Πότε πρέπει να ξεκινούν τα παιδιά μαθήματα κολύμβησης; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πότε πρέπει να ξεκινούν τα παιδιά μαθήματα κολύμβησης;Το καλοκαίρι που μόλις τελείωσε σημαδεύτηκε ακόμη μία φορά από πολλούς πνιγμούς παιδιών, και ενηλίκων φυσικά, γεγονός που για άλλη μια φορά φέρνει στο τραπέζι το πόσο επιτακτική ανάγκη είναι ώστε τα ελληνόπουλα να διδάσκονται την κολύμβηση από μικρή ακόμα ηλικία. Τα παιδιά πρέπει να ξεκινούν μαθήματα κολύμβησης από 1 έτους, λένε οι ειδικοί κι εμείς θα δούμε το θέμα πιο συγκεκριμένα σήμερα.


Οι νέες συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής υπογραμμίζουν τη σημασία της ασφάλειας στο νερό και της αποτροπής πνιγμού και συμβουλεύουν τους γονείς μικρών παιδιών να τα εγγράφουν σε μαθήματα κολύμβησης από τον πρώτο χρόνο ζωής τους, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πνιγμού τους.


Σε τι πρέπει να επικεντρώνονται τα μαθήματα

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας λένε, ότι τα μαθήματα πρέπει να επικεντρώνονται στο να μαθαίνουν τα παιδιά πώς να λειτουργούν και να είναι ασφαλή μέσα στο νερό. Οι συστάσεις λένε, επίσης, ότι όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως πρέπει να παρακολουθούν μαθήματα κολύμβησης και ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι έφηβοι χρειάζεται να φορούν σωσίβια όταν βρίσκονται κοντά σε δεξαμενές νερού.

Ο πνιγμός είναι μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου σε παιδιά –στην Αμερική μόνο περίπου 1.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνιγμό. Και μπορεί να συμβεί σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα, πριν καν οι ενήλικες το συνειδητοποιήσουν.

Οι νέες συστάσεις, λοιπόν, σχετικά με την ηλικία που χρειάζεται ένα παιδί να ξεκινά μαθήματα κολύμβησης στόχο έχουν να ενημερώσουν τους γονείς και να αποτρέψουν ατυχήματα και θανάτους που σχετίζονται με τον πνιγμό.

«Όταν ένα παιδί βρίσκεται μέσα και γύρω από το νερό, χρειάζεται διαρκή, εντατική επιτήρηση, χρειάζεται να βρίσκεται σε απόσταση ‘ενός χεριού’ από έναν ενήλικα», λέει η παιδίατρος και συγγραφέας των νέων συστάσεων για την Α.Α.Π., Dr. Sarah Denny.

Σύμφωνα με την αναφορά της Denny, το 2017 περίπου 8.700 παιδιά μικρότερα των 20 ετών βρέθηκαν στα επείγοντα των νοσοκομείων για κάποιο περιστατικό πνιγμού και το 25% αυτών παρέμειναν στο νοσοκομείο ή στην εντατική. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα πολύ μικρά παιδιά ηλικίας από 0 έως 4 ετών, αφού κινδυνεύουν όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και σε πισίνες, αλλά και ακόμα σε μπανιέρες γεμάτες νερό μέσα στο σπίτι τους, κυρίως επειδή σχεδόν πουθενά δεν υπάρχουν ειδικές προστατευτικές μπάρες (φωτο).

Επειδή κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα θρηνούμε θύματα είναι σημαντικό να λάβουμε τις οδηγίες αυτές σοβαρά υπ’ όψιν, για το καλό των παιδιών μας.

Πηγή: scarymommy.com

.