Τι και πόσο να ταΐσω τον σκύλο μου μετά από εμετό; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τι και πόσο να ταΐσω τον σκύλο μου μετά από εμετό;


Τα σκυλιά κάνουν εμετό για πολλούς λόγους. Ορισμένοι είναι ιδιαίτερα σοβαροί, άλλοι είναι απλώς μια ήπια ενόχληση και ένα σωρό αιτίες βρίσκονται κάπου στο ενδιάμεσο. 


Μόλις όμως ο σκύλος σας βρίσκεται στο δρόμο της ανάρρωσης, θα αναρωτιέστε τι να τον ταΐσετε για να μην αρχίσει να κάνει ξανά εμετό.


Πρέπει να ταΐζετε ένα σκυλί αφού κάνει εμετό;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι, είτε πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης είτε όχι.


Σοβαρές περιπτώσεις εμετού σε σκύλου

Εάν κάποιο από τα παρακάτω ισχύει για το σκύλο σας, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας ή ένα κτηνιατρικό νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών για συμβουλές:

➛Ο σκύλος σας είναι μικρό κουτάβι
Ο σκύλος σας είναι ηλικιωμένος
Έχει κάποιο πρόβλημα υγείας που θα μπορούσε να τον κάνει ιδιαίτερα ευάλωτο στην αφυδάτωση, την ανεπαρκή διατροφή και άλλες επιπτώσεις του εμετού
Έχει κάνει εμετό τουλάχιστον τρεις φορές μέσα στο 24ωρο
Ο σκύλος σας προσπαθεί να κάνει εμετό αλλά δεν βγαίνει τίποτα
Υπάρχει αίμα στον εμετό
Ο σκύλος σας φαίνεται αδύναμος, αποπροσανατολισμένος ή πονάει
Έχει σοβαρή διάρροια ή άλλα ανησυχητικά συμπτώματα εκτός από εμετό


Ήπιες περιπτώσεις εμετού σε σκύλους

Από την άλλη πλευρά, εάν ο κατά τα άλλα υγιής ενήλικος σκύλος σας έχει κάνει εμετό μία ή δύο φορές και φαίνεται να αισθάνεται αρκετά καλά, είναι πιθανό να έφαγε κάτι που τον ενόχλησε ή να έχει μια ήπια περίπτωση γαστρεντερίτιδας και να αισθανθεί καλύτερα σύντομα.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να τρέξετε στον κτηνίατρο, αλλά το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του ήπιου εμετού σε έναν υγιή ενήλικο σκύλο είναι να σταματήσετε να τον ταΐζετε. Το να βάζετε τροφή σε ένα αναστατωμένο στομάχι είναι επιβαρυντικό και καθιστά πιο πιθανό να συνεχιστεί ο εμετός.

Αφαιρέστε το φαγητό του σκύλου σας για 12-24 ώρες και μην του δίνετε λιχουδιές ή αποφάγια. Αφήστε έξω νερό για να πίνει ο σκύλος σας, αλλά αν έχει την τάση να πίνει μεγάλες ποσότητες με τη μια, κρατήστε τη στάθμη του νερού χαμηλά για να τον ενθαρρύνετε να πίνει συχνά μικρότερες ποσότητες.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σκυλιά που δεν πρέπει ποτέ να μείνουν χωρίς τροφή. Τα νεαρά κουτάβια μπορεί να πάθουν υπογλυκαιμία αν δεν τρώνε αρκετά συχνά. 

Τα σκυλιά που λαμβάνουν ινσουλίνη για διαβήτη ή έχουν όγκους στο πάγκρεας (ινσουλινώματα) διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο υπογλυκαιμίας αν δεν τρώνε τακτικά. Καλέστε τον κτηνίατρό σας για συμβουλή προτού στερήσετε την τροφή σε οποιοδήποτε σκύλο που δεν είναι υγιής και τουλάχιστον ενός έτους.



Τι και πως να ταΐσω τον σκύλο μου

Ξεκινήστε να επαναφέρετε την τροφή σταδιακά. 
Σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να αρχίσετε να τρώτε εσείς μετά από εμετό: Δεν θα παραγγείλατε αμέσως μια πίτσα, πιθανώς θα ξεκινούσατε με τοστ ή μερικά κράκερ και θα βλέπατε πώς θα πάει. Κάτι παρόμοιο θα πρέπει να κάνετε και για τον σκύλο σας. Ξεκινήστε προσφέροντας στο σκύλο σας μια μικρή ποσότητα άπαχης τροφής που είναι εύπεπτη. 


