Οι μωβ τσούχτρες έφυγαν και ήρθαν οι γαλάζιες – Αναλυτικός χάρτης με τις περιοχές που εμφανίζονται - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Οι μωβ τσούχτρες έφυγαν και ήρθαν οι γαλάζιες – Αναλυτικός χάρτης με τις περιοχές που εμφανίζονταιΟι τσούχτρες προτιμούν συνήθως βαθιά νερά, μακριά από τις ακτές, συχνά όμως μεταφέρονται στις παραλίες από τους ανέμους και τα θαλάσσια ρεύματα.

Λιγότερες είναι φέτος οι μωβ τσούχτρες στη χώρα μας, παρόλα αυτά στη διάρκεια του Ιουλίου αναμένεται η εμφάνιση ενός άλλου δηλητηριώδους είδος, της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo.

Η γαλάζια μέδουσα φτάνει σε διάμετρο τα 40 εκατοστά, ενίοτε όμως παρουσιάζονται και γίγαντες που υπερβαίνουν το ενάμισι μέτρο.

Το τσίμπημά τους είναι επώδυνο και προκαλεί φαγούρα, αίσθημα καψίματος, δερματίτιδα και ενίοτε έλκη στο δέρμα, δεν θεωρείται όμως επικίνδυνο για τον άνθρωπο.Το δηλητήριο εκκρίνεται από «κνιδοκύτταρα» που υπάρχουν στα πλοκάμια της μέδουσας, όχι όμως και στην καμπάνα, την οποία μπορεί κανείς να αγγίξει χωρίς πρόβλημα.

Σε περίπτωση όμως που κάποιος έρθει σε επαφή με τα πλοκάμια θα πρέπει να είναι προσεκτικός να μην αγγίξει το πρόσωπο ή άλλα ευαίσθητα σημεία του σώματος, καθώς μπορεί να υπάρξει έντονος ερεθισμός και πρήξιμο.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, οι πληθυσμιακές εξάρσεις της γαλάζιας μέδουσας καταγράφονται συνήθως από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου.

Οι τσούχτρες προτιμούν συνήθως βαθιά νερά, μακριά από τις ακτές, συχνά όμως μεταφέρονται στις παραλίες από τους ανέμους και τα θαλάσσια ρεύματα.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας καλεί τους παραθεριστές να καταχωρούν τυχόν παρατηρήσεις μεδουσών στην εφαρμογή iNaturalist, η οποία προσφέρει χάρτες της τρέχουσας κατανομής διαφόρων ειδών μέδουσας.