Γιατί τα σκυλιά κάνουν κύκλους πριν ξαπλώσουν - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί τα σκυλιά κάνουν κύκλους πριν ξαπλώσουν



Αν είστε κάτοχος σκύλου, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει τον τριχωτό σας φίλο να επιδίδεται σε ένα περίεργο τελετουργικό πριν από τον ύπνο… κάνει κύκλους πριν τελικά ξαπλώσει. 


Ενώ αυτή η συμπεριφορά μπορεί να φαίνεται ιδιόρρυθμη, υπάρχουν αρκετοί λόγοι πίσω από αυτή τη συμπεριφορά.


Γιατί στριφογυρίζουν οι σκύλοι πριν ξαπλώσουν

Σε αυτό το άρθρο, θα ασχοληθούμε με τον συναρπαστικό κόσμο των ενστίκτων των σκύλων, των συνηθειών και της επιστήμης που κρύβεται πίσω από το γιατί τα σκυλιά κάνουν κύκλους πριν ξαπλώσουν.


Από ένστικτο λόγω προέλευσης

Οι σκύλοι είναι απόγονοι των λύκων και οι άγριοι πρόγονοι τους συχνά επιδίδονταν σε μια παρόμοια συμπεριφορά κάνοντας κύκλους πριν ξαπλώσουν. 

Στην άγρια φύση, αυτή η τελετουργία εξυπηρετούσε πολλαπλούς σκοπούς. 

Πρώτον, η περιστροφή επέτρεπε στους λύκους να ισοπεδώσουν το γρασίδι ή τα φύλλα κάτω από το σώμα τους, δημιουργώντας μια πιο άνετη και μονωμένη επιφάνεια. 

Αυτό τους βοηθούσε να προστατεύονται από το κρύο έδαφος, να διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματος και τους παρείχε ένα φράγμα μεταξύ του σώματός τους και πιθανών εντόμων ή παρασίτων που ζουν στο έδαφος.

Δεύτερον,
οι κύκλοι βοηθούσαν επίσης τους λύκους να αξιολογούν το περιβάλλον τους. 

Γυρνώντας σε κύκλους, μπορούσαν να παρατηρήσουν το περιβάλλον τους από πολλές οπτικές γωνίες, εξασφαλίζοντας ότι δεν υπήρχαν άμεσες απειλές ή κρυμμένοι κίνδυνοι κοντά τους. 

Αυτό ενίσχυε την ασφάλειά τους όταν ήταν ευάλωτοι κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης.


Εδαφική κυριαρχία


Οι σκύλοι είναι από τη φύση τους εδαφικά ζώα, και αυτή η συμπεριφορά επεκτείνεται και στην επιλογή των σημείων ανάπαυσης. 

Κάνοντας κύκλους πριν ξαπλώσουν, τα σκυλιά μπορεί ενστικτωδώς να διεκδικούν την επικράτειά τους. 

Αυτή η ενέργεια χρησιμεύει ως ένας τρόπος να σημαδέψουν την περιοχή με την οσμή τους, η οποία απελευθερώνεται μέσω αδένων στα πόδια τους. 

Αυτή η εδαφική σήμανση βοηθά τους σκύλους να επικοινωνούν την παρουσία τους σε άλλα ζώα και να δημιουργούν μια αίσθηση ασφάλειας.



Άνεση και χαλάρωση των μυών

Το να κάνει κύκλους ο σκύλος, δεν είναι απλώς ένα κατάλοιπο του παρελθόντος, οι σκύλοι κάνουν επίσης κύκλους για να βρουν την πιο άνετη θέση. 

Κάνοντας κύκλους, μπορούν να δοκιμάσουν διαφορετικά σημεία και γωνίες μέχρι να βρουν τη βέλτιστη θέση που τους επιτρέπει να χαλαρώσουν τους μύες και τις αρθρώσεις τους. 

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ηλικιωμένα σκυλιά ή εκείνα με αρθρίτιδα, καθώς η εύρεση της σωστής θέσης μπορεί να ανακουφίσει τη δυσφορία και τον πόνο


Ρύθμιση θερμοκρασίας σώματος

Η κυκλική κίνηση μπορεί επίσης να σχετίζεται με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Οι σκύλοι συχνά προσαρμόζουν τη θέση ύπνου τους για να ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. 

Κάνοντας μια κυκλική κοιλότητα στο έδαφος ή στο κρεβάτι, δημιουργούν μια ρηχή εσοχή που μπορεί να βοηθήσει στην παγίδευση ενός στρώματος μονωτικού αέρα, διατηρώντας τα πιο ζεστά σε πιο κρύο καιρό. 

Αντίθετα, κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού, τα σκυλιά μπορεί να σκάψουν μια ρηχή τρύπα για να εκθέσουν πιο δροσερό χώμα για καλύτερη απαγωγή της θερμότητας.


Δημιουργούν μια αίσθηση ασφάλειας

Τα σκυλιά είναι πλάσματα της συνήθειας και οι ρουτίνες τους παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας. 

Το να κάνουν κύκλους πριν ξαπλώσουν μπορεί απλώς να αποτελεί μέρος της ρουτίνας τους, βοηθώντας τα να προετοιμαστούν για την ανάπαυση. 

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να σηματοδοτήσει σε έναν σκύλο ότι ήρθε η ώρα να βολευτεί για έναν υπνάκο, ενισχύοντας το καθημερινό του πρόγραμμα.



mypet.gr