Γιατί το Air Force One δεν... καταλαβαίνει από τις ρουκέτες της Χαμάς - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί το Air Force One δεν... καταλαβαίνει από τις ρουκέτες της ΧαμάςΧωρίς κανένα ενδοιασμό και φόβο ο Πρόεδρος Μπάιντεν πήγε στο Ισραήλ, παρά τον καταιγισμό ρουκετών από τη Χαμάς.

Σε αντίθεση με το αεροπλάνο του Καγκελάριου Σολτς, που το έσωσε το Iron Dome των Ισραηλινών, το Air Force One εχει τη δική του αεράμυνα…

Καταρχάς όταν αναφερόμαστε στο Προεδρικό Air Force One -το οποίο δεν είναι ένα, αλλά δύο, συν κάμποσα για το ρόλο του «σωσία»- αναφερόμαστε σε τροποποιημένα Boeing 747.

Το αεροπλάνο διαθέτει μία ιδιωτική κατοικία, αίθουσες συνεδριάσεων, ιατρικές εγκαταστάσεις. Σημειώστε πως το αεροπλάνο δεν έχει οπλικά συστήματα επίθεσης, παρα μόνο άμυνας. Ας δούμε πώς το συγκεκριμένο Boeing μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε επίθεση παρά το γεγονός ότι είναι άοπλο.


Αντιπυραυλική άμυνα

Σημειώστε τα περισσότερα αμυντικά συστήματα του αεροσκάφους είναι άκρως απόρρητα. Διαθέτει πολλαπλά υπέρυθρα αντίμετρα ικανά να εκτρέψουν πυραύλους αέρος-αέρος και εδάφους-αέρος.Οι παρεμβολής AN/ALQ-204 Matador εκπέμπουν αλλοιωμένο υπέρυθρο φως που διαταράσσει τους αισθητήρες των πυραύλων, έτσι ώστε να χάσουν την όραση της θερμότητας που παράγεται από τους κινητήρες του 747. Το αεροπλάνο είναι επίσης εξοπλισμένο με chaff και φωτοβολίδες που, όταν αναπτύσσονται, καίγονται σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία ώστε να παραπλανούν έναν πύραυλο στόχευσης.

Και πώς θα μπορούσε το Air Force One να ανιχνεύσει ότι ένας πύραυλος πλησιάζει; Όπως αναφέρει το «Defense Media Network», ένας δέκτης προειδοποίησης εκτόξευσης πυραύλων AN/AAR-54(V) που βρίσκεται στην ουρά προορίζεται να αναφέρει και να εντοπίζει απειλές πυραύλων, μηδενίζοντας το στίγμα των υπεριωδών καυσαερίων τους. Παράλληλα, χρησιμοποιείται εκτεταμένη θωράκιση σε όλο το αεροσκάφος για την αποφυγή ηλεκτρομαγνητικών βλαβών από μια πυρηνική έκρηξη.


Συστήματα κρυπτογράφησης και αντιραντάρ

Το Προεδρικό Boeing διαθέτει σημαντικό αριθμό ηλεκτρονικών συσκευών. Με τον αριθμό των συνδέσεων τηλεφώνου, υπολογιστή και ασυρμάτου που υπάρχουν στο εσωτερικό, το κυβερνητικό προσωπικό μπορεί να επικοινωνήσει με ασφάλεια με όποιον χρειάζεται. Η διατήρηση αυτών των συστημάτων είναι υψίστης σημασίας, οπότε κάθε διαθέσιμη γραμμή είναι βέβαιο ότι είναι κρυπτογραφημένη.

Σε περίπτωση που το Air Force One εισέλθει σε επικίνδυνη περιοχή, έχει εξοπλιστεί με εξαιρετικά ικανά scramblers για να μπλοκάρει τα ραντάρ των κοντινών αεροσκαφών. Αυτό όχι μόνο προστατεύει από επιθέσεις, αλλά επιτρέπει στον πρόεδρο να παραμείνει ψηφιακά αόρατος.

Από εκεί και πέρα, το Air Force One διαθέτει δύο κουζίνες που παράγουν και αποθηκεύσουν περίπου 2.000 γεύματα και άφθονο καθαρό νερό. Θα μπορούσε να παραμείνει στον αέρα για δύο έως τρεις ημέρες, ανάλογα με τον αριθμό των επιβατών, πριν εξαντληθούν οι προμήθειες. Αν και η απογείωση με τα μέγιστα καύσιμα θα του επέτρεπε να πετάει συνεχώς για περίπου 15 ώρες, διαθέτει σύνδεση ανεφοδιασμού στον αέρα που του επιτρέπει να πετάει όσο χρειάζεται μέχρι να γίνει αναπόφευκτη η στάση.

Σημειώστε πως αυτό το Boeing δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις αεροδρομίου εκτός από ένα διάδρομο προσγείωσης.

Η ιατρική εγκατάσταση επί του σκάφους είναι πλήρης. Ένας γιατρός με την ομάδα τους είναι πάντα παρόντες, και στη διάθεσή του υπάρχει ένα πλήρως εφοδιασμένο φαρμακείο, πληθώρα ιατρικών προμηθειών και ένα χειρουργικό θάλαμο.