Ενεργό ΑΜΚΑ: Ποιοι δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτική κάλυψη με το νέο νομοσχέδιο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ενεργό ΑΜΚΑ: Ποιοι δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτική κάλυψη με το νέο νομοσχέδιο


Αλλαγές στη χορήγηση του ΑΜΚΑ και της υγειονομικής κάλυψης ανασφαλίστων με ενεργό ΑΜΚΑ, φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.


Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη ρύθμιση, το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα κατά τα οποία άνθρωποι που δεν μένουν ή/και δεν έχουν καμία έννομη σχέση με την Ελλάδα επισκέπτονται περιστασιακά τη χώρα, μόνο για να κάνουν χρήση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φεύγουν αμέσως μετά, επιβαρύνοντας οικονομικά τη χώρα και τους πολίτες που πληρώνουν φόρους και εισφορές.

Η διάταξη για την υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων προσαρμόζεται στα νέα διακριτά στάδια έκδοσης και ενεργοποίησης του ΑΜΚΑ και θέτει ως προϋπόθεση για την παροχή δωρεάν υγειονομικής κάλυψης, την κατοχή ενεργού ΑΜΚΑ.

Με τον τρόπο αυτό συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε και παρέμενε αμετάβλητο από το 2008, με κεντρικό στόχο να ελεγχθεί η νομιμότητα κάθε επαφής των πολιτών, με το ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, την πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας και για πάσης φύσεως παροχές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και δομές υγείας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παραμένει ελεύθερη, όμως, σε περίπτωση μη ενεργού ΑΜΚΑ, η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τον ασθενή, όπως ισχύει και τώρα για τους μη κατόχους ΑΜΚΑ.


Ποιοι πολίτες μένουν «εκτός»

Πρακτικά, η νέα ρύθμιση αφήνει «εκτός» όσους πολίτες δεν έχουν ενεργό ΑΜΚΑ.

Αυτοί είναι όλοι όσοι δεν έχουν νόμιμη κατοικία στην χώρα και μπορεί να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

➛Πολίτες που διέμεναν στη χώρα προ ετών, αλλά δεν έχουν πλέον φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα.

➛Πολίτες που γειτονικών χωρών που επισκέπτονται την Ελλάδα για να πάνε στο νοσοκομείο ή/και να πάρουν φάρμακα και αποχωρούν αμέσως μετά.

➛Μετανάστες που εργάζονται παράνομα στη χώρα, χωρίς να έχουν φορολογική παρουσία.


Σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν δικαιούχοι ΑΜΚΑ είναι:

➭ οι Έλληνες πολίτες,

➭ οι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και

➭  πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι παραμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και υπαγωγής στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Δικαιούχοι είναι και οι ανήλικοι των ανωτέρω κατηγοριών, εφόσον παραμένουν νόμιμα και κατοικούν στη χώρα.


cnn.gr