Οι επιλογές σας είναι οι εξής:

Εύκολο σπιτικό φαγητό: Δοκιμάστε έναν συνδυασμό από τα παρακάτω:
Βραστό στήθος κοτόπουλο (χωρίς δέρμα ή κόκαλα) ή άπαχο κιμά βοδινό
Βραστό λευκό ρύζι ή βραστές πολτοποιημένες πατάτες

Αν και αυτές οι συνταγές δεν είναι διατροφικά πλήρεις και ισορροπημένες για μακροχρόνια σίτιση, είναι ασφαλείς για να τις τρώνε οι σκύλοι για λίγες ημέρες.

Εάν ο σκύλος σας ακολουθεί ειδική δίαιτα ή απλά δεν μπορείτε να βρείτε μια ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή για σκύλους, ξεκινήστε σιγά-σιγά την επιστροφή του σκύλου σας στην κανονική του τροφή. 

Οι υγρές τροφές είναι γενικά μια καλύτερη επιλογή από τις κροκέτες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Οι υγρές τροφές τείνουν να είναι πιο εύπεπτες από τις ξηρές και το επιπλέον νερό θα βοηθήσει να διατηρηθεί ο σκύλος σας ενυδατωμένος.


Ποσότητες που πρέπει να τρώει μετά τον εμετό

Το πώς θα αρχίσετε να ταΐζετε ξανά το σκύλο σας είναι εξίσου σημαντικό με το τι τον ταΐζετε. Αυτός ο οδηγός σίτισης θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε σταδιακά σε μια κανονική διατροφή για έναν σκύλο που έκανε εμετό.

Ημέρα 1:
Νηστείστε τον σκύλο σας (μόνο υγιείς ενήλικες) για 12–24 ώρες. Εάν δεν υπάρχει έμετος σε αυτό το διάστημα, μπορείτε να προχωρήσετε στην Ημέρα 2.

Ημέρα 2:
Προσφέρετε στο σκύλο σας το 10% του κανονικού μεγέθους του γεύματός του. Περιμένετε μερικές ώρες.
Εάν ο σκύλος σας δεν κάνει εμετό, προσφέρετέ του το 25% του κανονικού μεγέθους του γεύματός του. Περιμένετε μερικές ώρες.
Εάν ο σκύλος σας δεν κάνει εμετό, προσφέρετέ του άλλο ένα 25% του κανονικού μεγέθους του γεύματός του. Περιμένετε μερικές ώρες.
Εάν ο σκύλος σας δεν έχει κάνει εμετό, προσφέρετέ του το 50% του κανονικού μεγέθους του γεύματός του.

Ημέρα 3:
Προσφέρετε στο σκύλο σας το 50% του κανονικού μεγέθους του γεύματός του. Περιμένετε μερικές ώρες.
Εάν ο σκύλος σας δεν έχει κάνει εμετό, προσφέρετέ του άλλο 50% του κανονικού μεγέθους του γεύματός του. Περιμένετε μερικές ώρες.
Εάν ο σκύλος σας δεν έχει κάνει εμετό, προσφέρετέ του ένα κανονικό μέγεθος γεύματος.
Προσφέρετε στον σκύλο σας το 50% του κανονικού του μεγέθους γεύματος. Περιμένετε μερικές ώρες.
Εάν ο σκύλος σας δεν έχει κάνει εμετό, προσφέρετέ του άλλο το 50% του κανονικού του μεγέθους γεύματος. Περιμένετε μερικές ώρες.
Εάν ο σκύλος σας δεν έχει κάνει εμετό, προσφέρετέ του ένα κανονικό μέγεθος γεύματος.

Ημέρα 4:
Ταΐστε τον σκύλο σας με την κανονική του ποσότητα τροφής χωρισμένη σε τρία ομοιόμορφα κατανεμημένα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ημέρα 5 και μετά:
Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό για το πώς να αλλάξετε την τροφή του σκύλου σας για να τον επαναφέρετε στην κανονική του διατροφή, εάν είναι απαραίτητο. Καλέστε τον κτηνίατρό σας εάν σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ο σκύλος σας αρχίσει να κάνει ξανά εμετό, δεν τρώει ή τα συμπτώματά του επιδεινώνονται.

mypet.gr