Πώς αμείβεται η αργία της 28ης Οκτωβρίου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πώς αμείβεται η αργία της 28ης ΟκτωβρίουΗ ημέρα της 28ης Οκτωβρίου πέφτει φέτος Σάββατο, αλλά δεν είναι αργία για όλους τους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι μισθωτοί εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν κατά την 28η Οκτωβρίου θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

-Οι ημερομίσθιοι θα πάρουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.

-Οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια, όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

-Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Το ημερομίσθιο της 28ης Οκτωβρίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρηθεί, όμως, η μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Δυστυχώς, η αργία της 28ης Οκτωβρίου δεν μεταφέρεται σε άλλη εργάσιμη και ας πέφτει Σάββατο. Το ίδιο ακριβώς θα ίσχυε και αν έπεφτε Κυριακή.


28η Οκτωβρίου: Για ποιους είναι υποχρεωτική αργία φέτος

Η ημέρα αυτή θεωρείται μεταξύ άλλων υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους:
-του δημοσίου τομέα,
-των ιδιωτικών επιχειρήσεων που είναι κλειστές ούτως ή άλλως τα Σάββατα και τις Κυριακές
-των εμπορικών καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ,
-των καταστημάτων περιποίησης και των κομμωτηρίων κλπ

Σημειώνεται δε πως για τους παραπάνω μισθωτούς εργαζόμενους απαγορεύεται η απασχόληση αλλά και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.