Νέα Ραιδεστός: Δευτέρα 11/9 - Μουσικοχορευτική εκδήλωση για την αποπεράτωση του ΝΕΟΥ Ι.Ναού στη Φιλοθέη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Νέα Ραιδεστός: Δευτέρα 11/9 - Μουσικοχορευτική εκδήλωση για την αποπεράτωση του ΝΕΟΥ Ι.Ναού στη ΦιλοθέηΜουσικοχορευτική εκδήλωση για την αποπεράτωση του ΝΕΟΥ Ναού στη ΦιλοθέηΙερά Μητρόπολης Κασσανδρείας, 
Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Νέας Ραιδεστού

ΜΙΚΡΑΣΙΑ & ΠΟΝΤΟΣ

Μια μουσικοχορευτική βραδιά θα πραγματοποιηθεί τη 
Δευτέρα 11-9-2023 
στην αυλή του 1ου Νηπιαγωγείου - Νέας Ραιδεστού


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18:00
Ιερά Παράκληση της Αγίας στο Ναό της Ραιδεστού

19:30
Έναρξη Εκδήλωσης


Μουσικά θα μας ταξιδέψουν τα σχήματα των:
  • Βασίλη Κασούρα (Μικρασία)
  • Αλέξανδρου Γεωργιάδη (Πόντος)
Τα έσοδα της εκδήλωσης θα στηρίξουν την αποπεράτωση του ΝΕΟΥ ναού στη Φιλοθέη
(www.agia-filothei.gr)Όλος της ο βίος παράδειγμα προς μίμηση.

Όλη της η ζωή ένας πολύχρωμος πίνακας αρετών, μπροστά στον οποίο ο κάθε παρατηρητής μένει έκθαμβος.

Η Αγία Φιλοθέη γεννήθηκε το έτος 1522 μ.Χ. στην Αθήνα, από ευσεβείς γονείς τον Άγγελο και Συρίγα Μπενιζέλου. Ήταν άτεκνο ζευγάρι διότι η Συρίγα ήταν στείρα. Αποκτήθηκε η Αγία μετά από πολύ θερμή και επίμονη προσευχή.

Μέσα στο ναό όπου προσευχόταν η Συρίγα, είδε ένα όραμα. Είδε ένα φως λαμπρότατο να βγαίνει από την εικόνα της Θεοτόκου και να εισέρχεται στην κοιλιά της. Ήταν το μήνυμα της Κυρίας Θεοτόκου για την καλλιτεκνία της Συρίγας. Σε εννέα μήνες έφερε στον κόσμο τη Ρηγούλα (πρώτο όνομα της Αγίας). Ευλογημένο παιδί το οποίο μεγάλωσε με Χριστιανική ανατροφή.

Σε πολύ μικρή ηλικία, μόλις 14 ετών παντρεύεται παρά τη θέλησή της. Χάνει σύντομα γονείς και σύζυγο. Γίνεται μοναχή και μέχρι τότε Ρηγούλα ονομάζεται Φιλοθέη μοναχή.

H Αγία αξιοποιώντας την προσωπική της μεγάλη περιουσία, με προτροπή του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου αναλαμβάνει και ανοικοδομεί γυναικείο μοναστήρι στο όνομα του Αγίου. Προστρέχουν πολλές γυναίκες και δημιουργείται μία μεγάλη μοναστική αδελφότητα.

Η Οσία δρα με ηρωικό φρόνημα παρά τις αντιδράσεις των Τούρκων κατακτητών. Αγωνίζεται και οικοδομεί «σχολεία για τα νεαρά αγόρια των Αθηναίων, για να ανοίξουν τα πνευματικά τους μάτια, να διδαχθούν να να εκπαιδευτούν ώστε, να είναι κοντά στην παράδοση και την δόξα των προγόνων τους», ενώ παράλληλα σώζει από τα σκλαβοπάζαρα της ανατολής πολλές νεαρές κοπέλες. Η δράση της και η ένθερμη προσευχή της σώζει πολλούς Έλληνες.

Η όλη δράσης της εξοργίζει του Τούρκους και την συλλαμβάνουν. Κατά την απολογία της ομολογεί ευθαρσώς: «εγώ διψώ να υπομείνω διάφορα είδη βασανιστηρίων για το όνομα του Χριστού, τον οποίο λατρεύω και προσκυνώ με όλη μου την ψυχή και την καρδιά, ως Θεό αληθινό και άνθρωπο τέλειο και θα σας χρωστάω μεγάλη ευγνωμοσύνη αν μπορείτε μια ώρα πρωτύτερα να με στείλετε προς Αυτόν με το στεφάνι του μαρτυρίου».

Με παρέμβαση πιστών χριστιανών αφήνεται ελεύθερη. Επιστρέφει στο μοναστήρι της και αρχίζει εκ νέου το φιλανθρωπικό της έργο και την ανιδιοτελή δράση της υπέρ των αναξιοπαθούντων αδελφών της.

Ο μισόκαλος δαίμονας βλέποντας την συνεχή και ασταμάτητη δράση της Αγίας υπέρ των αδελφών της οδηγεί τους Τούρκους να αρπάξουν κατά την διάρκεια αγρυπνίας την Αγία και να την βγάλουν εκτός μονής όπου και την κακοποίησαν βάναυσα και την άφησαν ημιθανή. (2 Οκτωβρίου 1588 μ.Χ.).

Οι μοναχές καταφέρνουν και μεταφέρουν την βαριά πληγωμένη Αγία στο μοναστήρι όπου μετά από την παρέλευση 5 περίπου μηνών υποκύπτει στα τραύματά της. (19 Φεβρουαρίου 1589 μ.Χ.).

Είκοσι μέρες μετά την ταφή της Αγίας Φιλοθέης, ο τάφος όπου δέχθηκε το βασανισμένο σώμα της ευωδίασε. Δείγμα αγιασμού και αποκάλυψης της πρόνοιας του Θεού πως δέχθηκε την Αγία εν χώρα ζώντων.

Η αγιοκατάταξή της έγινε τον 17ο αιώνα. Ο τότε Μητροπολίτης Αθηνών Νεόφυτος θα γράψει μεταξύ των άλλων: 
επειδή δηλώθηκε με απόλυτη ασφάλεια πως το θειότατο σώμα της οσίας Φιλοθέης ευωδίαζε και ήταν πλημμυρισμένο από μύρο το οποίο διαρκώς έτρεχε, αλλά και όσοι ασθενείς πλησίαζαν με πίστη λάμβαναν την θεραπεία τους… αυτή η χάρη μας οδηγεί εμένα προσωπικά, αλλά και όλους τους Συνοδικούς Αρχιερείς να γράψουμε και να αιτηθούμε την κατάταξή της στη χωρία των οσίων και αγίων γυναικών, ώστε να τιμάται και να πανηγυρίζεται όπως αρμόζει κάθε χρόνο…

Οι πρεσβείες της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας ας είναι στήριγμα όλων μας σε αυτούς τους δύσκολους και άχαρους καιρούς.