Σκυλιά: Νιώθουν ενοχή και ντροπή; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σκυλιά: Νιώθουν ενοχή και ντροπή;


Κάποιες φορές τα σκυλιά μπορεί να είναι άτακτα και να παρουσιάζουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές. 


Έχετε αναρωτηθεί αν αισθάνονται άσχημα όταν το κάνουν και αν νιώθουν ντροπή ή ενοχή; 
Εδώ θα εξερευνήσουμε την ενδιαφέρουσα σφαίρα των συναισθημάτων των σκύλων και θα δούμε αν οι σκύλοι μπορούν να βιώσουν ενοχή ή ντροπή.

Αρχικά θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι σκύλοι δεν διαθέτουν το ίδιο πολύπλοκο φάσμα συναισθημάτων με μας. 

Μπορεί να μην αισθάνονται ενοχή ή ντροπή με τον ίδιο τρόπο που αισθανόμαστε εμείς, αλλά τα σκυλιά έχουν συμπεριφορές που μπορεί να μοιάζουν με αυτά τα συναισθήματα.



Σημάδια ενοχής και ντροπής στα σκυλιά

Ορισμένες συμπεριφορές που μπορεί λανθασμένα να ερμηνευθούν ως ενοχή ή ντροπή είναι:


1. Αποφυγή

Όταν οι σκύλοι κάνουν μια σκανταλιά, μπορεί να αισθανθούν τη δυσαρέσκειά σας και να αποφύγουν την οπτική επαφή ή να απομακρυνθούν. Αυτή η συμπεριφορά είναι πιο πιθανό να αποτελεί αντίδραση στις αρνητικές συνέπειες παρά αληθινό αίσθημα ενοχής ή ντροπής.


2.Γλώσσα του σώματος


Οι σκύλοι μπορεί να έχουν κάποια σωματικά σημάδια που μοιάζουν με ενοχή ή ντροπή, όπως χαμηλωμένα αυτιά, τεντωμένη ουρά ή σκυφτή στάση, ένοχο βλέμμα. Συνήθως τα σημάδια αυτά αντικατοπτρίζουν φόβο, άγχος ή υποταγή και όχι κατανόηση του λάθους.


3. Αναζήτηση παρηγοριάς

Επίσης όταν τα σκυλιά κάνουν κάτι που δεν είναι σωστό, μπορεί να πλησιάσουν τον κηδεμόνα τους με υποτακτική συμπεριφορά, αναζητώντας καθησυχασμό. Αυτή η συμπεριφορά είναι μάλλον μια ενστικτώδης αντίδραση για την αναζήτηση προστασίας περισσότερο.



Πώς να χειρίζεστε τα συναισθήματα των σκύλων

Αν και οι σκύλοι μπορεί να μην αισθάνονται ενοχές ή ντροπή, θα πρέπει να αναγνωρίζετε και να σέβεστε τη συναισθηματική τους ευημερία.


1. Θετική ενίσχυση

Επικεντρωθείτε στην επιβράβευση των καλών συμπεριφορών με λιχουδιές, επαίνους και παιχνίδι. Έτσι θα ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να επαναλαμβάνει αυτές τις συμπεριφορές, ενώ ταυτόχρονα χτίζεται έναν ισχυρό δεσμό μαζί του.


2. Ξεκάθαρη επικοινωνία

Χρησιμοποιήστε απλές εντολές και συνεπείς υποδείξεις για να καθοδηγήσετε αποτελεσματικά τη συμπεριφορά του σκύλου σας.


3. Εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση

Επενδύστε χρόνο στην εκπαίδευση του σκύλου σας και παρέχετε ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση. Έτσι θα μπορέσει να καταλάβει τα όρια, θα αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ενώ με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι πιθανότητες ανεπιθύμητων συμπεριφορών.

Τα σκυλιά μπορεί να μην έχουν την ικανότητα να νιώθουν ενοχή ή ντροπή όπως οι άνθρωποι, μπορούν όμως να βιώνουν μια σειρά συναισθημάτων. 

Αυτό που εμείς λέμε ενοχή ή ντροπή στους σκύλους είναι πιο πιθανό να έχει σχέση με το φόβο, το άγχος ή την υποταγή. 

Προσεγγίζοντας τα σκυλίσια συναισθήματα με ενσυναίσθηση μπορείτε να διασφαλίσετε ισορροπημένη και ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή.


mypet