαμβάνονται από το Υδρογραφικό Δίκτυο Βρωμολιμών οι χείμαρροι Λευκούδας, Φιλαδελφείου, Ξηροποτάμου, Ανοιξιάς, Ανατολικός και Δυτικός Αρέθουσας, Κάτω Στεφανινών, Λίμνης και Σκεπαστού και από το Υδρογραφικό Δίκτυο της Λίμνης Βόλβης οι χείμαρροι Βαμβακιάς, Ρήχειου ποταμού, Κερασιάς Μοδίου, Μπιλιάνης, Μελισσουργού, Βαρβάρας, Χολομώντα, Πλατείας, Μεγάλου Ρέματος Νέας Απολλωνίας, Περιστερώνα, Στίβου, Ασκού, Προφήτη, Μεγάλης Βόλβης, Μικρής Βόλβης, Κτηνιατρείου Σοχού, Νυμφόπετρας και Βαϊοχωρίου.

Στο Υδρογραφικό Δίκτυο Ενωτικής Τάφρου Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης θα γίνουν έργα στους χειμάρρους Λαγκαδικίων, Σχολαρίου και Αυγής ενώ στο Υδρογραφικό Δίκτυο Λίμνης Κορώνειας παρεμβάσεις θα γίνουν στην τάφρο Καβαλαρίου, τον χείμαρρο Ασσήρου, τα χειμαρρικά συγκροτήματα Κριθιάς – Εξαμιλίου, Αγίου Βασιλείου και Βασιλουδίου και τους χειμάρρους Αγίου Γεωργίου Γερακαρούς, Κοντινού Γερακαρούς, Ευαγγελισμού, Ανάληψης, Δρακοντίου, Κολχικού, Βαραδά, Μπογδάνα, Αγίας Παρασκευής Βασιλουδίου.

Τέλος καθαρισμοί προβλέπονται από το Υδρογραφικό Δίκτυο Καλλινδοίων στους χειμάρρους Ντράου – Ντα, Πλατανόρεμα, Ζαγκλιβερίου, Καλαμωτού και Αδάμ, από το Δίκτυο Σταυρού – Ασπροβάλτας στους χειμάρρους Δεμένος Λάκκος, Κακιά Σκάλα Βρασνών, Ξερολάκκι, Σταυρού, Νέων Βρασνών και Ασπροβάλτας, από το Δίκτυο Ανθεμούντα στους χειμάρρους Ανθεμούντα, Μικρής και Μεγάλης Μάρας Σουρωτής και Πιστόνας και από το Υδρογραφικό Δίκτυο τουριστικών περιοχών στο χειμαρρικό συγκρότημα Επανομής.

Ποια άλλα έργα υλοποιούνται

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αγγελίδης στη σημερινή συνεδρίαση, τα πρώτα έργα στις παραπάνω περιοχές, ξεκίνησαν να υλοποιούνται από την Περιφέρεια το 2020, μετά τη μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας από τους Δήμους σε αυτήν το 2018 και με προϋπολογισμό τρία εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα εξακολουθούν να εκτελούνται ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2024. Προκειμένου να μην υπάρχει κενό στον καθαρισμό των ρεμάτων, εντάχθηκε στον προγραμματισμό το νέο έργο, ώστε μόλις λήξει το προηγούμενο να συνεχιστούν οι εργασίες.

Απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης Σωτήρη Αβραμόπουλου, για την κατάσταση των ρεμάτων στα οποία έγιναν παρεμβάσεις, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε: «έχουμε περάσει σχεδόν από όλους τους Δήμους, (Βόλβης, Λαγκαδά, Θερμαϊκού – το τεράστιο ρέμα της Επανομής που φτάνει ως τον Ποταμό). Φροντίσαμε να επέμβουμε στα πιο επικίνδυνα, κατά την κρίση μας και κατά την κρίση των τοπικών αρχόντων, σημεία. Αυτά που έχουμε καθαρίσει αυτή τη στιγμή είναι σε μια καλή κατάσταση που επιτρέπει τη ροή των υδάτων».


Από τον ένα φορέα στον άλλο

Σχετικά με το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι την ευθύνη των έργων είχε ως το 2018 – 2019 η ΕΥΑΘ και από τότε η αρμοδιότητα πέρασε στην Περιφέρεια που με διαδοχικές αποφάσεις ανέθεσε το έργο του καθαρισμού των ρεμάτων στη διεύθυνση τεχνικών έργων της περιφέρειας.

Με την ολοκλήρωση εκείνης της εργολαβίας (με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων), ανατέθηκε εκ νέου ο καθαρισμός των εν λόγω ρεμάτων πάλι στη διεύθυνση τεχνικών έργων της Περιφέρειας.

Για το θέμα του καθαρισμού των ρεμάτων συνολικά, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, με αφορμή και την πρόσφατη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου ενόψει της χειμερινής περιόδου, σημείωσε: «ευελπιστούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Τα χιλιόμετρα των ρεμάτων είναι πολλά και σε κάποιες περιοχές ίσως ποτέ δεν είχαν γίνει παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια, όταν η Περιφέρεια δεν είχε ακόμη την σχετική αρμοδιότητα. Μπήκαμε όμως στη διαδικασία για να προλάβουμε ό,τι κακό μπορεί να επέλθει και αξίζουν συγχαρητήρια στην υπηρεσία τεχνικών υπηρεσιών και στην πολιτική προστασία». 

ΑΠΕ-ΜΠΕ