Εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου

Μεγάλη αναταραχή παγκοσμίως στις τιμές της ενέργειας με πρωταγωνιστή το φυσικό αέριο του οποίου η τιμή καταγράφει άνοδο 40%!

Σημαντική άνοδο σημειώνουν επίσης, το πετρέλαιο και ο άνθρακας.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, διαπραγματεύθηκαν 21% υψηλότερα στα 40,35 ευρώ στο Άμστερνταμ. Το ισοδύναμο του Ηνωμένου Βασιλείου ενισχύθηκε κατά 20%.

Μια μεγάλης κλίμακας απεργία που αποφασίστηκε στην Αυστραλία βάζει φωτιά στην αγορά.
Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Chevron Corp. και της Woodside Energy Group Ltd. στην Αυστραλία ψήφισαν υπέρ της απεργίας, η οποία έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Προς το παρόν τουλάχιστον, οι ανοδικοί παράγοντες αντισταθμίζονται από τη χαλαρή ζήτηση και τα ασυνήθιστα υψηλά αποθέματα στην Ευρώπη.

Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γεμάτες σε ποσοστό που πλησιάζει το 88%. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για αυτήν την εποχή του χρόνου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, και μια ανάσα από τον στόχο που έχει θέσει το μπλοκ για πληρότητα 90% έως τον Νοέμβριο.

Ορισμένα κράτη έχουν ήδη ξεπεράσει αυτό το επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία πλησιάζουν.

Ωστόσο, οι έμποροι παρακολουθούν στενά τις προμήθειες, ειδικά αφού οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη έπεσαν πρόσφατα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2021.