Δήμος Θέρμης: Ένα βήμα πιο κοντά στον τίτλο της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024 - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Δήμος Θέρμης: Ένα βήμα πιο κοντά στον τίτλο της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024



Στο 2ο στάδιο αξιολόγησης για την ανακήρυξη του δήμου που θα λάβει τον τιμητικό τίτλο της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024 πέρασε ο δήμος Θέρμης. Υποψήφιοι για τον ίδιο τίτλο ήταν αρχικά επτά δήμοι. 

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του 1ου σταδίου των υποψηφιοτήτων από την Επιτροπή Ανακήρυξης της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024, της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, πέρασαν στο επόμενο στάδιο πέντε δήμοι. Πρόκειται, με αλφαβητική σειρά για τους δήμους Θέρμης, Κομοτηνής, Λαρισαίων, Δήμος Νεάπολης Συκεών και Ορεστιάδας, ενώ αποκλείστηκαν οι δήμοι Αγίου Νικολάου Λασιθίου και Ωραιοκάστρου. 

Η τελική αξιολόγηση από την Επιτροπή Ανακήρυξης της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας θα ολοκληρωθεί με εισήγηση προς τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα και ο Δήμος – Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2024 θα ανακοινωθεί στο πλαίσιο Τελετής Ανακήρυξης η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.

Η Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2024 είναι μία νέα πρωτοβουλία θεσμοθέτησης τιμητικού τίτλου που απονέμεται σε ένα δήμο της χώρας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας. Στοχεύει στη δημιουργία πόλεων φιλικών και εναρμονισμένων με τις ανάγκες των νέων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι η νεολαία θα συμμετέχει σε συζητήσεις και δράσεις που αφορούν το περιβάλλον, τη κοινωνική ένταξη και συνοχή, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, την εργασία, την αστική ανάπτυξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη ψυχική υγεία, την αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση και διαφάνεια.

Στο πλαίσιο της διεκδίκησης του τίτλου της 1ης Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024 ο δήμος Θέρμης κατέθεσε ένα πλήρες πολυσέλιδο σχέδιο με στόχους και δράσεις σε διάφορους τομείς που αφορούν τη νεολαία. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Θέρμης από κοινού με το Συμβούλιο Νέων Δήμου Θέρμης, έχοντας την αμέριστη στήριξη του δημάρχου Θεόδωρου Παπαδόπουλου και του αντιδημάρχου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Νέας Γενιάς, Πολιτισμού και Κοινωνικής Προστασίας, Στέλιου Αποστόλου, ετοίμασαν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του 2024, που συνόδευσε την αίτηση η οποία υποβλήθηκε στις 7 Ιουλίου, προκειμένου ο δήμος Θέρμης να ανακηρυχθεί 1η Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2024.


ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο προτεινόμενο πρόγραμμα λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, οι στρατηγικοί στόχοι για την απασχόληση των νέων, η εθνική στρατηγική για τον αθλητισμό και το εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων. 

Βασιζόμενοι στους 11 Ευρωπαϊκούς Στόχους για τη Νεολαία και στην Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία δημιουργήθηκαν 12 θεματικές ενότητες (1 για κάθε μήνα).

Ενδεικτικά, μερικές από τις θεματικές που επιλέχθηκαν είναι: «Συμμετοχή και Συν-απόφαση», «Νεανική Επιχειρηματικότητα και η Ποιοτική Απασχόληση για όλους», «Παιδεία, Δια Βίου Μάθηση και Επαγγελματικός προσανατολισμός», «Συμμετοχή Νέων στα κοινά και Σύνδεση με την Ε.Ε.», «Κλιματική Αλλαγή, Προώθηση της αγροτικής νεολαίας και Βιώσιμη Πράσινη Ευρώπη», «Αθλητισμός, Πολιτισμός και Τεχνολογία», «Ψυχική υγεία και ευημερία», «Δημοκρατία, Ισότητα φύλων και Κοινωνική Συμπερίληψη».

Το μεγάλο πλεονέκτημα του δήμου Θέρμης είναι το πολυεπίπεδο και έμπρακτο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια για τη συμμετοχή των νέων στα «κοινά», κινητοποιώντας μεγάλο μέρος της νεολαίας στο πλαίσιο των ποικίλων δράσεών του.

Στην προσπάθεια του δήμου Θέρμης συμπράττουν και άλλοι 18 φορείς οι οποίοι είναι: Συμβούλιο Νέων Δήμου Θέρμης, Ανατολική Α.Ε., Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, ΝΟΗΣΙΣ, Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Ολυμπιακό Μουσείο, Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, ΜΑΜΑΓΑΙΑ, ΙΠΠΟΣ ΙΚΕ, Εργαστήρι Χωρίς Σύνορα, WOMAN ON TOP, Δ-ΙΕΚ Θέρμης, HYATT, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης και ACTION AID HELLAS. 

Χορηγός είναι η ΚΥΑΝΑ.