Γιατί «βρωμάνε» οι σκύλοι; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί «βρωμάνε» οι σκύλοι;


Παρόλο που αγαπάτε πολύ το σκυλάκι σας, την επόμενη φορά που θα σκύψει για ένα χάδι, ίσως αναρωτηθείτε: Γιατί βρωμάει ο σκύλος μου; Μήπως έπεσε μέσα σε κάτι; Μήπως βρέθηκε κοντά σε κάποιο κουνάβι; 
Υπάρχουν ποικίλες αιτίες για την οσμή του σκύλου και αν δεν μπορείτε να την απομακρύνετε με ένα καλό μπάνιο, πιθανότατα θα χρειαστεί να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για να διαγνώσει μια υποκείμενη ιατρική πάθηση.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να βρωμάει, μερικοί μάλιστα αρκετά πιο σοβαροί από άλλους.


Οδοντική νόσος

Γνωρίζατε ότι η πλειονότητα των κατοικίδιων ζώων -έως και το 85%- ηλικίας άνω των τριών ετών έχουν κάποια μορφή οδοντικής νόσου; 

Θα είχατε κι εσείς, αν είχατε περάσει τρία χρόνια χωρίς να βουρτσίζετε τα δόντια σας. 

Μέσα σε λίγες ώρες από ένα γεύμα, η κολλώδης πλάκα αρχίζει να συσσωρεύεται στα δόντια του κατοικίδιου ζώου σας, σκληραίνοντας σιγά-σιγά. 

Η πλάκα και η πέτρα είναι φορτωμένες με βακτήρια, τα οποία οδηγούν σε ουλίτιδα και λοιμώξεις. 

Ενώ μια ελαφριά οσμή είναι φυσιολογική για τα κατοικίδια ζώα, η βρωμερή αναπνοή όμως του σκύλου υποδηλώνει υποκείμενη κάποια οδοντική λοίμωξη, άρρωστο δόντι ή όγκο στο στόμα.


Νεφρική νόσος

Τα κατοικίδια με νεφρική νόσο υποφέρουν από αδυναμία αποβολής των αποβλήτων από την κυκλοφορία του αίματος, τα οποία συσσωρεύονται και μπορεί να δημιουργήσουν μια οσμή που μοιάζει με αμμωνία στην αναπνοή του σκύλου σας.

Ορισμένοι άνθρωποι λένε επίσης ότι τα κατοικίδια με νεφρική ανεπάρκεια έχουν μια μεταλλική οσμή στην αναπνοή τους. 

Εάν η νεφρική λειτουργία του σκύλου σας είναι μειωμένη, είναι επίσης πιθανό να παρατηρήσετε αύξηση της δίψας και της ούρησης. 

Καθώς η νεφρική νόσος εξελίσσεται και το κατοικίδιό σας δεν μπορεί να προσλαμβάνει αρκετά υγρά για να αποβάλει τις τοξίνες που συσσωρεύονται, μπορεί να νιώθει ναυτία και να κάνει εμετό ή να μην θέλει να φάει.



Διαβήτης

Τα κατοικίδια σε προχωρημένο στάδιο διαβήτη μπορεί επίσης να έχουν μια περίεργη οσμή στην αναπνοή τους. 

Εάν ο σκύλος σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη, το σώμα του δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τις τροφές που τρώει για θρεπτικά συστατικά. 

Χωρίς επαρκή διατροφή, παρά το πόσο τρώει, το σώμα της θα αρχίσει να διασπά τον εαυτό της για θρεπτικά συστατικά, γεγονός που παράγει κετόνες. 

Όταν το κουτάβι σας δημιουργεί κετόνες, η αναπνοή της θα έχει μια χαρακτηριστική οσμή, που κάποιοι λένε ότι μυρίζει σαν αφαίρεσης βερνικιού νυχιών, ενώ άλλοι λένε ότι η οσμή είναι γλυκιά.


Μόλυνση του δέρματος

Οι σκύλοι με ρυτιδωτό δέρμα, όπως τα αγγλικά μπουλντόγκ, τα σαρ πέι ή τα παγκ, είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη δερματικής δερματίτιδας από πτυχές του δέρματος. 

Αυτή η δερματική διαταραχή εμφανίζεται λόγω της στενής επαφής του δέρματος, δημιουργώντας ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον ιδανικό για την υπερανάπτυξη επιφανειακών μικροβίων, όπως βακτήρια και ζύμες. 

Αυτοί οι οργανισμοί παράγουν τοξίνες που προκαλούν ερεθισμό και φλεγμονή, διασπώντας τον δερματικό φραγμό και οδηγώντας σε μόλυνση.

Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν και άλλες δερματικές λοιμώξεις. 

Οι αλλεργίες στους σκύλους εκδηλώνονται με φαγούρα στο δέρμα και όχι με υγρά μάτια και φτέρνισμα όπως στους ανθρώπους. 

Καθώς το κουτάβι σας γρατζουνάει, γλείφει και μασάει το δέρμα του, το τραυματίζει αρκετά ώστε να καταστραφεί ο δερματικός φραγμός, επιτρέποντας στα βακτήρια να εισέλθουν από τα ρήγματα στο δέρμα, οδηγώντας σε μια βρωμερή λοίμωξη.


