Σουρωτή: «Πάγωσε» η επένδυση που σχεδίαζε ο Ιβάν Σαββίδης - Τι «παίζει» με Coca Cola - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σουρωτή: «Πάγωσε» η επένδυση που σχεδίαζε ο Ιβάν Σαββίδης - Τι «παίζει» με Coca Cola



Το ενδιαφέρον της 3E για την εταιρεία - H επένδυση των 25 εκατ. ευρώ που δεν έγινε

«Πάγωσε» η πολύ φιλόδοξη επένδυση των 25 εκατ. ευρώ που σχεδίαζε ο Ιβάν Σαββίδης, για νέο εργοστάσιο στη Σουρωτή ΑΕ, που ήταν να ξεκινήσει το 2022 και να ολοκληρωθεί ως το τέλος της περυσινής χρονιάς, με αποτέλεσμα η εταιρεία να χάνει το «τραίνο» του αναπτυξιακού.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει γενικότερα προβληματισμός για το τι σκοπεύει να κάνει ο ομογενής επιχειρηματίας με τη Σουρωτή, την οποία είχε πάρει τον Οκτώβριο του 2016, πληρώνοντας αδρά για τα ποσοστά των παλιών μικρομετόχων, βάζοντας έτσι στοπ στα σχέδια της Coca Cola 3E, η οποία όμως, όπως μαθαίνει το makthes.gr, δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον της για την βορειοελλαδική εταιρεία.

Η Σουρωτή, που υποτίθετο ότι θα απογειωνόταν παραγωγικά, με αύξηση της παραγωγής του ανθρακούχου νερού αλλά και με νέα σειρά αναψυκτικών στην κατηγορία των carbonated beverages, σε αυτά τα περίπου επτά χρόνια δεν κατάφερε να κάνει την έκπληξη στην αγορά των ανθρακούχων, μία δύσκολη κατηγορία στην οποία μπήκαν δυναμικά, με τη Δουμπιά, τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη, ενώ ο μεγάλος παραγωγός , η δημοτική επιχείρηση Ξινό Νερό Φλώρινας, αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα.


Το ενδιαφέρον από την Coca Cola 3E

Όπως πληροφορείται το makthes.gr, η Coca Cola 3E, που πλέον κατέχει μετοχικό ποσοστό λίγο μικρότερο από το 12% της "Σουρωτή", είχε στο παρελθόν προτείνει στον κ. Σαββίδη να αγοράσει το μετοχικό του πακέτο ( σ.σ. εκτιμάται ότι είναι κοντά στο 70% του συνόλου των μετοχών), αλλά είτε δεν τα βρήκαν στο τίμημα, είτε απλώς ο μεγαλομέτοχος έβαλε ψηλά τον πήχη των απαιτήσεών του επειδή δεν ήθελε να πουλήσει την επιχείρηση.

Η συγκεκριμένη πληροφορία, προέρχεται από άτομο που γνωρίζει για χρόνια την εταιρεία, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Πάντως το γεγονός είναι, ότι από το 2017 και από τότε που η Coca Cola δεν πήρε μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των περίπου 4 εκατ. ευρώ, η εταιρεία δεν συμμετέχει στο δ.σ. της "Σουρωτής".

Υποτίθετο, ότι η εταιρεία, κάτω από νέο μάνατζερ θα έκανε το αναμενόμενο άλμα προς τα εμπρός, κάτι που ως σήμερα δεν συντελέσθηκε, ενώ όπως φαίνεται, το επενδυτικό των 25 εκατ. ευρώ ήταν υπερφιλόδοξο για την εταιρεία, γι’ αυτό και δεν ξεκίνησε, με αποτέλεσμα σήμερα να εξετάζονται κάποιες βελτιώσεις στο υφιστάμενο εργοστάσιο παραγωγής, ένα lifting, χαμηλού κόστους.

Να σημειωθεί ότι πρόεδρος της επιχείρησης παραμένει ο κ. Γιώργος Λώλας, ο οποίος στο παρελθόν και πριν την έλευση των ιδιωτών επενδυτών έδωσε αγώνα για να κρατηθεί στη ζωή η εταιρεία, αλλά, υπήρξαν αλλαγές στο μάνατζμεντ καθώς αποχώρησε ο επί πέντε χρόνια διευθύνων σύμβουλος κ. Βασίλης Ευκαρπίδης , ενώ στη θέση του ανέλαβε καθήκοντα η κ. Φρίντα Μελετίδη, η οποία συμβαίνει να είναι και ανιψιά του κ. Σαββίδη.

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό που είναι αναρτημένος στο ΓΕΜΗ, δηλαδή της εταιρικής χρήσης 2021, η εταιρεία είχε αυξημένο κύκλο εργασιών στα 12,2 εκατ. ευρώ, αλλά ζημίες προ φόρων (σ.σ. 284.000 ευρώ ζημίες) , αν και μειωμένες σε σχέση με εκείνες της προηγούμενης χρονιάς. Στη Σουρωτή απασχολούνται περί τα 80 άτομα προσωπικό.


Άννη Καρολίδου
Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