Τεχνητή νοημοσύνη: Η Google δοκιμάζει εργαλείο που γράφει ειδήσεις. Οι δημοσιογράφοι ανησυχούν - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τεχνητή νοημοσύνη: Η Google δοκιμάζει εργαλείο που γράφει ειδήσεις. Οι δημοσιογράφοι ανησυχούνΗ Google δοκιμάζει σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που γράφει ειδήσεις και ήδη το προωθεί σε μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες ως εργαλείο που «βοηθά» τους δημοσιογράφους.

Η εταιρεία βρίσκεται σε επαφές με τους New York Times, την Wall Street Journal και την Washington Post, γράφουν την Πέμπτη οι New York Times.

Το εργαλείο ΑΙ, γνωστό εσωτερικά στην Google ως Genesis, μπορεί να συλλέγει πληφορίες για γεγονότα και να συντάσσει άρθρα, ανέφεραν στην εφημερίδα τρεις πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Ορισμένα στελέχη των εφημερίδων, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της εμπιστευτικότητας των συνομιλιών, δήλωσαν ότι «αναστατώθηκαν» από τις επιδόσεις του συστήματος.

«Αρχικά στάδια»

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι οι επαφές της με εκδότες βρίσκονται σε «αρχικά στάδια» και έχουν στόχο την ανάπτυξη εργαλείων που «βοηθούν τους δημοσιογράφους στην εργασία τους».

«Πολύ απλά, τα εργαλεία αυτά δεν προορίζονται, και δεν μπορούν, να αντικαταστήσουν τον ουσιώδη ρόλο των δημοσιογράφων στο να κάνουν ρεπορτάζ, να δημιουργούν και να διασταυρώνουν τα άρθρα τους» διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε απλώς να βοηθά προσφέροντας διαφορετικές επιλογές για τους τίτλους και το ύφος των κειμένων, είπε.

Η εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες αφότου το πρακτορείο Associated Press ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την OpenAI για τις δυνατότητες αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης στην κάλυψη της ειδησεογραφίας.

Το AP χρησιμοποιεί εδώ και καιρό εργαλεία ΑΙ που συντάσσουν αυτόματα άρθρα για τα οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών, μέχρι σήμερα όμως η τεχνολογία αυτή δεν χρησιμοποιείται ευρέως.

Η Google δέχεται στο μεταξύ πιέσεις από εκδότες και κυβερνήσεις προκειμένου να δίνει στους δημιουργούς ειδησεογραφικού περιεχομένου μεγαλύτερο μερίδιο των διαφημιστικών εσόδων.

Επιπλέον, οι New York Times και άλλες εκδόσεις κατηγορούν την Google και άλλες εταιρείες AI ότι χρησιμοποιούν χωρίς άδεια το υλικό τους για την εκπαίδευση των συστημάτων τους.

in.gr.