Λοίμωξη του αυτιού

Οι αλλεργίες στα κατοικίδια ζώα είναι επίσης μια κοινή αιτία των λοιμώξεων του αυτιού.

Ορισμένοι σκύλοι μπορεί απλώς να είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη λοιμώξεων των αυτιών λόγω της ανατομίας τους, όπως τα κυνηγόσκυλα με μακριά, πεσμένα αυτιά που παγιδεύουν την υγρασία. 

Οι σκύλοι που κολυμπούν συχνά χωρίς να στεγνώνουν τα αυτιά τους σωστά μετά, είναι επίσης πιθανό να εμφανίσουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις αυτιών. 

Παρόμοια με τις δερματικές λοιμώξεις, το ζεστό, υγρό περιβάλλον στα αυτιά είναι ιδανικό για τους ζυμομύκητες και τα βακτήρια να εγκατασταθούν και να αναλάβουν την εξουσία. 

Τα φυσιολογικά υπολείμματα στα αυτιά του σκύλου σας δεν θα πρέπει να έχουν οσμή, αλλά όταν παρατηρήσετε μια ιδιαίτερη δυσοσμία να βγαίνει από τα αυτιά του ή υπερβολικό κούνημα του κεφαλιού και ξύσιμο, ήρθε η ώρα για μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας.


Θέματα πρωκτού

Οι πρωκτικοί σάκοι είναι δύο μικροί αδένες που βρίσκονται εκατέρωθεν του ορθού του σκύλου σας και εκπέμπουν ένα λεπτό, δύσοσμο υγρό όταν το κατοικίδιό σας αφοδεύει. 

Περιστασιακά, τα κατοικίδια ζώα μπορεί να υποφέρουν από μολύνσεις στους πρωκτικούς σάκους, με αποτέλεσμα να γλείφουν υπερβολικά το οπίσθιο άκρο τους ή να μετακινούνται στο πάτωμα για να ανακουφίσουν την πίεση από τους γεμάτους πρωκτικούς σάκους. 

Εάν το κατοικίδιό σας παρουσιάζει ενδείξεις προβλημάτων πρωκτικού σάκου, προγραμματίστε μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας για πριν οι πρωκτικοί σάκοι του κουταβιού σας σπάσουν και σχηματίσουν απόστημα, το οποίο μπορεί επίσης να δημιουργήσει αρκετή δυσοσμία.


Αέρια

Ορισμένα σκυλιά έχουν αρκετά ισχυρά αέρια για να προκαλέσουν έντονο πρόβλημα ειδικά σε έναν κλειστό χώρο, συνήθως αφού έχουν φάει κάτι ιδιαίτερα δυσάρεστο, όπως κάτι μουχλιασμένο ή σάπιο. 

Συχνά αυτές οι σοβαρές περιπτώσεις συνοδεύονται από εμετό και διάρροια, αν το σκυλάκι σας έφαγε κάτι που δεν έπρεπε. 

Ενίοτε, η διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας μπορεί απλώς να μην συμφωνεί με το γαστρεντερικό του σύστημα και να πρέπει να γίνει αλλαγή τροφής. 

Αν πιστεύετε ότι τα αέρια του κουταβιού σας είναι ασυνήθιστα, είναι καιρός να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.


Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας βρωμάει

Εάν παρατηρήσετε μια άσχημη μυρωδιά από το σκύλο σας και δεν μπορείτε να απομακρύνετε την οσμή με ένα καλό μπάνιο, μπορεί να υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας. 

Όταν έχετε αμφιβολίες, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για να εντοπίσετε στη ρίζα του προβλήματος.
Θεραπεία & πρόληψη

Η θεραπεία για ένα σκύλο που βρωμάει εξαρτάται από την αιτία. 

Αρχικά, δοκιμάστε ένα καλό μπάνιο με αρωματοθεραπεία, αντισηπτικό ή σαμπουάν ειδικό για να απομακρύνει πιθανούς μύκητες. Θα μπορούσατε επίσης να επιλέξετε ένα ξέπλυμα με ξύδι. 

Αν ούτε αυτό δεν φέρει αποτέλεσμα, μπορεί να υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, το οποίο ο κτηνίατρός σας θα σας βοηθήσει να διαγνώσετε και να θεραπεύσετε.

Πλένετε και βουρτσίζετε τακτικά το κουτάβι σας για να αποφύγετε οποιαδήποτε επιφανειακή δυσοσμία. Για μια εναλλακτική λύση στο ξηρό σαμπουάν για το σκύλο σας, δοκιμάστε μαγειρική σόδα ανάμεσα στα μπάνια. 

Είναι επίσης ωφέλιμο να παρακολουθείτε την υγεία των δοντιών τους για να διασφαλίσετε ότι δεν θα αναπτύξουν οδοντική νόσο. 

Παρακολουθήστε τι τρώνε και κρατήστε τα σκουπίδια μακριά τους, ώστε να μην αρπάξουν κατά λάθος μουχλιασμένο φαγητό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα.

mypet