Η τυχαία ανακάλυψη του καφέ από έναν βοσκό - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η τυχαία ανακάλυψη του καφέ από έναν βοσκόΟ καφές είναι ίσως το πιο δημοφιλές αφέψημα στον κόσμο. Όταν ακούμε για καφέ, σχεδόν αυτόματα ο νους μας πάει στην Βραζιλία ή σε κάποια άλλη χώρα της Νότιας Αμερικής. Ωστόσο η ανακάλυψη του καφέ έγινε αλλού. Όπως όλα τα πράγματα ξεκίνησε από την Αφρική.


Περίπου το 850 μ.Χ., ο βοσκός Καλντί από την Αιθιοπία πήγε μια μέρα τα πρόβατά του σε διαφορετικό μέρος από το συνηθισμένο. Όταν επέστρεψε στο σπίτι, είδε ότι τα πρόβατά του είχαν μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά. Ήταν ακόμα ενεργά και δραστήρια και δεν έδειχναν καθόλου κουρασμένα.

Αργότερα παρατήρησε ότι έτρωγαν τους καρπούς ενός συγκεκριμένου θάμνου, οι οποίοι έδιναν ενέργεια στα ζώα, όπως υπέθεσε. Πήρε λίγους από τους καρπούς και τους δοκίμασε, αισθανόμενος κι αυτός περισσότερη ενέργεια.Το εκμυστηρεύτηκε σε έναν μοναχό σε κοντινό μοναστήρι, κι εκείνος έφτιαξε ένα ρόφημα από τους καρπούς. Η εγρήγορση που ένιωσε του έκανε τεράστια εντύπωση. Οι καρποί διαδόθηκαν σιγά σιγά στην περιοχή και αργότερα στη χώρα, ενώ έφτασαν στην αραβική χερσόνησο τον 12ο αιώνα.

Η χώρα που εξέλιξε περισσότερο τον καφέ ήταν η Υεμένη. Από εκεί προήλθε και το όνομά του που ήταν «Qahwa», το οποίο προφέρεται «κάουα». 

Οι Άραβες μέχρι τότε τη χρησιμοποιούσαν ως μια από τις λέξεις για το κρασί, αλλά επειδή ο καφές έγινε πιο δημοφιλής όταν το αλκοόλ απαγορεύτηκε από το Ισλάμ, κέρδισε αυτός το όνομα. Μια άλλη εκφοχή για το όνομα είναι ότι αναλύφθηκε στο χωριό Kaffa της Αιθιοπίας. 

Όπως κι αν πήρε το όνομα του, από τον 15ο αιώνα και έπειτα έγινε μια καθημερινή συνήθεια γιοα εκατομμύρια κόσμο.