Θερινές εκπτώσεις 2023: Πότε τελειώνουν και τι πρέπει να προσέχουμε – Η ημερομηνία για τη φετινή Black Friday - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Θερινές εκπτώσεις 2023: Πότε τελειώνουν και τι πρέπει να προσέχουμε – Η ημερομηνία για τη φετινή Black FridayΈως την Πέμπτη, 31 Αυγούστου θα διαρκέσουν οι θερινές εκπτώσεις για το 2023 στα καταστήματα της χώρας μας. Υπενθυμίζεται πως ο θεσμός αυτός έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 10 Ιουλίου του 2023 και οι καταναλωτές που θα πραγματοποιήσουν τις αγορές μέχρι το παραπάνω διάστημα θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:


Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.

► Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.

► Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»).

► Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής.

► Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Διευκρινίζεται πως στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές.

► Οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.

► Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις.

► Οι πολίτες δεν θα πρέπει να διστάζουν να ενημερωθούν επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.

► Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν από τους εμπόρους για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά, πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

► Οι πολίτες θα πρέπει να ζητούν απόδειξη, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.

► Οι πολίτες θα πρέπει να ζητούν τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και τους όρους της εγγύησής του στην ελληνική γλώσσα.


Η Black Friday

Την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου αναμένεται να πέσει φέτος η μεγάλη ημέρα προσφορών, Black Friday. Υπενθυμίζεται πως ο “θεσμός” της Black Friday ξεκίνησε την δεκαετία του ’60 από την Αμερική αλλά στη χώρα μας ξεκίνησε το 2016 (κυρίως από γνωστές αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών). 
Συνήθως τα περισσότερα καταστήματα και τα e-shops γιορτάζουν τον θεσμό αυτό νωρίτερα από την Παρασκευή, δηλαδή από την Δευτέρα.

.