Φεστιβάλ γάλακτος στη Κοινότητα που ξέρει να φτιάχνει γαλακτοεδέσματα καλύτερα απ'όλους: Την Περιστερά! Σάββατο 26/8 - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Φεστιβάλ γάλακτος στη Κοινότητα που ξέρει να φτιάχνει γαλακτοεδέσματα καλύτερα απ'όλους: Την Περιστερά! Σάββατο 26/8Με εδέσματα βασισμένα στο γάλα, φτιαγμένα με μεράκι από τις γυναίκες της Περιστεράς, παραδοσιακή μουσική και χορό γιορτάζουν οι κάτοικοι της Περιστεράς το γάλα, ένα βασικό προϊόν του χωριού.

Ελάτε να διασκεδάσουμε και να γευθούμε τα παραδοσιακά, αγνά προϊόντα τους το 𝝨
𝝰𝝱𝝱𝝰𝞃𝝾 𝟮𝟲 𝝖𝞄𝝲𝝾ύ𝞂𝞃𝝾𝞄 , από τις 20:00 και μετά, στο Φεστιβάλ Γάλακτος που θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο της παιδικής χαράς.

 Λίγα λόγια για την Περιστερά:

Η Περιστερά είναι ένα μικρό ορεινό χωριό στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, που φημίζεται για την σπανία ομορφιά του , το άριστο κλίμα του και τα αξιόλογα μνημεία που διαθέτει , αποτελεί τοπική κοινότητα στο νέο Δήμο Θέρμης και απέχει 30’ από τη Θεσσαλονίκη.

Στην Περιστερά υπάρχει η Ιερά Μονή του Αγίου Ανδρέα που κτίστηκε το 873 μ.χ από τον Όσιο Ευθύμιο.Η εκκλησιά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία Βυζαντινής αρχιτεκτονικής και θεωρείται μια από τις παλαιότερες στα Βαλκάνια.

Στην περιοχή λειτουργούν δύο επισκέψιμα παλαιοημερολογίτικα μοναστήρια, η Μονή Αδελφόθεου (ανδρικό) και η Μονή Παντανάσσης (γυναικείο).

Υπάρχουν αρκετά ξωκλήσια: του Αγίου Γεωργίου, με το όμορφο αλσύλλιο, της Μεταμόρφωσης του Κυρίου και της Αγίας Τριάδας.

Η Περιστερά είναι ένας παλιός οικισμός, ο οποίος το 964 μ.Χ. παραχωρήθηκε στη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Το περπάτημα στα ανηφορικά στενοσόκακα αποκαλύπτει ενδιαφέροντα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

Η ονομασία του χωριού προήλθε λόγω της τοποθεσίας του, επειδή είναι ψηλά. Μια άλλη ερμηνεία αναφέρει ότι το όνομα προήλθε από το γεγονός ότι το χωριό το βραδύ που ανάβουν τα φώτα μοιάζει με περιστέρι που ανοίγει τα φτερά του.

Το χωριό εξάγει προϊόντα κρέατος, διάφορα φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το γάλα ιερή τροφή γιατί ο Δίας, κυνηγημένος από τον πατέρα του Κρόνο, κρύφτηκε με τη βοήθεια της μητέρας του Ρέας και τράφηκε με το γάλα της ιερής κατσίκας Αμάλθειας. Επιπλέον, ο Δίας προκειμένου να θρέψει το γιο του Ηρακλή με θεϊκό γάλα ώστε να γίνει αθάνατος, προκάλεσε κατάκλιση του ουρανού από γάλα και έτσι γέμισε ο ουρανός με γαλαξίες ( milky way) .

Σχετικές φωτο:


* Τη Γιορτή Γάλακτος διοργανώνουν: Δήμος Θέρμης , ΔΕΠΠΑΘ, Τοπική Κοινότητα Περιστεράς-Εθελοντική Ομάδα , Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστεράς , Σύλλογος Γυναικών Περιστεράς ,Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων Περιστεράς, , Οργανωτική Επιτροπή Γιορτής Γάλακτος.

.