Γιατί αρέσει στα σκυλιά να αράζουν στον ήλιο; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί αρέσει στα σκυλιά να αράζουν στον ήλιο;


Τα περισσότερα σκυλιά λατρεύουν να είναι ξαπλωμένα στον ήλιο και γι΄αυτό επιλέγουν ένα πολύ φωτεινό σημείο στο σπίτι ή τον κήπο!


Η απόλαυση του ήλιου δεν είναι μόνο προνόμιο των γατών αλλά και των σκύλων αφού τους αρέσει εξίσου να …λιάζονται! 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα σκυλιά λατρεύουν να ξαπλώνουν στον ήλιο; 

Επιτρέπεται άραγε να ξαπλώνει με τις ώρες ο σκύλος σας στον ήλιο;

Αν και δεν μπορούμε να διαβάσουμε το μυαλό τους, μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα σκυλιά κάνουν ηλιοθεραπεία για τον ίδιο λόγο που κάνουμε κι εμείς: Το να ξαπλώνουμε στον ήλιο είναι μια υπέροχη αίσθηση. 

Τα σκυλιά φαίνεται να απολαμβάνουν τη ζέστη, καθώς χαλαρώνει το σώμα τους και η διάθεσή τους, όπως ακριβώς συμβαίνει με εμάς. Ο ήλιος πέρα από τη χαλάρωση που προσφέρει στο σκύλο, τον βοηθάει να παραμείνει ζεστός, να στεγνώσει εάν είναι βρεγμένος και να ζεσταθεί.


Τα οφέλη της ηλιοθεραπείας

Η έκθεση στον ήλιο βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού (ή αλλιώς βοηθάει το βιολογικό ρολόι), ενός σκύλου. 

Τα επίπεδα μελατονίνης αυξάνονται καθώς νυχτώνει, σηματοδοτώντας ότι είναι ώρα για ύπνο και καταστέλλονται στο φως, όταν δηλαδή έρθει η ώρα για να ξυπνήσει. 

Ωστόσο, ο κιρκάδιος ρυθμός δεν είναι μόνο ένας κύκλος μεταξύ ύπνου και αφύπνισης. Ο κιρκάδιος ρυθμός ενός σκύλου ελέγχει άλλες φυσιολογικές διεργασίες όπως είναι ο ενεργειακός μεταβολισμός. Ένας υγιής κιρκάδιος ρυθμός σημαίνει ότι ο σκύλος είναι υγιής.Εποχική αλωπεκία

Σε περιοχές που κατά τη διάρκεια του χειμώνα ο ήλιος εμφανίζεται ελάχιστες φορές, ορισμένες ράτσες σκύλων αντιμετωπίζουν έντονη αλωπεκία ή έχουν εποχιακή πλευρική αλωπεκία. 

Τα προσβεβλημένα σκυλιά χάνουν κομμάτια τρίχας, συνήθως στα πλευρά τους. Η τριχόπτωση είναι μία ασθένεια και διαρκεί μία συγκεκριμένο περίοδο μέσα στο χρόνο. Τα προσβεβλημένα σκυλιά αρχίζουν να χάνουν τρίχες το φθινόπωρο, με την εκ νέου ανάπτυξη να εμφανίζεται την άνοιξη. 

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό, ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αλωπεκία προκαλείται από την έλλειψη έκθεσης στο φως του ηλίου. Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία αυτής της πάθησης.


Ηλιοθεραπεία για τόνωση της διάθεσης

Επίσης, υπάρχει άλλος ένας σημαντικός λόγος που τα σκυλιά χρειάζεται να κάνουν ηλιοθεραπεία. Το πλεονέκτημα της ηλιοθεραπείας είναι το γεγονός ότι απελευθερώνεται από τον εγκέφαλο μία ορμόνη που τονώνει τη διάθεση, γνωστή ως σεροτονίνη. 

Η σεροτονίνη έχει πολλές λειτουργίες. Η σημαντικότερη είναι ότι συμβάλλει θετικά στη βελτίωση της διάθεσης και είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα ευεξίας και χαράς.

Εάν λοιπόν ο σκύλος σας κουνάει πολλές φορές την ημέρα του ουρά του και δείχνει χαρούμενος, σημαίνει ότι η ορμόνη σεροτονίνη, βρίσκεται σε φυσιολογικά όρια και ..κάνει καλά τη δουλειά της!

mypet.gr